Sandacz na Wigilię – co warto o nim wiedzieć?

sandacz na wigilie

Zastanawiasz się czy tradycyjny karp ugości Twój stół a może tym razem – sandacz na Wigilię?

Boże Narodzenie to niesamowicie rodzinne święta, dlatego też jest to fantastyczna okazja na wspólną wieczerzę. Znakomitą wigilijną potrawą jest ryba. Świetnym wyborem jest sandacz zamiast karpia, gdyż jest on nie tylko smaczny, ale ma też o wiele mniej ości i nie czuć od niego mułem. Warto też wspomnieć, że sandacz jest taką rybą, do której można dołożyć różne dodatki. Warto zatem wiedzieć, jak przygotować tę rybę i jakie dodatki można do niego dodać.

Jak najlepiej przygotować sandacza na wigilię?

Przede wszystkim dobrze jest, aby kupić dobrej jakości rybę. Warto zatem wybrać się na lokalny targ lub też kupić rybę tę w sklepie rybnym. Tym sposobem będzie pewność, że ryba jest świeża i można dostać jej taką ilość, która jest nam potrzebna.

Co więcej, to sandacz na wigilię jest taką rybą, którą mogą jeść również dzieci, dzięki czemu każdy uczestnik uroczystej kolacji może zjeść rybę. Dobrze jest też dodać, że sandacz może być podany w różnej formie, gdyż można go pokroić w różne kawałki, jak do sałatki, czy też w formie filetu, które są znakomitym rozwiązaniem na wigilijny wieczór. Sandacz może być podawany z różnymi przyprawami, które dodadzą mu nieco smaku, dobrze jest postawić nie tylko na sól i pieprz, ale też na swoje ulubione przyprawy.

Jeżeli jednak wolisz pozostać przy tradycji zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na karpia w cebuli 🙂

Jak zrobić sandacza w piekarniku?

Sandacz na wigilię może być przygotowany nie tylko na patelni, ale również w piekarniku. Dobrze jest zatem wiedzieć, jaki sandacz na wigilię przepis może mieć, by upiec go prawidłowo w piekarniku.

Do zrobienia sandacza w piekarniku potrzebne jest:

  • 4 filety (może być więcej, jeśli jest na wigilii więcej osób),
  • cytryna,
  • pieprz,
  • sól,
  • ulubione przyprawy (może to być tymianek czy też rozmaryn),
  • masło lub oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę należy przed włożeniem do piekarnika dokładnie umyć i osuszyć.
  2. Do środka należy włożyć plasterki cytryny i zioła.
  3. Dobrze jest też osolić rybę od wewnątrz i od zewnątrz. Można też dodać pieprzu.
  4. W międzyczasie zaleca się rozłożyć naczynie żaroodporne, do którego trzeba przełożyć wcześniej przygotowany sandacz.
  5. Warto skropić rybę w naczyniu oliwą lub można też położyć do środka odrobinę masła.
  6. Dodatkowo przed zamknięciem naczynia żaroodpornego można też dodać nieco pieprzu czy ziół.
  7. Następnie sandacz powinien być umieszczony w lodówce (najlepiej na kilka godzin nawet do ośmiu godzin).
  8. Po tym czasie trzeba przygotować piekarnik na 180 stopni i włożyć rybę w naczyniu na około 45 minut.

Dobrze jest sprawdzać rybę w piekarniku co jakiś czas, jaki ma kolor.

Jakie dodatki do sandacza?

Do sandacza na wigilię można dać takie dodatki jak:

  • bataty,
  • ziemniaki w różnej formie,
  • frytki,
  • surówki,
  • kapusta z marchewką,
  • ogórki,
  • cukinią.

Dobrze jest wspomnieć, iż sandacz robiony w piekarniku czy też na patelni może być też robiony w towarzystwie warzyw, które nasiąkną nieco smakiem sandacza. Dzięki temu będzie można mieć fantastyczne i niepowtarzalne danie w smaku.

Należy jednak pamiętać, że sandacz – dania nie tylko na wigilię może być podawany, gdyż jest to świetna ryba, którą można jeść również w ciągu roku. Co więcej, to sandacz ma wiele właściwości, które wpływają pozytywnie na rozwój dzieci, jak i dorosłych. Do tej ryby można podawać wiele różnych dodatków, dzięki czemu można mieć inne smakowe danie z tą niezwykłą rybą.

Życzymy smacznego, a w okresie świątecznym – wszystkiego co najlepsze dla naszych czytelników! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *