Śledzie jako dobro narodowe – jak zrobić śledzie w śmietanie?

Śledź, to nie ryba jak mawiają złośliwi. Kojarzą nam się przede wszystkim jako potrawa postna, ale możliwości jego przyrządzenia jest wiele: od wytrawnych przekąsek z cebulą i ogórkiem, delikatnieszych – śledzie w śmietanie aż po śledzie z czekoladą i truskawkami. Przygotowywane były już od Średniowiecza, a dzięki możliwości ich długiego przechowywania, służyły jako zapasy przez długi czas. Idealnie uzupełnią nasze codzienne menu, jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witamin A,E i D i selenu. Dodatkowo zawarty w śledziach kwas EPA, wpływa korzystnie na układ krążenia: poprawia ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zakrzepów, obniża cholesterol. Śledzie poprawiają naszą odporność i działają przeciwzapalnie. Są wbrew pozorom niskokaloryczne i sprzyjają spalaniu tłuszczu oraz poprawiają przemianę materii.
Jeśli chcemy sięgnąć po śledzie, wybierajmy najlepiej świeże i surowe. Ponieważ dostępne są głownie w nadmorskich rejonach, świetną alternatywą będą śledzie a’la matjas, dostępne praktycznie w każdym sklepie spożywczym.
Jak zrobić pyszne śledzie w śmietanie?
Śledź w śmietanie to pyszne danie, które podać możemy na wiele sposobów. Gości na naszych stołach na co dzień jak i w okresie świątecznym. W zależności od dodatków, stworzymy zarówno przekąskę jak i dodatek do dania głównego. Co najważniejsze, nie potrzebujemy ani zbyt wiele czasu ani umiejętności kulinarnych, by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.
Śledzie w śmietanie do ziemniaków
Śledzie w śmietanie na obiad, to smaczna propozycja, kiedy nie mamy już pomysłu co przygotować naszym bliskim. Najlepiej smakować będą z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Wystarczy pokroić filety w kostkę i zalać je śmietaną.
Poznaj również nasz przepis na śledzie solone! 🙂
Co dodać do śledzi w śmietanie?
Zasada jest prosta – kto co lubi. Idealny duet, śledzie tworzą z cebulą i chrzanem. Aby nieco orzeźwić ich smak, użyjmy świeżych ziół, jak na przykład koperek. Marynowane dodatki: pieczarki lub ogórki, dodatkowo zaostrzą wyjątkowy charakter śledzi. Dla zwolenników delikatniejszych potraw, świetnie sprawdzi się jabłko, suszona żurawina czy rodzynki, które nadadzą filetom nieco słodkości. W każdym przypadku konieczne jest odstawienie ich na kilka godzin do lodówki, aby smaki mogły się „przegryźć”.
Śledź marynowany w śmietanie – przepis
Składniki:
- 5 płatów marynowanych śledzi
- małe opakowanie śmietany 12%
- 2 łyżki majonezu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz, papryka ostra do smaku
Przygotowanie:
- Śledzie kroimy w kostkę.
- Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do śledzi.
- W misce mieszamy: śmietanę, majonez, ocet i przyprawy.
- Zalewamy śledzie sosem i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Śledzie w śmietanie z ogórkiem kiszonym i cebulą – przepis
Składniki:
- pół kilograma ulubionych płatów śledziowych
- 5 ogórków kiszonych
- 1 kwaśne jabłko (najlepiej szara reneta)
- szklanka śmietany 12%
- pól szklanki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Płaty śledziowe moczymy w mleku przez 3-4 godziny.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, a jabłko i ogórki ścieramy na tarce.
- Śledzie płuczemy w wodzie i kroimy w kostkę.
- Mieszamy ze sobą cebulę, jabłko, ogórki, śmietanę i majonez. Doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku.
- Do sosu dodajemy śledzie i mieszamy dokładnie. Przed podaniem powinny spędzić w lodówce minimum godzinę, aby się przegryzły.
Smacznego!
Dodaj komentarz