Potrawy z wieprzowiny – jakie przepisy warto znać

Mięso wieprzowe jest bardzo popularne ze względu na swój smak oraz dużą uniwersalność w przyrządzaniu dań. Jest ono sycące i pożywne, a dodatkowo łatwe w przyrządzeniu. Potrawy z wieprzowiny mogą być serwowane na śniadanie, obiad lub kolację, ponieważ są one bazą do wielu przysmaków kuchni polskiej i nie tylko. Co można zrobić z wieprzowiny na obiad? Jakie przepisy warto znać?
Potrawy z wieprzowiny 2 przepisy, które musisz znać
Ponieważ mięso wieprzowe jest często wykorzystywane w kuchni warto znać przynajmniej na proste przepisy na szybkie dania z wieprzowiny, które pozwolą na przygotowanie sprawdzonego i smacznego dania dla całej rodziny.
Poznaj również nasz przepis na pyszne żeberka ze śliwkami! 🙂
Kotleciki nadziewane serem i papryką czyli potrawy z wieprzowiny na imprezę
To prosta i wykwintna potrawa, która świetnie sprawdzi się zarówno na sylwestra jak i na spotkanie z gronie znajomych czy codzienny obiad. Jest smaczna i sycąca, a jej przyrządzenie nie wymaga użycia wielu składników, dlatego warto chociaż raz jej spróbować.
Składniki:
- pół kilograma mięsa wieprzowego mielonego
- papryka czerwona świeża
- 200 dag bułki tartej
- olej rzepakowy do smażenia
- 250 dag sera żółtego
- pieprz mielony
- sól
- bazylia, majeranek
- dwa jajka
- jedna czerstwa bułka
- dwa ząbki czosnku
- cebulka
Sposób przygotowania:
- Najpierw należy przygotować mięso mielone.
- Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie na dwadzieścia minut, po tym czasie wyciskamy i odsączamy.
- Następnie dodajemy ją do mięsa mielonego, wsypujemy także przyprawy oraz wbijamy jajka i wrzucamy pokrojony czosnek i cebulę.
- Wszystko wyrabiamy na jednolita masę, przez około dwadzieścia minut.
- Paprykę myjemy i kroimy na bardzo drobno.
- Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
- Rękę zwilżamy wodą i formujemy kotleciki, do każdego wkładamy odrobinę nadzienia z sera i papryki, zamykamy.
- Każdy uformowany kotlecik obtaczamy w tartej bułce i kładziemy na rozgrzany na patelni olej.
- Smażymy z dwóch stron.
Najlepiej podawać na ciepło. Gotowe.
Potrawa z wieprzowiny duszona czyli spaghetti bolognese
To danie lubiane przez dzieci i dorosłych, które może być świetnym pomysłem na szybki i smaczny obiad, ale również kolację.
Składniki:
- pół kilograma mięsa wieprzowego mielonego
- ćwierć kostki sera żółtego
- paczka makaronu do sphagetti – około 250 g
- cebula
- trzy ząbki czosnku
- oliwa
- świeże listki bazylii
- przyprawy: pieprz, sól i bazylia
- przecier pomidorowy – 250 ml
- ćwierć szklanki wody
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności należy rozgrzać w rondelku około dwóch łyżek oliwy.
- W międzyczasie obrać i pokroić czosnek i cebulę.
- Gdy tłuszcz się rozgrzeje wrzucić do naczynia warzywa, a po około pięciu minutach także mięso mielone i przyprawy.
- Smażyć pod przykryciem przez około dwadzieścia minut na małym ogniu mieszając co jakiś czas.
- W osobnym garnku zagotować cztery szklanki wody, a gdy zacznie wrzeć dodać do niej szczyptę soli i trochę oliwy oraz makaron.
- Do rondla z mięsem i warzywami wlać sos i dodatkowo doprawić do smaku.
- Dusić pod przykryciem jeszcze około dziesięciu minut. Makaron odsączyć.
- Gotową potrawę ozdobić świeżą bazylią i posypać startym serem.
Smacznego!
Co zrobić z mięsa wieprzowego w kawałkach?
Mięso wieprzowe w kawałkach najlepiej nadaje się do potraw obiadowych jako tradycyjne kotlety schabowe. Z kawałków można także przyrządzić smaczną pieczeń w sosie własnym lub chrzanowym w bardziej wykwintnej wersji.
Dodaj komentarz