Potrawy z wieprzowiny – jakie przepisy warto znać

potrawy z wieprzowiny

Mięso wieprzowe jest bardzo popularne ze względu na swój smak oraz dużą uniwersalność w przyrządzaniu dań. Jest ono sycące i pożywne, a dodatkowo łatwe w przyrządzeniu. Potrawy z wieprzowiny mogą być serwowane na śniadanie, obiad lub kolację, ponieważ są one bazą do wielu przysmaków kuchni polskiej i nie tylko. Co można zrobić z wieprzowiny na obiad? Jakie przepisy warto znać?

Potrawy z wieprzowiny 2 przepisy, które musisz znać

Ponieważ mięso wieprzowe jest często wykorzystywane w kuchni warto znać przynajmniej na proste przepisy na szybkie dania z wieprzowiny, które pozwolą na przygotowanie sprawdzonego i smacznego dania dla całej rodziny.

Poznaj również nasz przepis na pyszne żeberka ze śliwkami! 🙂

 Kotleciki nadziewane serem i papryką czyli potrawy z wieprzowiny na imprezę

To prosta i wykwintna potrawa, która świetnie sprawdzi się zarówno na sylwestra jak i na spotkanie z gronie znajomych czy codzienny obiad. Jest smaczna i sycąca, a jej przyrządzenie nie wymaga użycia wielu składników, dlatego warto chociaż raz jej spróbować.

Składniki:

  • pół kilograma mięsa wieprzowego mielonego
  • papryka czerwona świeża
  • 200 dag bułki tartej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 250 dag sera żółtego
  • pieprz mielony
  • sól
  • bazylia, majeranek
  • dwa jajka
  • jedna czerstwa bułka
  • dwa ząbki czosnku
  • cebulka

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw należy przygotować mięso mielone.
  2. Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie na dwadzieścia minut, po tym czasie wyciskamy i odsączamy.
  3. Następnie dodajemy ją do mięsa mielonego, wsypujemy także przyprawy oraz wbijamy jajka i wrzucamy pokrojony czosnek i cebulę.
  4. Wszystko wyrabiamy na jednolita masę, przez około dwadzieścia minut.
  5. Paprykę myjemy i kroimy na bardzo drobno.
  6. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
  7. Rękę zwilżamy wodą i formujemy kotleciki, do każdego wkładamy odrobinę nadzienia z sera i papryki, zamykamy.
  8. Każdy uformowany kotlecik obtaczamy w tartej bułce i kładziemy na rozgrzany na patelni olej.
  9. Smażymy z dwóch stron.

Najlepiej podawać na ciepło. Gotowe.

POTRAWY Z WIEPRZOWINY SPAGHETTI BOLOGNESE

Potrawa z wieprzowiny duszona czyli spaghetti bolognese

To danie lubiane przez dzieci i dorosłych, które może być świetnym pomysłem na szybki i smaczny obiad, ale również kolację.

Składniki:

  • pół kilograma mięsa wieprzowego mielonego
  • ćwierć kostki sera żółtego
  • paczka makaronu do sphagetti  – około 250 g
  • cebula
  • trzy ząbki czosnku
  • oliwa
  • świeże listki bazylii
  • przyprawy: pieprz, sól i bazylia
  • przecier pomidorowy – 250 ml
  • ćwierć szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności należy rozgrzać w rondelku około dwóch łyżek oliwy.
  2. W międzyczasie obrać i pokroić czosnek i cebulę.
  3. Gdy tłuszcz się rozgrzeje wrzucić do naczynia warzywa, a po około pięciu minutach także mięso mielone i przyprawy.
  4. Smażyć pod przykryciem przez około dwadzieścia minut na małym ogniu mieszając co jakiś czas.
  5. W osobnym garnku zagotować cztery szklanki wody, a gdy zacznie wrzeć dodać do niej szczyptę soli i trochę oliwy oraz makaron.
  6. Do rondla z mięsem i warzywami wlać sos i dodatkowo doprawić do smaku.
  7. Dusić pod przykryciem jeszcze około dziesięciu minut. Makaron odsączyć.
  8. Gotową potrawę ozdobić świeżą bazylią i posypać startym serem.

Smacznego!

Co zrobić z mięsa wieprzowego w kawałkach?

Mięso wieprzowe w kawałkach najlepiej nadaje się do potraw obiadowych jako tradycyjne kotlety schabowe. Z kawałków można także przyrządzić smaczną pieczeń w sosie własnym lub chrzanowym w bardziej wykwintnej wersji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *