Żeberka ze śliwkami – intrygująca kompozycja smaków, która zachwyca podniebienia

Żeberka ze śliwkami

Żeberka wieprzowe to mięso bardzo soczyste, a jednocześnie delikatne. Obecny na nich tłuszczyk wcale nie zmniejsza ich popularności bowiem topiąc się podczas pieczenia czy smażenia, tylko podkręca smak potrawy. Żeberka często goszczą w domach Polaków, jednak raczej w wersji tradycyjnej. Tymczasem wieprzowina to mięso, które idealnie smakuje na… słodko. Danie, którego zdecydowanie warto spróbować to żeberka ze śliwkami. Połączenie mięsa ze śliwką w różnych wersjach zaskakuje i zachwyca.

Żeberka ze śliwkami – doskonała kompozycja smakowa i zapachowa

Żeberka wieprzowe to mięso, które doskonale nadaje się zarówno do pieczenia, jak i smażenia czy gotowania. Wiele osób doprawia je przyprawami, które lubi, bojąc się, że niecodzienne połączenia nie do końca przypadną im do gustu. Warto jednak choć raz się przełamać i spróbować wieprzowiny w śliwkowej wersji. Smak i aromat tych pysznych owoców sprawia, że danie jest jeszcze bardziej wyraziste. Najlepsze żeberka ze śliwkami to te, do których użyjemy owoców w najbardziej lubianej przez siebie wersji. Można więc pokusić się o przyrządzenie ich z powidłami, ale również ze świeżymi czy suszonymi śliwkami.

Duszone żeberka z miodem i śliwkami suszonymi

Żeberka ze śliwkami suszonymi z dodatkiem miodu to intrygujące słodko-słone połączenie. Danie jest proste i przygotowuje się je naprawdę szybko.

Składniki potrzebne do wykonania dania:

  • około 1,5 kilo chudych żeberek wieprzowych,
  • 1/3 szklanki suszonych śliwek,
  • 2 łyżki oleju lub smalcu,
  • 1 łyżka miodu,
  • przyprawy: ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy.

Wykonanie dania krok po kroku:

  • Żeberka oczyścić, pokroić na kawałki, posolić odrobinę i obsmażyć na oleju lub smalcu z obu stron.
  • Podsmażone żeberka podlać wodą, dodać pozostałe przyprawy i suszone śliwki.
  • Patelnię przykryć i dusić zawartość do czasu aż żeberka staną się miękkie.
  • Miękkie żeberka oraz całe przyprawy wyjąć.
  • Do tworzącego się sosu dodać miód i całość dokładnie zamieszać lub zmiksować.
  • Włożyć żeberka do sosu i jeszcze przez chwilę gotować na małym ogniu.
  • Podawać z ziemniakami lub ryżem.
Sprawdź również inne nasze artykuły:  Czajnik szklany czy stalowy? Porównanie materiałów i wybór idealnego czajnika dla Ciebie

Żeberka w powidłach śliwkowych z dodatkiem śliwek suszonych

Żeberka wieprzowe idealnie smakują również pieczone w słodko-słonym sosie. Jak przyrządzić takie danie? Wystarczy wzbogacić żeberka ze śliwkami suszonymi odrobiną powideł z tych pysznych owoców. Powidła z dodatkiem ulubionych przypraw tworzą pyszny sos, który zachwyca kubki smakowe.

Składniki potrzebne do wykonania dania:

  • kilogram chudych żeberek wieprzowych,
  • 1/2 szklanki śliwek suszonych,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • 230 gram powideł śliwkowych,
  • 3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego,
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
  • przyprawy: łyżeczka soli, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, łyżeczka czosnku granulowanego, opcjonalnie szczypta przyprawy do żeberek.

Wykonanie krok po kroku:

  • Żeberka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski i posolić.
  • Pozostałe składniki poza suszonymi śliwkami zmieszać w misce tworząc marynatę.
  • Pokryć marynatą każdy kawałek pokrojonego mięsa.
  • Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym.
  • Wokoło mięsa ułożyć suszone śliwki.
  • Piec w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut.

Aromatyczne żeberka w sosie śliwkowym podawać można z ziemniakami, ryżem, a nawet kaszą. Pysznie smakują również ze świeżym, chrupiącym chlebkiem w towarzystwie ulubionych warzyw.

Jeżeli interesuje Cię więcej przepisów – tym razem na słodko zapraszamy do zapoznania się z przepisem na knedle ze śliwkami

Żeberka w powidłach śliwkowych

Pieczone żeberka w sosie śliwkowym z dodatkiem miodu

Jako że miód idealnie komponuje się z żeberkami, nie mogło zabraknąć go również w wersji pieczonej. Jest to przepis na sprawdzone żeberka ze śliwkami, które smakują nawet największym sceptykom.

Składniki potrzebne do wykonania dania:

  • 200 gram powideł śliwkowych,
  • kilogram żeberek wieprzowych,
  • 1 duża cebula,
  • 6 suszonych śliwek,
  • 1,5 łyżki miodu,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka musztardy,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • około 6 łyżek oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, goździki.

Wykonanie krok po kroku:

  • Żeberka umyć, osuszyć, pokroić i doprawić solą.
  • W misce wymieszać olej, miód, musztardę, odrobinę soli i pieprzu, 2 liście laurowe i 3 kulki ziela angielskiego.
  • Żeberka obtoczyć w połowie marynaty i odstawić na kilka godzin.
  • Drugą połowę marynaty przeznaczyć na przygotowanie sosu. W tym celu dodać do niej 4 goździki i podgrzewać na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje.
  • Na maśle podsmażyć posiekaną w kostkę cebulkę, dodać suszone śliwki pokrojone na drobne kawałki, ocet winny, szklankę wody, powidła śliwkowe, oraz zredukowaną marynatę bez przypraw.
  • Żeberka piec w temperaturze 180 stopni około godziny.
  • Gotowe żeberka zanurzyć w przygotowanym wcześniej sosie.
Sprawdź również inne nasze artykuły:  Jak przygotować soczystego królika - poradnik krok po kroku

Żeberka ze śliwkami to niezwykle ciekawe danie, które można przygotować na wiele sposobów. Połączenie smaku śliwek, mięsa i ulubionych przypraw sprawi niesamowitą przyjemność nawet osobom, które na co dzień dość sceptycznie podchodzą do mięsa w słodkiej wersji.

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *