Żeberka ze śliwkami – intrygująca kompozycja smaków, która zachwyca podniebienia

Żeberka wieprzowe to mięso bardzo soczyste, a jednocześnie delikatne. Obecny na nich tłuszczyk wcale nie zmniejsza ich popularności bowiem topiąc się podczas pieczenia czy smażenia, tylko podkręca smak potrawy. Żeberka często goszczą w domach Polaków, jednak raczej w wersji tradycyjnej. Tymczasem wieprzowina to mięso, które idealnie smakuje na… słodko. Danie, którego zdecydowanie warto spróbować to żeberka ze śliwkami. Połączenie mięsa ze śliwką w różnych wersjach zaskakuje i zachwyca.
Żeberka ze śliwkami – doskonała kompozycja smakowa i zapachowa
Żeberka wieprzowe to mięso, które doskonale nadaje się zarówno do pieczenia, jak i smażenia czy gotowania. Wiele osób doprawia je przyprawami, które lubi, bojąc się, że niecodzienne połączenia nie do końca przypadną im do gustu. Warto jednak choć raz się przełamać i spróbować wieprzowiny w śliwkowej wersji. Smak i aromat tych pysznych owoców sprawia, że danie jest jeszcze bardziej wyraziste. Najlepsze żeberka ze śliwkami to te, do których użyjemy owoców w najbardziej lubianej przez siebie wersji. Można więc pokusić się o przyrządzenie ich z powidłami, ale również ze świeżymi czy suszonymi śliwkami.
Duszone żeberka z miodem i śliwkami suszonymi
Żeberka ze śliwkami suszonymi z dodatkiem miodu to intrygujące słodko-słone połączenie. Danie jest proste i przygotowuje się je naprawdę szybko.
Składniki potrzebne do wykonania dania:
- około 1,5 kilo chudych żeberek wieprzowych,
- 1/3 szklanki suszonych śliwek,
- 2 łyżki oleju lub smalcu,
- 1 łyżka miodu,
- przyprawy: ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy.
Wykonanie dania krok po kroku:
- Żeberka oczyścić, pokroić na kawałki, posolić odrobinę i obsmażyć na oleju lub smalcu z obu stron.
- Podsmażone żeberka podlać wodą, dodać pozostałe przyprawy i suszone śliwki.
- Patelnię przykryć i dusić zawartość do czasu aż żeberka staną się miękkie.
- Miękkie żeberka oraz całe przyprawy wyjąć.
- Do tworzącego się sosu dodać miód i całość dokładnie zamieszać lub zmiksować.
- Włożyć żeberka do sosu i jeszcze przez chwilę gotować na małym ogniu.
- Podawać z ziemniakami lub ryżem.
Żeberka w powidłach śliwkowych z dodatkiem śliwek suszonych
Żeberka wieprzowe idealnie smakują również pieczone w słodko-słonym sosie. Jak przyrządzić takie danie? Wystarczy wzbogacić żeberka ze śliwkami suszonymi odrobiną powideł z tych pysznych owoców. Powidła z dodatkiem ulubionych przypraw tworzą pyszny sos, który zachwyca kubki smakowe.
Składniki potrzebne do wykonania dania:
- kilogram chudych żeberek wieprzowych,
- 1/2 szklanki śliwek suszonych,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- łyżka octu jabłkowego,
- 230 gram powideł śliwkowych,
- 3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego,
- 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
- przyprawy: łyżeczka soli, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, łyżeczka czosnku granulowanego, opcjonalnie szczypta przyprawy do żeberek.
Wykonanie krok po kroku:
- Żeberka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski i posolić.
- Pozostałe składniki poza suszonymi śliwkami zmieszać w misce tworząc marynatę.
- Pokryć marynatą każdy kawałek pokrojonego mięsa.
- Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym.
- Wokoło mięsa ułożyć suszone śliwki.
- Piec w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut.
Aromatyczne żeberka w sosie śliwkowym podawać można z ziemniakami, ryżem, a nawet kaszą. Pysznie smakują również ze świeżym, chrupiącym chlebkiem w towarzystwie ulubionych warzyw.
Jeżeli interesuje Cię więcej przepisów – tym razem na słodko zapraszamy do zapoznania się z przepisem na knedle ze śliwkami
Pieczone żeberka w sosie śliwkowym z dodatkiem miodu
Jako że miód idealnie komponuje się z żeberkami, nie mogło zabraknąć go również w wersji pieczonej. Jest to przepis na sprawdzone żeberka ze śliwkami, które smakują nawet największym sceptykom.
Składniki potrzebne do wykonania dania:
- 200 gram powideł śliwkowych,
- kilogram żeberek wieprzowych,
- 1 duża cebula,
- 6 suszonych śliwek,
- 1,5 łyżki miodu,
- 2 łyżki masła,
- łyżka musztardy,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- około 6 łyżek oleju,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, goździki.
Wykonanie krok po kroku:
- Żeberka umyć, osuszyć, pokroić i doprawić solą.
- W misce wymieszać olej, miód, musztardę, odrobinę soli i pieprzu, 2 liście laurowe i 3 kulki ziela angielskiego.
- Żeberka obtoczyć w połowie marynaty i odstawić na kilka godzin.
- Drugą połowę marynaty przeznaczyć na przygotowanie sosu. W tym celu dodać do niej 4 goździki i podgrzewać na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje.
- Na maśle podsmażyć posiekaną w kostkę cebulkę, dodać suszone śliwki pokrojone na drobne kawałki, ocet winny, szklankę wody, powidła śliwkowe, oraz zredukowaną marynatę bez przypraw.
- Żeberka piec w temperaturze 180 stopni około godziny.
- Gotowe żeberka zanurzyć w przygotowanym wcześniej sosie.
Żeberka ze śliwkami to niezwykle ciekawe danie, które można przygotować na wiele sposobów. Połączenie smaku śliwek, mięsa i ulubionych przypraw sprawi niesamowitą przyjemność nawet osobom, które na co dzień dość sceptycznie podchodzą do mięsa w słodkiej wersji.
Dodaj komentarz