Lebiodka pospolita – jakie to zioło?

Lebiodka pospolita jest rośliną pochodząca z krajów śródziemnomorskich, która wykorzystywana jest również jako smaczne zioło przyprawowe i jadalne. Inna nazwa ziela lebiodki to dziki majeranek lub oregano. Jest ona popularnie sadzona w ogrodach, ale także jako roślina doniczkowa. W stanie naturalnym nie występuje dziko w Polsce z powodu niesprzyjających warunków klimatycznych jakie panują w naszym kraju. Na co jest lebiodka? Kiedy kwitnie lebiodka?
Lebioda a lebiodka, czym jest każde z ziół?
Lebiodka to inaczej dziki majeranek, jest to roślina jednoroczna używana jako aromatyczna przyprawa. Lebioda to popularny chwast występujący w całej Polsce i uznawany za szkodnika upraw. Komosa biała inaczej lebioda nadaje się świetnie jako dodatek, a także baza do potraw. Jej łodygi po ugotowaniu są jadalne i mogą stanowić namiastkę szparagów.
Jak wygląda Lebioda pospolita?
Ziele lebiodki z wyglądy jest bardzo podobne do bazylii. Roślina posiada twardą łodygę o długości od kilku do kilkunastu centymetrów długości, na której osadzone są drobne listki w kolorze ciemnozielonym, w czasie kwitnienia na górze posiada kwiatostan w kolorze jasnoróżowym, o aromatycznym zapachu. Jako przyprawę wykorzystuje się suszone oraz świeże liście zioła. Dodatkowo warto wspomnieć o leczniczym działaniu jakie wykazuje ziele lebiodki.
Lebiodka pospolita – kiedy siać?
Najlepszym okresem na siew lebiodki pospolitej jest wiosna i to właśnie wtedy w warunkach szklarniowych powinno rozpocząć się jej wysiew. W tym celu należy przygotować średniej wielkości doniczkę oraz dość żyzną glebę, a następnie ją zwilżyć. W kolejnym kroku wysiewamy nasiona lebiodki oraz lekko przysypujemy je ziemią. Następnie obficie podlewamy roślinę oraz pozostawiamy ją w ciepłym i nasłonecznionym miejscu. W maju, po przymrozkach można już przenieść doniczkę z zielem na zewnątrz, a także zasadzić roślinę do gruntu. Zbiorów najlepiej dokonywać przed kwitnieniem czyli wczesnym latem. Suszenie powinno odbywać się w suchym i zacienionym miejscu.
Ziele lebiodki jak używać?
Ziele lebiodki można stosować na surowo lub w postaci suszonej, a także jako dodatek do dań mięsnych i zup. Świetnie nadaje się jako przyprawa, ale znana jest także ze swoich właściwości leczniczych. W postaci suplementu lub jako wsparcie organizmu należy stosować ją w połączeniu z innymi ziołami lub w preparatach.
Lebiodka pospolita – właściwości lecznicze i kulinarne
Lebiodka dzięki zawartości wielu substancji czynnych takich jak taniny oraz olejki lotne jest wykorzystywana w leczeniu niestrawności, wzdęć oraz refluksu. Z powodzeniem można także używać jej jako środka wspomagającego trawienie, dlatego warto dodawać ją do potraw tłustych i mięs. Bardzo często jest ona wykorzystywana także do aromatyzowania alkoholi oraz pieczywa, nadając im lekko ziołowy smak. Dziki majeranek to podstawowy składnik włoskiej pizzy. Warto wiedzieć, że napary z ziela lebiodki posiadają działanie łagodzące infekcje górnych dróg oddechowych, dlatego inhalacje z liści oregano są zalecane w tego rodzaju schorzeniach.
Ziele lebiodki przeciwwskazania, czy istnieją?
Nie istnieją informacje o szkodliwym działaniu lebiodki pospolitej, dlatego nie ma przeciwwskazań do jej stosowania.
Dodaj komentarz