Jak zrobić sernik ze śliwkami kalifornijskimi?

sernik ze śliwkami

Sernik to popularny wypiek, który idealnie pasuje zarówno na co dzień jak i jako wypiek odświętny. Dzięki dużej możliwości kombinacji, można przygotować go w wielu wersjach z czego każda z nich zachwyca  odmiennym smakiem. Sernik ze śliwkami i kruszonką to najbardziej popularna wersja, którą można urozmaicić dodatkiem śliwek, nadającym ciastu dodatkowego aromatu. Jak przyrządzić najlepsze ciasto?

Sernik ze śliwkami jak można zrobić?

Podstawowym składnikiem bazowym każdego sernika jest ser i to właśnie od jego rodzaju zależy smak oraz konsystencja nadzienia w cieście. W zależności od przepisu można wykorzystać do tego celu ser twarogowy, homogenizowany lub zwykły ser biały w kostce. Najbardziej popularna jest jednak wersja ciasta z dodatkiem sera twarogowego z wiaderka, jego konsystencja jest bowiem nie za rzadka, a jednocześnie nie za gęsta, dlatego pozwala zachować najlepszą strukturę wypieku. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie tego rodzaju ciasta, można przyrządzić sernik na zimno lub w wersji pieczonej, którego przyrządzenie wymaga nieco więcej czasu i wytrwałości.

Zapraszamy również do poznania naszych propozycji na ciasta z dynią 🙂

sernik ze śliwkami kalifornijskimi

Sernik ze śliwkami kalifornijskimi – przepis, który musisz znać

Prosty sernik ze śliwkami kalifornijskimi to klasyczny domowy wypiek znany gospodyniom od pokoleń. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga użycia wielu składników. Warto dodać, że wypiek jest smaczny oraz sycący, a dodatkowo świetnie komponuje się z innymi dodatkami.

Składniki:

  • kilogram sera twarogowego z wiaderka
  • 3/4 kostki masła
  • łyżka oleju
  • pół szklanki cukru białego lub trzcinowego
  • trzy łyżki mąki ziemniaczanej
  • cztery średniej wielkości jaja
  • ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • opcjonalnie dwie krople aromatu pomarańczowego
  • duża garść śliwek kalifornijskich

Spód ciasta:

  • trzy szklanki mąki pszennej niskiego typu najlepiej 550 lub krupczatki
  • kostka miękkiego masła lub margaryny
  • cztery łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw należy wyjąć wszystkie składniki z lodówki na godzinę, aby uzyskały temperaturę pokojową.
  2. Śliwki namoczyć przez około godzinę, po tym czasie osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego.
  3. Następnie należy połączyć wszystkie mokre składniki czyli kolejno jajka, ser, olej i aromat.
  4. Wszystko miksować na małych obrotach przez około pięć minut.
  5. Po tym czasie należy roztopić masło w garnuszku na niewielkim ogniu.
  6. Po wystudzeniu dodać do masy stopione masło i delikatnie wymieszać łyżką.
  7. Na koniec tworzenia masy wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.
  8. W międzyczasie przygotować miskę i wrzucić do niej składniki na spód ciasta, czyli mąkę oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać.
  9. Masło pokroić w paseczki i stopniowo dodawać do miski. Wszystko zagniatać ręką do powstania okruszków.
  10. Dno blachy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wysypać na nie połowę okruszków.
  11. Do naczynia z masą serową dodać pokrojone śliwki, zamieszać i również wlać na brytfannę. Górę ciasta posypać pozostałą częścią okruszków.
  12. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około pięćdziesiąt minut.
  13. Po tym czasie pozostawić ciasto do wystygnięcia.

W analogiczny sposób można przygotować również sernik ze śliwkami na herbatnikach. Jest on równie smaczny, nie wymaga jednak zagniatania kruszonki.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *