Potrawy z parówek – 5 pomysłów i inspiracji

Dania i potrawy z parówkami stają się coraz bardziej popularne. Dawniej królowały wśród potraw przygotowywanych przez młodych ludzi i studentów. Jednak przy rozpędzonej inflacji i znacznym wzroście cen potrawy z parówek zyskują coraz większą popularność. Mamy świetny pomysł na potrawy z parówek. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj nasze inspiracje.
Potrawy z parówek kojarzą się z szybkimi do wykonania i w większości wypadku właśnie takie są. Przy wykorzystaniu parówek można przygotować wiele smacznych i różnorodnych dań i przekąsek. Te przepisy na potrawy z parówek podbiją Twoje serce.
Parówki w cieście francuskim z sezamem
To jedno z bardziej popularnych dań z wykorzystaniem parówek. Do jego wykonania potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników.
Składniki:
- opakowanie dobrej jakości parówek (10 sztuk),
- ciasto francuskie,
- keczup lub musztarda,
- ziarna sezamu,
- jajko do posmarowania.
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie wyjmij z lodówki by się rozgrzało.
- Piekarnik rozgrzej do 180 °C.
- Rozwiń ciasto francuskie, posmaruj musztardą lub keczupem i pokrój na 10 pasków.
- Każdą parówkę owiń pociętymi paskami z ciasta francuskiego.
- Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp sezamem.
- Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut do zezłocenia.
Smacznego!
Inne potrawy z ciasta francuskiego znajdziesz tutaj
Domowe hot – dogi
To doskonałe i bardzo szybkie potrawy z parówek. Idealnie sprawdzą się na lekką przekąskę do meczu czy na przyjęcie niespodziewanych gości.
Składniki:
- Bułki do hot – dogów
- Parówki
- Ogórki konserwowe/pikle
- Keczup
- Musztarda
Przygotowanie:
- Bułki przekroić wzdłuż.
- Zagotować wodę i wrzucić parówki. Zagotować.
- Do bułek włożyć parówki i pokrojone na plasterki ogórki.
- Polać musztardą i/lub keczupem według potrzeb.
Jajecznica z parówkami
Dobrej jakości parówki mogą służyć jako znakomity zamiennik kiełbasy. Dodatek parówek będzie doskonałym dopełnieniem smaku jajecznicy.
Makaron z parówkami i sosem pomidorowym
Do przygotowania tych tego dania wystarczy tylko kilka minut. Podane poniżej proporcje będą idealne do stworzenia dania dla jednej osoby.
Składniki:
- opakowanie parówek dobrej jakości,
- 120g makaronu, np. świderków,
- passata pomidorowa,
- cebula,
- czosnek,
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia i oregano.
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Dodać czosnek pokrojony w drobną kosteczkę i wysmażyć.
- Parówki pokroić w drobną kostkę i dodać cebuli. Podsmażyć.
- Całość zalać passatą pomidorową i zagotować. Przyprawić podanymi przyprawami według uznania.
- W międzyczasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Serwować makaron polany gorącym sosem pomidorowym z parówkami.
Parówki w sosie musztardowym z pieczonymi ziemniakami
Parówki w sosie musztardowym do pomysł na potrawę z parówek, która z pewnością Cię zaskoczy.
Składniki:
- dwa opakowania parówek (ok 12 sztuk),
- 2 łyżki musztardy,
- 1 szklanka bulionu,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżi mąki pszennej,
- śmietana 30%,
- ziemniaki,
- przyprawy do ziemniaków: sól, pieprz, bazylia, czosnek, oregano, wędzona papryka.
Przygotowanie:
- W rondelku rozpuść przygotowane masło. Do rozpuszczonego masła wsyp dwie łyżki mąki, całość wymieszaj,
- Mieszaknę mąki i masła zalać bulionem. Wszystko wymieszać by powstał jednolity sos. Zagotować.
- Dodać dwie łyżki musztardy i zagotować. Całość zalać 30% śmietanką.
- Do gotującego się sosu wrzucić przekrojone na pół parówki.
- W międzyczasie przygotować ziemniaki: obrać, pokroić na ćwiartki, przyprawić i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni do miękkości ziemniaków.
Smacznego!
Inne pomysły na potrawy z parówek:
- leczo z dodatkiem parówek,
- parówki w cieście drożdżowym,
Parówki a nasze zdrowie – czy potrawy z parówek są zdrowe?
Parówki nie kojarzą nam się ze zdrowiem, jednak w obecnych czasach bardzo łatwo znaleźć parówki z bardzo dobrym składem. W sklepach, bez problemu, możliwy jest zakup parówek, bez dziwnie brzmiących, chemicznych dodatków. Większość dostępnych na rynku parówek składa się w 97% z mięsa. Do wyboru mamy parówki drobiowe, wieprzowe, a także cielęce.
Dodaj komentarz