Potrawy z parówek – 5 pomysłów i inspiracji

potrawy z parowek inspiracje

Dania i potrawy z parówkami stają się coraz bardziej popularne. Dawniej królowały wśród potraw przygotowywanych przez młodych ludzi i studentów. Jednak przy rozpędzonej inflacji i znacznym wzroście cen potrawy z parówek zyskują coraz większą popularność. Mamy świetny pomysł na potrawy z parówek. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj nasze inspiracje.

Potrawy z parówek: przepisy, które na stałe dołączą do Twojego domowego menu

Potrawy z parówek kojarzą się z szybkimi do wykonania i w większości wypadku właśnie takie są. Przy wykorzystaniu parówek można przygotować wiele smacznych i różnorodnych dań i przekąsek. Te przepisy na potrawy z parówek podbiją Twoje serce.

Parówki w cieście francuskim z sezamem

To jedno z bardziej popularnych dań z wykorzystaniem parówek. Do jego wykonania potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników.

Składniki:

  • opakowanie dobrej jakości parówek (10 sztuk),
  • ciasto francuskie,
  • keczup lub musztarda,
  • ziarna sezamu,
  • jajko do posmarowania.

Przygotowanie: 

  1. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki by się rozgrzało.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 °C.
  3. Rozwiń ciasto francuskie, posmaruj musztardą lub keczupem i pokrój na 10 pasków.
  4. Każdą parówkę owiń pociętymi paskami z ciasta francuskiego.
  5. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp sezamem.
  6. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut do zezłocenia.

Smacznego!

Inne potrawy z ciasta francuskiego znajdziesz tutaj

Domowe hot – dogi

To doskonałe i bardzo szybkie potrawy z parówek. Idealnie sprawdzą się na lekką przekąskę do meczu czy na przyjęcie niespodziewanych gości.

Składniki:

  • Bułki do hot – dogów
  • Parówki
  • Ogórki konserwowe/pikle
  • Keczup
  • Musztarda

Przygotowanie:

  1. Bułki przekroić wzdłuż.
  2. Zagotować wodę i wrzucić parówki. Zagotować.
  3. Do bułek włożyć parówki i pokrojone na plasterki ogórki.
  4. Polać musztardą i/lub keczupem według potrzeb.

Potrawy z parowek

Jajecznica z parówkami

Dobrej jakości parówki mogą służyć jako znakomity zamiennik kiełbasy. Dodatek parówek będzie doskonałym dopełnieniem smaku jajecznicy.

Makaron z parówkami i sosem pomidorowym

Do przygotowania tych tego dania wystarczy tylko kilka minut. Podane poniżej proporcje będą idealne do stworzenia dania dla jednej osoby.

Składniki: 

  • opakowanie parówek dobrej jakości,
  • 120g makaronu, np. świderków,
  • passata pomidorowa,
  • cebula,
  • czosnek,
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia i oregano.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Dodać czosnek pokrojony w drobną kosteczkę i wysmażyć.
  2. Parówki pokroić w drobną kostkę i dodać cebuli. Podsmażyć.
  3. Całość zalać passatą pomidorową i zagotować. Przyprawić podanymi przyprawami według uznania.
  4. W międzyczasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
  5. Serwować makaron polany gorącym sosem pomidorowym z parówkami.

Parówki w sosie musztardowym z pieczonymi ziemniakami

Parówki w sosie musztardowym do pomysł na potrawę z parówek, która z pewnością Cię zaskoczy.

Składniki:

  • dwa opakowania parówek (ok 12 sztuk),
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżi mąki pszennej,
  • śmietana 30%,
  • ziemniaki,
  • przyprawy do ziemniaków: sól, pieprz, bazylia, czosnek, oregano, wędzona papryka.

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuść przygotowane masło. Do rozpuszczonego masła wsyp dwie łyżki mąki, całość wymieszaj,
  2. Mieszaknę mąki i masła zalać bulionem. Wszystko wymieszać by powstał jednolity sos. Zagotować.
  3. Dodać dwie łyżki musztardy i zagotować. Całość zalać 30% śmietanką.
  4. Do gotującego się sosu wrzucić przekrojone na pół parówki.
  5. W międzyczasie przygotować ziemniaki: obrać, pokroić na ćwiartki, przyprawić i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni do miękkości ziemniaków.

Smacznego!

Inne pomysły na potrawy z parówek:

  • leczo z dodatkiem parówek,
  • parówki w cieście drożdżowym,

Parówki a nasze zdrowie – czy potrawy z parówek są zdrowe?

Parówki nie kojarzą nam się ze zdrowiem, jednak w obecnych czasach bardzo łatwo znaleźć parówki z bardzo dobrym składem. W sklepach, bez problemu, możliwy jest zakup parówek, bez dziwnie brzmiących, chemicznych dodatków. Większość dostępnych na rynku parówek składa się w 97% z mięsa. Do wyboru mamy parówki drobiowe, wieprzowe, a także cielęce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *