Zagęszczanie sosu mąką ziemniaczaną

zageszczanie sosu maka ziemniaczana

Polane sosem ugotowane lub upieczone ziemniaki, kluski, kopytka… maczane w pieczeniowym sosie pyzy… Dobrze przygotowany sos to ważne uzupełnienie wielu rodzajów dań. Jego właściwa konsystencja to klucz do sukcesu. Warto poznać sposoby na zagęszczanie sosu. Jest ich więcej niż mogłoby się wydawać!

Zagęszczanie sosu mąką ziemniaczaną – sposób dobry, ale czy jedyny?

Kiedy sos jest już prawie gotowy, ale wydaje się zdecydowanie za rzadki, najprościej sięgnąć po mąkę ziemniaczaną.

  • Wystarczy w niewielkim naczyniu (wystarczy szklanka) wymieszać od jednej do kilku łyżeczek skrobi ziemniaczanej z zimną wodą.
  • Jedna łyżeczka skrobi rozpuszczona w 1/2 szklanki wody powinna z powodzeniem zagęścić około pół litra sosu.
  • Jeśli mamy go więcej, ilość mąki trzeba odpowiednio zwiększyć, uważając żeby nie dodać jej za wiele – zbyt gęsty, „kisielowaty” sos też nie będzie wyglądał zachęcająco.

Jaką inną mąką możemy zagęścić sos?

Jeśli nie mamy pod ręką mąki ziemniaczanej, do zagęszczania sosu możemy spokojnie użyć mąki ryżowej lub kukurydzianej. Mąka pszenna też doskonale spisze się w tej roli, a także użyjemy jej do przygotowania zasmażki do sosu.

  • W tym celu na patelni lub rondelku rozpuszczamy niewielką ilość tłuszczu (masła, margaryny lub smalcu),
  • dodajemy łyżkę mąki i starannie mieszamy, aby uniknąć grudek.

Jeśli zasmażka ma być ciemna, smażymy ją jeszcze chwilę do uzyskania pożądanego koloru i dopiero wtedy dodajemy do płynnego sosu, cały czas ostrożnie  mieszając.

To doskonały (i smaczny!) pomysł na to, jak zagęścić sos pieczeniowy.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Sos do pizzy - gdzie kupić? Odkryj najlepsze miejsca i przepisy na pyszny sos!

Jak zagęścić sos bez mąki?

Zdarza się, że z różnych powodów nie chcemy dodać do sosu mąki. Nie przekreśla to naszych marzeń o gęstej, aksamitnej polewie. Znanym sposobem jest zagęszczanie sosu śmietaną.

  • W tym celu do gotującego się sosu dodajemy cały czas mieszając gęstą śmietanę (najlepiej kremówkę) i podgrzewamy jeszcze chwilę na małym ogniu. Po kilku minutach sos powinien uzyskać pożądaną gęstość i przy okazji ładnie się zabielić.

zageszczanie sosu

Jak zagęścić sos mięsny?

Mąka, mączna zasmażka, śmietana… Wszystkie te dodatki sprawdzą się w przypadku sosu mięsnego.

Ciekawym pomysłem będzie też dodanie koncrentratu pomidorowego. Już jedna łyżeczka wchłonie sporo wody, polepszając konsystencję i dodając przy tym pomidorowego smaku. Jeśli koncentratu dodamy za dużo, może nam nieco zakwasić smak potrawy. Wtedy dobrze jest zrównoważyć smak słodkim dodatkiem, np. papryką albo odrobiną miodu.

Nieco bardziej czasochłonnym rozwiązaniem jest wzbogacenie sosu o ugotowane i zblendowane warzywa.

Nadadzą się ugotowane warzywa pozostałe np. po gotowaniu bulionu, mogą być też ugotowane ziemniaki albo zdrowsze od nich bataty. Genialnym dodatkiem będzie puree z dyni, najlepiej gatunku hokkaido, która charakteryzuje się szczególnie gęstym miąższem.

Aby przygotować puree, należy:
  • upiec w piekarniku pokrojoną w pasy umytą i wydrążoną dynię (piec około 30 minut w temperaturze 200°C),
  • następnie oddzielony od skórki miąższ zblendować albo dokładnie rozgnieść widelcem.

Tak przygotowany warzywny zagęstnik po prostu dodajemy do sosu, jeszcze przez chwilę lekko gotujemy i mieszamy, żeby już za parę minut cieszyć oczy i podniebienie gęstym, smacznym i zdrowym(!) sosem.

Jeśli zastanawiasz się, czym zagęścić gulasz, warzywne puree też może okazać się strzałem w dziesiątkę. Co więcej, można tym sposobem przemycić do dania odrobinę warzyw, które w innych postaciach nie zawsze są mile widziane przez najmłodszych konsumentów.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Jak ugotować pyzy mrożone z mięsem? Przepis i czas gotowania

Gdy unikamy nadmiaru kalorii

Nie ukrywajmy: dodanie do potrawy mąki lub śmietany dość znacznie podnosi jej kaloryczność. Dobra wiadomość jest taka, że zdrowe nie znaczy mniej smaczne. Czym zagęścić sos, aby był fit? Rozwiązań jest kilka.

Możemy po prostu użyć mąki z ciecierzycy lub soczewicy. Są to mąki o wiele zdrowsze i o niższym indeksie glikemicznym. Podobnie jak w przypadku skrobi, wystarczy odpowiednią ilość mąki rozmieszać z letnią wodą i powoli dolewać do sosu.

 

Życzymy smacznego 🙂

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *