Potrawy z ciasta francuskiego

Potrawy z ciasta francuskiego są niezawodne! Uniwersalność ciasta francuskiego oraz fakt, że można wykorzystać go na wiele sposobów, sprawia, że danie z ciasta francuskiego to nie tylko opcja na pyszny i szybki do zrobienia obiad. Możliwość połączenia ciasta zarówno ze słonymi, jak i słodkimi nadzieniami sprawia, że idealną opcją jest wykorzystanie go do zrobienia przekąsek na każdą imprezę, oraz szybkich przystawek w razie nagłego głodu. Potrawy z ciasta francuskiego cieszą nasze podniebienia od dawna, ale skąd właściwie wziął się ten produkt i z czego jest zrobiony?

Ciasto francuskie – pochodzenie

Jedna z legend o cieście francuskim mówi, że powstało zupełnie przypadkowo. Nierozgarnięty cukiernik nieświadomie podwoił porcję masła w kruchym cieście. Inna historia opowiada o malarzu – Claude Gellee, który z polecenia lekarza, postanowił stworzyć dla swojego chorego ojca wypiek o wysokiej zawartości tłuszczu. Najbardziej prawdopodobna wersja przypisuje jednak odkrycie ciasta francuskiego żyjącemu w XVII wieku Francois Pierre La Varenne bądź żyjącemu sto lat później Marie-Antoine Careme.

Ciasto francuskie – temperatura pieczenia, sposób składania

Ciasto francuskie to specjalny rodzaj ciasta o warstwowej strukturze cieniutkich listków. Powstają one dzięki dużej zawartości tłuszczu, odpowiedniemu wałkowaniu i pieczeniu w temperaturze około 200 stopni Celsjusza. Produkt powstaje po połączeniu dwóch rodzajów ciast. Składniki na grunt to mąka pszenna, jaja, sól i ocet lub kwasek cytrynowy. Drugi rodzaj to ciasto maślane (masło i niewielki dodatek mąki). Ciasto maślane należy położyć na podstawowym tak, by złożyć całość w kopertę. Po rozwałkowaniu na grubość dwóch centymetrów ciasto składa się na 4 warstwy i odstawia do schłodzenia. Czynność należy powtórzyć przynajmniej 4 razy, ale nie więcej niż 6. Nie należy zapominać o chłodzeniu, gdyż to ono wpływa na zespolenie się tłuszczu w cieście.

Potrawy z wykorzystaniem ciasta francuskiego – pyszny pomysł na obiad na słono i słodko

Potrawy w cieście francuskim to idealny pomysł na szybki i pyszny obiad. Farsz do takiej potrawy można stworzyć praktycznie ze wszystkiego, a jej wykonanie jest banalnie proste. Ciasto wystarczy złożyć na pół i wypełnić farszem. Jeśli zależy nam na oryginalnym wyglądzie, zamiast dużej zapiekanki można stworzyć ślimaczki, tarty czy rożki. Tak przygotowane danie będzie idealne jako przekąska na imprezę. Oto przepisy na kilka bardzo popularnych potraw w cieście francuskim.

Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem

Farsz ze szpinaku bardzo dobrze komponuje się z kruchością i smakiem ciasta francuskiego. Potrawa jest niezwykle prosta i szybka do wykonania, a przy tym bardzo sycąca. Składniki potrzebne do wykonania porcji na 3 do 4 osób to:

  • jeden rulon ciasta francuskiego,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 100 gram parmezanu lub innego sera żółtego,
  • 300 gram mrożonego rozdrobnionego szpinaku,
  • łyżka śmietany,
  • jajko,
  • łyżka oleju,
  • czosnek granulowany, sól i ulubione przyprawy.

Wykonanie potrawy krok po kroku:

  • Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy czosnek granulowany i sól. Gdy woda wyparuje, dodajemy łyżkę śmietany (im większa zawartość tłuszczu, tym gęstszy farsz), mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.
  • Pokrojonego w kostce kurczaka doprawiamy ulubionymi przyprawami i smażymy na odrobinie oleju.
  • Ser trzemy na tarce
  • Ciasto francuskie składamy na pół i zaznaczamy miejsce łączenia. Jedną połowę smarujemy masą szpinakową, przekładamy kurczakiem i posypujemy żółtym serem. Zamkniętą zapiekankę smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika (około 200 stopni) na 15 do 20 minut.

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami

Paszteciki z ciasta francuskiego można wykonać na różne sposoby. Najczęściej na stołach gości wersja z kapustą i pieczarkami. Składniki potrzebne do wykonania:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 500 gram kiszonej kapusty,
  • 300 gram pieczarek,
  • cebula,
  • łyżka oleju,
  • kminek,
  • jajko.

Wykonanie potrawy krok po kroku:

  • Kapustę płuczemy, wkładamy do garnka, gotujemy aż do miękkości.
  • Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na złocisty kolor, po czym dodajemy do niej pokrojone lub starte na tarce pieczarki.
  • Na patelnię dodajemy odcedzoną kapustę i mieszamy farsz do połączenia składników.
  • Doprawiamy kminkiem.
  • Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na 2 części. Na każdej części układamy nadzienie bliżej jednego brzegu. Ciasto nakładamy na nadzienie i zlepiamy brzegi.
  • Pieczemy w temperaturze około 200 stopni około 20 minut.

Potrawy z ciasta francuskiego – mini pizza na cieście francuskim

Piątkowe obiady postne to dobra okazja do wykorzystania ciasta francuskiego. Wyżej wymienione paszteciki to tylko przykład dania bez mięsa. Bardzo dobrym pomysłem jest także pizza na cieście francuskim z pieczarkami i serem. Przepis to tylko kilka składników:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 500 gram pieczarek,
  • przecier pomidorowy,
  • ulubiony ser żółty.

Jak wykonać to proste danie:

  • Pieczarki kroimy w kostkę lub plastry, podsmażamy na patelni z ulubionymi przyprawami.
  • Ciasto francuskie dzielimy na równe kwadraty. Każdy z nich smarujemy łyżeczką przecieru pomidorowego
  • Na tak posmarowane kwadraty nakładamy pieczarki i posypujemy serem.

Powyższe przepisy to tylko przykład, jak wykorzystać ciasto francuskie na słono. Farsz możemy wykonać także z innych składników. Bardzo dobrze komponować będą się z ciastem także łosoś, ser feta, pomidorki koktajlowe. Pyszną przekąskę stanowią także parówki i szparagi zawijane w ciasto francuskie.

Ciasto francuskie bardzo dobrze pasuje także do słodkich dżemów i kremów. Szybką przekąskę stanowią rogaliki z czekoladą bądź owocowymi konfiturami, ślimaczki z cynamonem. Świeże owoce zawinięte w ciasto i zapieczone w piekarniku zachwycą smakiem i aromatem. Ciasto francuskie to produkt, który można użyć na wiele sposobów i wykorzystać go do dań, które posmakują nawet największym niejadkom.

Potrawy z ciasta francuskiego – szybkie do zrobienia, zachwycające smakiem i aromatem.

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *