Zepsuty miód – po czym poznać, że nie nadaje się on do spożycia?

jesienny napar

Miód – naturalny antybiotyk i powszechnie używany słodzik

Słoiki z miodem można przechowywać długo, licząc się jednak z tym, że po pewnym czasie ulega on krystalizacji. Na jego wierzchu zaobserwować można również inne zjawiska, które sprawiają, że możliwości jego użycia maleją. Jak poznać zepsuty miód?

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy nasza odporność spada i niezwykle łatwo łapiemy wszelkiego rodzaju infekcje. Nic więc dziwnego, że próbujemy wzmocnić organizm na różne sposoby. Jednym ze sprzymierzeńców w walce z katarem czy bólem gardła jest miód. Od lat stosujemy go jako naturalny antybiotyk. Jego słodki smak sprawia, że ma wielu zwolenników, którzy chętnie używają go również jako słodzik do herbaty, ciast, a nawet… kawy.

Jeżeli macie ochotę również dowiedzieć się jakie właściwości posiada woda z miodem i cytryną przed snem zapraszamy tutaj

Dziwny wygląd miodu – czy to zawsze coś złego?

Miód to produkt, który niemal każdy z nas posiada w domu. Często zalega on w szafkach kuchennych nawet kilka lat. Po takim czasie zastanawiamy się, czy zawartość słoika to już zepsuty miód, czy jednak jest on jeszcze możliwy do spożycia. Według powszechnie dostępnej wiedzy miód nie może się zepsuć, a jego zmieniony wygląd nie zawsze świadczy o czymś złym. Są jednak oznaki przemawiające za tym, by dobrze zastanowić się, zanim użyjemy go do herbaty czy wypieku.

Zjawisko krystalizacji

Niekiedy zdarza się, że po kilku miesiącach nie używania, miód zmienił nieco swoją konsystencję. Proces krystalizacji, bo właśnie tak nazywa się zmiana płynnego miodu w stały, jest zupełnie bezpiecznym, a wręcz pożądanym zjawiskiem. Świadczy ona bowiem o tym, że miód jest prawdziwy i nie zawiera dodanego cukru. Sklepowe sztuczne miody zachowują swoją płynną konsystencję, ponieważ pozbawione są enzymów i pyłków odpowiedzialnych za proces krystalizacji. Ich zdrowotny charakter jest jednak mocno ograniczony.

Jeśli nie odpowiada nam stała konsystencja miodu, proces ten można bardzo łatwo odwrócić. Wystarczy bowiem umieścić słoik z całą zawartością w ciepłej wodzie, co jakiś czas mieszając. Należy jednak pamiętać, by temperatura nie przekraczała 40 stopni. W przeciwnym razie miód straci swoje właściwości.

Biały nalot na miodzie

Niekiedy na powierzchni miodu zauważyć można biały nalot. Jego niewielka ilość raczej nie dziwi. Czasem jednak można dostrzec nawet kilka centymetrów osadu, wyglądającego niemal jak piana na miodzie. Należy jednak rozwiać obawy dotyczące tego, że w słoiku rozwija się pleśń. Biały nalot jest bowiem nazywany glukozą miodową i świadczy o tym, że miód ma najwyższą jakość i jest świeży.

Sfermentowany miód

Często zadajemy sobie pytanie, czy miód może sfermentować. Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca.

Jak wygląda sfermentowany miód? 

I w tym przypadku na jego powierzchni można dostrzec pianę. Jej pojawieniu się towarzyszy jednak zapach, który od razu przywodzi na myśl drożdże.

Dlaczego miód fermentuje?

Najczęstszą przyczyną zajścia tego zjawiska jest fakt, iż miód jest niedojrzały i zbyt wcześnie zabrany z ula. W związku z tym znajduje się w nim spora ilość wody, która stwarza doskonałe warunki do fermentacji.

Odpowiedź na pytanie, czy sfermentowany miód szkodzi, nie jest oczywista. Jego zjedzenie może przynieść zawirowania w przewodzie pokarmowym, jednak większość osób nie zastanawia się nad tym, ponieważ przed jego spożyciem skutecznie odstrasza wydobywający się ze słoika zapach. Pozytywną informacją jest z pewnością fakt, iż wcale nie musimy wyrzucać miodu w takiej formie.

Jak wykorzystać sfermentowany miód? Doskonale nada się on jako środek do posłodzenia nalewek domowej roboty. Pszczelarze używają go również do karmienia pszczół, uprzednio podgrzewając do temperatury 80 stopni, by zabić drożdże.

Spleśniały miód

Niekiedy zawartość słoika sprawia, że zaczynamy zastanawiać się, czy miód może spleśnieć? Zjawisko to jest niezwykle rzadkie jednak nie niemożliwe. Dzieje się tak najczęściej w wyniku nieprawidłowego użytkowania. Niekiedy mimowolnie wkładamy do niego wcześniej oblizywaną bądź zawierającą inny produkt łyżeczkę. Rozkładające się pozostałości mogą spowodować powstanie pleśni. Podobne zjawisko może powstać w wyniku przechowywania miodu w nie do końca doczyszczonym słoiku.

 jesienna herbata

Przygotowujesz nalewkę? Te produkty, mogą Ci się przydać:

Jesienna herbata na dobry nastrój i odporność

Miód stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju herbat. Ciepły jesienny napar, kocyk i ulubiona książka to niemal symbol jesienno-zimowych wieczorów. Jak przygotować pyszną i aromatyczną herbatę?

Składniki na napar:

  • łyżka czarnej liściastej herbaty,
  • 3 goździki,
  • 1 kwiat anyżu,
  • 2 plastry pomarańczy,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • szczypta imbiru.

Wykonanie:

  1. Herbatę umieścić w zamkniętym sitku i wsadzić do kubka razem z goździkami i anyżem, po czym zalać wrzątkiem.
  2. Po zaparzeniu wyciągnąć liście, dodać plastry pomarańczy.
  3. Po około 10 minutach dodać miód i posypać szczyptą cynamonu.

Możliwość dłuższego przechowywania miodu oraz wszystkie właściwości, jakie posiada, sprawiają, że naprawdę warto mieć go w swoich domowych zapasach i korzystać, gdy tylko przyjdzie ochota.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *