Potrawy z makiem na wigilię

poppy seed dishes

Zastanawiasz się jakie potrawy z makiem na wigilię będą najlepsze? Mak jak powszechnie wiadomo to malutkie, niebieskawe ziarenka. Znajduje się w nich prawdziwa skarbnica witamin takich jak: A, E, C i D, a także kwas foliowy. Bez najmniejszych wątpliwości mak jeśli chodzi o kulinaria najbardziej kojarzy się z makowcem i rogalami marcińskimi, jednakże dania z makiem na wigilię, jakie można przygotować w świątecznym czasie mają znacznie większe pole do popisu. 

Jakie potrawy z makiem na wigilię są tradycyjne na podczas świąt?

Tak naprawdę, bez maku nie ma świąt w polskich domach. Co zatem można przygotować wykorzystując te na pozór zwyczajne ziarenka? Amatorów słodkości powinna ucieszyć masa makowa (którą zresztą można zajadać również bez jakichkolwiek dodatków), puszysty, wilgotny makowiec naszpikowany bakaliami, piernik z makiem, kutia czy tarta makowa z bakaliami. Dodatkowo nie można zapominać o takich przysmakach jak kluski z makiem czy makiełkach.

Jak zrobić makiełki?

Tradycyjny sposób przygotowywania makiełek jest dość żmudny i monotonny. Ziarna maku muszą bowiem zostać namoczone przed jakąkolwiek obróbką na co najmniej dwadzieścia cztery godziny. Potem mak trzeba dwukrotnie, a nawet trzykrotnie zmielić w maszynce. Warto poznać dwie wersje przepisu na ten bożonarodzeniowy deser. Pierwsza pochodzi właśnie ze Śląska, natomiast pochodzenie drugiej przypisuje się Łodzi i Mazowszu.

Składniki na makiełki z mlekiem i bułką:
  • pół kilograma maku
  • dwa duże jajka
  • sześć czerstwych kajzerek lub innych bułek pszennych
  • pół litra mleka
  • cztery łyżki stołowe miodu (najlepiej wielokwiatowego)
  • trzysta pięćdziesiąt gram bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe, suszone morele i śliwki)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • cukier do smaku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Mak namoczyć na dobę przed przygotowaniem makiełek. Po upływie dwudziestu czterech godzin ziarna maku należy przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i zmielić w maszynce dwa, trzy razy. Czerstwe kajzerki bądź inne wybrane bułki pszenne zalać ciepłym mlekiem i odstawić do napęcznienia. Bakalie drobno posiekać, oddzielić żółtka od białek jaj, natomiast masło rozpuścić. Do maku wlać masło, żółtka, dorzucić kandyzowaną skórkę z pomarańczy, bułki z mlekiem, miód i bakalie. W następnym kroku należy ubić na sztywno białka jaj i dodać do masy makowej. Na sam koniec całość można opcjonalnie dosłodzić i podawać po schłodzeniu w lodówce.

Składniki na makiełki z makaronem:
  • puszka masy makowej (przeciętnie jest to 800-900 gram produktu)
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
  • trzy łyżki stołowe miodu wielokwiatowego
  • trzysta gram bakalii
  • czterysta gram makaronu (szczególnie polecane są takie kształty jak kokardki, ziarna ryżu lub łazanki)

Sposób przyrządzenia:

Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami z opakowania. Po odcedzeniu wymieszać go dokładnie z masą makową i bakaliami posiekanymi w drobne kawałki. Dodatkowo dorzucić skórkę z pomarańczy, doprawić miodem do smaku i podawać po uprzednim schłodzeniu.

Ciasto z makiem na wigilię

Doskonałą propozycją ciasta na Wigilię, w którym główną rolę gra mak jest makowiec japoński. Deser ten jest wyjątkowo puszysty i wilgotny.

Składniki:

  • dwieście gram margaryny
  • pół kilograma maku
  • siedem do dziewięciu jaj
  • sześćset gram jabłek
  • litr mleka
  • czterysta gram cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pięć łyżek kaszy manny
  • dwieście gram bakalii
  • łyżka miodu
  • aromat migdałowy

Dodatkowo na polewę:

  • łyżka masła
  • tabliczka czekolady deserowej
  • ulubione bakalie
  • sześćdziesiąt mililitrów śmietanki 18%

Przygotowanie:

  1. Ziarna maku wsypać do garnka, zalać mlekiem i gotować pół godziny często mieszając (mak wchłonie cały płyn i napęcznieje).
  2. Masło wyjąć z lodówki, pokroić i poczekać, aż nabierze temperatury pokojowej, natomiast żółtka oddzielić od białek.
  3. Pokrojone masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. W trakcie ubijania stopniowo dodawać po jednym żółtku.
  4. Następnym etapem będzie dodawanie na zmianę po łyżce maku i kaszy manny.
  5. W kolejnym kroku należy dodać jabłka starte na grubych oczkach tarki, bakalie, proszek do pieczenia, aromat i miód.
  6. Białka jaj ubić na sztywno i dodawać w trzech częściach do masy makowej.
  7. Ciasto należy piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 50-55 minut.
  8. Po wystudzeniu makowca przygotować polewę. W tym celu należy zagotować śmietankę, zestawić ją z ognia, dodać masło i czekoladę, a następnie mieszać do rozpuszczenia i polewać ciasto.

Poznaj również przepis na makowiec na kruchym spodzie 🙂

Życzymy smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *