Jak zrobić wigilijną zupę grzybową?

Jak zrobić wigilijną zupę grzybową?

Zastanawiasz się jak zrobić wigilijną zupę grzybową? Trzeba zdawać sobie sprawę, że wigilijna zupa z suszonymi grzybami jest doskonałą potrawą nie tylko na święta. Nie tylko świetnie rozgrzewa, ale również dostarcza stosunkowo małą liczbę kalorii. Oznacza to tym samym, że  będzie zupa grzybowa wigilijna będzie bardzo dobrym rozwiązaniem dla wszystkich osób, które dbają o linię. Co warto wiedzieć o omawianej potrawie? Jak zrobić zupę grzybową ze świeżych grzybów?

Wartości odżywcze

Grzyby dostarczają bardzo mało kalorii. Są zatem świetnym wspomagaczem odchudzania.100 g świeżych (!) grzybów dostarczy organizmowi tylko 39 kcal (kaloryczności grzybom dodaje masło którego często dodajemy robiąc potrawy z grzybów).  Nie można również zapomnieć o dużej zawartości błonnika w grzybach. Pomagają w ten prosty sposób nie tylko utrzymać szczupłą sylwetkę, ale również zapobiegają ewentualnej nadwadze. Warto wiedzieć, że grzyby zawierają w swoim składzie żelazo, miedź, potas, fosfor, kwas pantotenowy, kwas foliowy i witaminy z grupy B. 

Jakie właściwości ma wigilijna zupa grzybowa krem?

Grzyby nie są zaliczane do produktów lekkostrawnych, mają jednak ogromną liczbę atutów. Doskonale wpływają na pracę jelit, gdyż przyspieszają perystaltykę. Wigilijna grzybowa rozgrzeje wyziębiony organizm gości. Ponadto dostarczy wartościowych substancji odżywczych i przyspieszy krążenie. Wspomniane substancje odżywcze organizm bardzo szybko przyswoi. Zupa grzybowa z suszonych grzybów, która będzie przygotowana na bulionie warzywnym z dodatkiem cebuli doskonale będzie wspomagała naturalną barierę obronną organizmu. Nie można zapomnieć, że omawiana potrawa jest sycąca. Jak zrobić zupę grzybową z suszonych grzybów?

Poznaj również przepis na rybną zupę wigilijną.

Wigilijna zupa grzybowa – przepis

Składniki:

Zupa grzybowa na wigilię z suszonych grzybów będzie smakowała wszystkim gościom, jeżeli zostaną do niej wykorzystane odpowiednie składniki. Są to:

  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 pełna łyżka mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 litry bulionu,
  • 1 łyżka masła,
  • przyprawy (3 ziarna pieprzu, 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe),
  • 2 duże cebule,
  • 3 łyżki śmietanki 18% (do zup i sosów),
  • natka pietruszki,
  • 200 g łazanek,
  • 40 g suszonych grzybów (najlepiej borowików),
  • kawałeczek selera,
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • 1 pietruszka.

Jak zrobić zupę grzybowa z suszonych grzybów?

Wigilijna zupa grzybowa - przepis

Jak zrobić wigilijną zupę grzybowa?

Przepis na zupe grzybowa wigilijna jest zatem zdecydowanie prostszy, niż mogłoby się wydawać. W pierwszej kolejności należy wypłukać grzyby w zimnej wodzie, a później zalać jedną szklanką wody i odstawić do namoczenia. Kolejnym etapem będzie wlanie do garnka bulionu i zagotowanie. Nie można oczywiście zapomnieć dodać soli, pieprzu i przypraw do smaku. Następnie należy włożyć dokładnie umytą i obraną włoszczyznę, a także czosnek i gotować przynajmniej przez 30 minut. Z kolei cebula powinna być obrana i pokrojona w kosteczkę. Później trzeba doprowadzić do jej zeszklenia na patelni. Zalecane jest wykorzystanie do tego 2 łyżek oleju.

Kolejny etap

Należy dodać grzyby, które będą odcedzone i pokrojone dokładnie w mniejsze kawałeczki oraz je dobrze podsmażyć. Następnym krokiem będzie przełożenie ich do garnka z bulionem i gotowanie przez około 30 minut. Rekomendowane jest wsypanie na patelnię mąki i podsmażanie jej, mnie można w tym czasie zapomnieć o systematycznym mieszaniu łyżką. W momencie, gdy zacznie już brązowieć, zalecane jest dodanie masła i wymieszanie. Wywar zupy powinno się wlewać stopniowo, cały czas należy mieszać. Nie mogą być widoczne grudki mąki.

Co trzeba zrobić dalej?

Następnym etapem będzie przelanie całości do garnka z zupą i gotowanie przez kwadrans. Kolejnym krokiem będzie odstawienie zupy z ognia i dodanie śmietany po przestudzeniu. Należy pamiętać, aby wyłowić z zupy warzywa. Świetnym rozwiązaniem będzie pokrojenie części marchewki na plasterki, a następnie ponownie włożenie jej do zupy. Bardzo dobrą opcją będzie podawanie zupy grzybowej z natką, a także ugotowanymi łazankami. Należy mieć świadomość, że wigilijna zupa grzybowa z suszonymi grzybami będzie doskonale smakowała zarówno wtedy, gdy zostanie wykorzystana kostka bulionowa grzybowa, jak i warzywna.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *