Placki owsiane z jabłkiem – pomysł na szybki i zdrowy posiłek

Placki owsiane z jabłkiem 

Poznaj nasze przepisy na placki owsiane z jabłkiem! Wszelkiego rodzaju placuszki to doskonały pomysł na szybkie śniadanie czy kolację. Oprócz wielu owoców sezonowych, na sklepowych półkach znajdziemy również te, których smakiem możemy zachwycać się przez cały rok. Doskonały przykład stanowią jabłka.

Racuchy owsiane z jabłkami posypane cukrem pudrem to potrawa, którą zna każdy z nas. Obecnie coraz popularniejsza staje się nieco inna wersja tego dania, a więc owsiano-jabłkowe placuszki. Jak zrobić racuchy z płatków owsianych z jabłkami? Jakich dodatków użyć, by jeszcze bardziej podbić ich smak?

Placki owsiane z jabłkiem – doskonały pomysł na pożywne śniadanie

Placki owsiane z jabłkami to danie, które coraz częściej gości na talerzach Polaków. Wpływ na to ma nie tylko pyszny smak i delikatny aromat unoszących się w powietrzu jabłek, ale również prostota wykonania. Do zrobienia placuszków w bazowej wersji potrzeba niewiele ogólnodostępnych składników. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by nieco urozmaicić przepis na placki owsiane z jabłkami. Dodatek innych owoców, przypraw, czy orzechów sprawia, że codziennie można zachwycać się potrawą na nowo.

Jeżeli zostało Ci trochę więcej jabłek poznaj nasz przepis na tradycyjny strudel jabłkowy.

Placki owsiane z jabłkami – najprostsza wersja

Jabłka występują w wielu odmianach. Do przyrządzenia placuszków warto wybrać te, które są najsłodsze. Dzięki temu można w znacznym stopniu ograniczyć lub wręcz całkowicie wyeliminować cukier z przepisu. Zamiast niego warto dodać odrobinę cynamonu, a więc przyprawy, która doskonale komponuje się z jabłkami. Wykorzystanie płatków owsianych zapewnia dodatkowe wartości odżywcze oraz eliminuje konieczność użycia mąki. To wszystko sprawia, że placuszki w tej wersji sprawdzą się również jako posiłek dla najmłodszych oraz osób będących na diecie.

Placki owsiane z jabłkiem i cynamonem – przepis

Placki owsiane z jabłkiem bez mąki – potrzebne składniki:
  • pół szklanki płatków owsianych,
  • 1 duże jajko,
  • 2 średnie jabłka,
  • łyżeczka cynamonu,
  • opcjonalnie łyżeczka cukru wanilinowego.
Placki owsiane z jabłkiem bez mąki – wykonanie krok po kroku:
  1. Płatki owsiane zalać wrzącą wodą, aż do całkowitego ich przykrycia. Odczekać około 15 minut, aż płatki wchłoną wodę i zmiękną.
  2. W tym czasie jabłka obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Gotowe płatki wymieszać ze startym jabłkiem, dodać cynamon, jajka i opcjonalnie cukier wanilinowy.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  5. Patelnię posmarować odrobiną oleju i rozgrzać.
  6. Placuszki smażyć z obu stron na złocisty kolor (najlepiej nakładać masę łyżką zamoczoną wcześniej w zimnej wodzie).

Placki owsiane z jabłkiem – kcal

Jabłka to owoce, które posiadają jedynie nieco ponad 50 kcal w 100 gramach. Nieco większą ich zawartość mają płatki owsiane. Mimo wszystko placki owsiane z jabłkiem bez mąki to danie naprawdę nisko kaloryczne, a jednocześnie pożywne. Jeśli skorzystamy z przepisu bazowego, kaloryczność jednego placuszka wyniesie około 60 kilokalorii.

zdrowe placki owsiane z jabłkiem

Placki owsiane z jabłkiem i bananem

Banany, zwłaszcza te dojrzałe to niezwykle słodkie owoce, które bardzo dobrze komponują się z jabłkami. Nic więc dziwnego, że często dodawane są do bazowej wersji owsianych placków jabłkowych. Jak zrobić placki owsiane z jabłkiem i bananem?

Placki owsiane z jabłkiem i bananem – potrzebne składniki:
  • szklanka płatków owsianych,
  • 2 średnie jabłka,
  • 1 dojrzały banan,
  • 1 duże jajko,
  • łyżeczka cynamonu.
Placki owsiane z jabłkiem i bananem – wykonanie krok po kroku:
  1. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut, aby napęczniały.
  2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Banana obrać i dokładnie rozgnieść, po czym zmieszać z jabłkami.
  4. Do zmieszanych owoców dodać jajka, cynamon i płatki.
  5. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  6. Patelnię posmarować odrobiną oleju i rozgrzać.
  7. Placuszki smażyć z obu stron na złocisty kolor.

Placki owsiane z jabłkiem bez jajek

Placki owsiane z jabłkiem to niezwykle smaczne i zdrowe danie. Użycie jajek sprawia jednak, że nie są one odpowiednie dla wegan. Czy to oznacza, że osoby, które zrezygnowały z jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego, nie mogą cieszyć się smakiem placuszków? Niekoniecznie, wystarczy nieco zmodyfikować przepis. Zamiast jajka doskonale sprawdzi się ulubione mleko roślinne. Należy jednak pamiętać, by dodać nieco więcej mąki, tak by uzyskać odpowiednią konsystencję masy.

Placki owsiane z jabłkiem to doskonały pomysł na pyszne i pożywne śniadanie, kolację czy nawet przekąskę na drogę. Dodanie ulubionych składników sprawia, że każdego dnia można cieszyć się nieco innym smakiem.

 

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *