Karp w miodzie

karp w miodzie

Karp to absolutnie niezaprzeczalny król polskiej kuchni wigilijnej. Jego charakterystyczny smak zna niemal każdy. Warto jednak wiedzieć, że mięso karpia poza tradycyjnymi świątecznymi przepisami doskonale sprawdzi się także w recepturach, które zawierają w sobie na przykład miód, wino czy nawet płatki migdałowe. 

Karp w miodzie i migdałach

Choć karp jest bardzo popularny w Polsce (tak naprawdę dania z karpia do Polski wprowadziła kuchnia żydowska), to wielu Polaków nie przepada za nim. Dlaczego? Jak wcześniej zostało wspomniane, ta ryba ma charakterystyczny posmak środowiska, w którym żyje. Posmak ten jest wyczuwalny jednakże wówczas, gdy jest ona nieumiejętnie, nieco po macoszemu przygotowana. Z pomocą przychodzi tutaj połączenie miodu i migdałów, które to skutecznie tłumią ten smak.

Składniki:

  • 1,5 kg karpia
  • 2 łyżki stołowe masła
  • sok z cytryny
  • mąka
  • 2 garście płatków migdałowych
  • 4 łyżki miodu
  • imbir
  • sól
  • cynamon
  • olej

Sposób przyrządzenia:

  1. Karpia w kawałkach lub dzwonkach skropić sokiem z cytryny i posolić, po czym odstawić na dwie, trzy godziny. Ważne, by ryba pozbawiona była ości.
  2. Po upływie tego czasu rybę obtoczyć w mące i usmażyć na oleju z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
  3. Kawałki karpia ułożyć dość ściśle w naczyniu żaroodpornym.

Czas na przygotowanie sosu do ryby:

Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni teflonowej, a na drugiej patelni rozpuścić masło, dolać miód, wsypać cynamon, migdały i imbir. Tak powstałą zawiesiną polać mięso karpia, naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i zapiekać w dwustu stopniach przez kwadrans.

Poznaj również nasz przepis na karpia w śmietanie.

Karp w miodzie i musztardzie

Musztarda i miód to doskonały duet jeśli chodzi o wszelkie marynaty. Co ciekawe, nie tylko wieprzowina czy skrzydełka kurczaka doskonale czują się w jej towarzystwie. Z powodzeniem można używać takiego połączenia właśnie w przypadku ryby takiej jak karp. Jest to także doskonały sposób na przełamanie swojej niechęci w stosunku do jej smaku.

Składniki:

  • 850 g oczyszczonych filetów z karpia królewskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól,
  • mąka pszenna,
  • pieprz,
  • masło klarowane do przesmażenia ryby
  • łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 cebula

Przygotowanie:

  1. Na dzień przed właściwym przygotowaniem karpia oczyszczone płaty pokroić na mniejsze porcje.
  2. Posolić, posypać mąką, a cebulę pokroić na cienkie piórka.
  3. Płaty ułożyć w naczyniu żaroodpornym przekładając je wspomnianą cebulą.
  4. Wszystko lekko docisnąć i odłożyć w zimne miejsce na maksymalnie dwa dni.
    Po tym czasie rybę wyjąć, oczyścić z cebuli i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni po maksymalnie 4 minuty z każdej strony.
  5. Tak obsmażone filety z karpia włożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie obsypać cieniutko pokrojonym w plasterki czosnkiem, zalać oliwą, miodem i musztardą.

Całość piec przez kwadrans w temperaturze stu sześćdziesięciu stopni Celsjusza. 

Z czym jeść karpia w miodzie?

Jak podawać karpia, któremu towarzyszy miód? Do tak upieczonej ryby z całą pewnością najbardziej pasować będzie na przykład surówka ze świeżej, startej marchewki, surówka z kiszonej kapusty lub sałatka z pomidorami. Jeśli zaś chodzi o dodatek skrobiowy, warto na przykład rozważyć łódeczki ziemniaczane, frytki czy nawet ryż. Szczególnie sprawdzi się tutaj ryż jaśminowy.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *