Karp w miodzie

Karp to absolutnie niezaprzeczalny król polskiej kuchni wigilijnej. Jego charakterystyczny smak zna niemal każdy. Warto jednak wiedzieć, że mięso karpia poza tradycyjnymi świątecznymi przepisami doskonale sprawdzi się także w recepturach, które zawierają w sobie na przykład miód, wino czy nawet płatki migdałowe.
Karp w miodzie i migdałach
Choć karp jest bardzo popularny w Polsce (tak naprawdę dania z karpia do Polski wprowadziła kuchnia żydowska), to wielu Polaków nie przepada za nim. Dlaczego? Jak wcześniej zostało wspomniane, ta ryba ma charakterystyczny posmak środowiska, w którym żyje. Posmak ten jest wyczuwalny jednakże wówczas, gdy jest ona nieumiejętnie, nieco po macoszemu przygotowana. Z pomocą przychodzi tutaj połączenie miodu i migdałów, które to skutecznie tłumią ten smak.
Składniki:
- 1,5 kg karpia
- 2 łyżki stołowe masła
- sok z cytryny
- mąka
- 2 garście płatków migdałowych
- 4 łyżki miodu
- imbir
- sól
- cynamon
- olej
Sposób przyrządzenia:
- Karpia w kawałkach lub dzwonkach skropić sokiem z cytryny i posolić, po czym odstawić na dwie, trzy godziny. Ważne, by ryba pozbawiona była ości.
- Po upływie tego czasu rybę obtoczyć w mące i usmażyć na oleju z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
- Kawałki karpia ułożyć dość ściśle w naczyniu żaroodpornym.
Czas na przygotowanie sosu do ryby:
Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni teflonowej, a na drugiej patelni rozpuścić masło, dolać miód, wsypać cynamon, migdały i imbir. Tak powstałą zawiesiną polać mięso karpia, naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i zapiekać w dwustu stopniach przez kwadrans.
Poznaj również nasz przepis na karpia w śmietanie.
Karp w miodzie i musztardzie
Musztarda i miód to doskonały duet jeśli chodzi o wszelkie marynaty. Co ciekawe, nie tylko wieprzowina czy skrzydełka kurczaka doskonale czują się w jej towarzystwie. Z powodzeniem można używać takiego połączenia właśnie w przypadku ryby takiej jak karp. Jest to także doskonały sposób na przełamanie swojej niechęci w stosunku do jej smaku.
Składniki:
- 850 g oczyszczonych filetów z karpia królewskiego
- 1 ząbek czosnku
- sól,
- mąka pszenna,
- pieprz,
- masło klarowane do przesmażenia ryby
- łyżeczka oliwy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1 cebula
Przygotowanie:
- Na dzień przed właściwym przygotowaniem karpia oczyszczone płaty pokroić na mniejsze porcje.
- Posolić, posypać mąką, a cebulę pokroić na cienkie piórka.
- Płaty ułożyć w naczyniu żaroodpornym przekładając je wspomnianą cebulą.
- Wszystko lekko docisnąć i odłożyć w zimne miejsce na maksymalnie dwa dni.
Po tym czasie rybę wyjąć, oczyścić z cebuli i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni po maksymalnie 4 minuty z każdej strony. - Tak obsmażone filety z karpia włożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie obsypać cieniutko pokrojonym w plasterki czosnkiem, zalać oliwą, miodem i musztardą.
Całość piec przez kwadrans w temperaturze stu sześćdziesięciu stopni Celsjusza.
Z czym jeść karpia w miodzie?
Jak podawać karpia, któremu towarzyszy miód? Do tak upieczonej ryby z całą pewnością najbardziej pasować będzie na przykład surówka ze świeżej, startej marchewki, surówka z kiszonej kapusty lub sałatka z pomidorami. Jeśli zaś chodzi o dodatek skrobiowy, warto na przykład rozważyć łódeczki ziemniaczane, frytki czy nawet ryż. Szczególnie sprawdzi się tutaj ryż jaśminowy.
Życzymy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz