Pyszne śledzie z grzybami – 3 przepisy

Śledzie z grzybami to przysmak, który cieszy się dużą popularnością wśród miłośników kuchni śledziowej. Przepis na to danie jest bardzo prosty i szybki do wykonania. Śledzie z grzybami są idealne na każdą okazję, począwszy od spotkań towarzyskich, przez imprezy rodzinne, aż po spotkania biznesowe. Dzięki swojemu uniwersalnemu charakterowi śledzie z grzybami mogą być przygotowywane na słono i na słodko. Dodatek grzybów sprawia, że danie jest bardziej sycące i pełne smaku.

Śledzie z grzybami leśnymi – przepis

Do wykonania tego dania będziemy potrzebować:

  • 300 gramów grzybów leśnych,
  • dokładnie tyle samo pieczarek
  • 300 gram śledzi z zalewy oliwnej,
  • szczyptę soli i czarnego pieprzu,
  • odrobinę oleju, a także pół łyżki słodkiej wędzonej papryki
  • dorodną cebulę.

Na początku zaczynamy od dokładnego obrania cebuli, którą następnie kroimy w plasterki i smażymy dopóki nie zrobi się złotawa. Następnie gotową już cebulkę wkładamy do miski w której umieszczamy podsmażoną na oleju solę wraz z pieczarkami i grzybami leśnymi pokrojonymi wcześniej w drobniutkie kosteczki. Potem należy oczekiwać aż całość całkowicie wystygnie po czym dokładamy pokrojone śledzie, a także paprykę. Kolejnym krokiem będzie dodanie szczypty soli, i pieprzu, a także dolanie 200 mililitrów oleju. Ostatnim krokiem będzie przełożenie całości do słoika i schłodzenie jej w lodówce. To tak naprawdę już wszystko. Zostało już tylko delektować się pysznym obiadem.

Poznaj również nasz przepis na pyszną sałatkę śledziową:

sałatka śledziowa

Jak zrobić śledzie z pieczarkami marynowanymi?

Będziemy potrzebować:

  • pół kilograma solonych filetów śledziowych,
  • 1 znacznych rozmiarów cebulę białą,
  • szczyptę świeżo zmielonego pieprzu,
  • słoik marynowanych pieczarek,
  • odrobinę oleju,
  • oraz 4 łyżeczki octu winnego.

Na początku filety zalewamy zimnawą wodą i moczymy je w niej przez około 1-2 godziny. Następnie osuszamy je w dość dokładny sposób za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobniejsze kawałki. Kolejnym krokiem będzie odcedzenie marynowanych pieczarek i późniejsze pokrojenie ich na malutkie plasterki. Całość układamy w litrowym słoiku do którego dodajemy odrobinę pieprzu i cebulki, co ma na celu podkreślenie walorów smakowych dania. Kolejno układamy następne warstwy postępując przy tym w dokładnie ten sam sposób. Następnie zalewamy za pomocą octu winnego i oleju. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na maksymalnie 2 dni, aby się mógł swobodnie schłodzić. No i włala, pyszne śledziki z dodatkiem pieczarek już są gotowe.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Pieczenie pstrąga krok po kroku: Jak przygotować pstrąga do pieczenia, by zachwycić smakiem

Przepis na śledzie z suszonymi grzybkami

Do wykonania tej potrawy będzie potrzebować:

  • ponad 400 gramów śledzi a’la matias,
  • 50 gramów suszonych grzybów,
  • 250 mililitrów oleju rzepakowego,
  • 2 pokaźne cebule,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • szklankę soku z cytryny,
  • od 6 do 7 liści laurowych
  • 2 małe łyżeczki ziół prowansalskich.

Grzyby dokładnie opłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy do momentu uzyskania przez nie pełnej miękkości. Następnie je odsadzamy i studzimy. Cebulę kroimy w małe piórka, podsmażamy na przygotowanym wcześniej oleju rzepakowym, po czym podlewamy za pomocą pozostawionego wywaru z grzybów i dusimy do momentu aż cebula stanie się szklista. W tym czasie grzyby kroimy dokładnie w równiutkie paski, a następnie dodajemy je do cebuli i chwilę podsmażamy. Na koniec całość studzimy po raz kolejny. Kolejnym krokiem będzie opłukanie ryb pod bieżącą wodą, późniejsze osuszenie i pokrojenie na 3 centymetrowe kawałki, które starannie układamy w litrowym słoiku, skraplając przy tym za pomocą wyciśniętego soku z cytryny i kładziemy na nie warstwę grzybów, którą posypujemy lekko ziołami prowansalskimi i listkiem laurowym. Na koniec dodajemy odrobinę cebulki i ziół wraz z olejem po czym zakręcamy słoik i odstawiamy w chłodnawe miejsce na 2, może 3 dni.

Źyczymy smacznego! 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *