Pyszne śledzie z grzybami – 3 przepisy

Śledzie z grzybami to przysmak, który cieszy się dużą popularnością wśród miłośników kuchni śledziowej. Przepis na to danie jest bardzo prosty i szybki do wykonania. Śledzie z grzybami są idealne na każdą okazję, począwszy od spotkań towarzyskich, przez imprezy rodzinne, aż po spotkania biznesowe. Dzięki swojemu uniwersalnemu charakterowi śledzie z grzybami mogą być przygotowywane na słono i na słodko. Dodatek grzybów sprawia, że danie jest bardziej sycące i pełne smaku.
Śledzie z grzybami leśnymi – przepis
Do wykonania tego dania będziemy potrzebować:
- 300 gramów grzybów leśnych,
- dokładnie tyle samo pieczarek
- 300 gram śledzi z zalewy oliwnej,
- szczyptę soli i czarnego pieprzu,
- odrobinę oleju, a także pół łyżki słodkiej wędzonej papryki
- dorodną cebulę.
Na początku zaczynamy od dokładnego obrania cebuli, którą następnie kroimy w plasterki i smażymy dopóki nie zrobi się złotawa. Następnie gotową już cebulkę wkładamy do miski w której umieszczamy podsmażoną na oleju solę wraz z pieczarkami i grzybami leśnymi pokrojonymi wcześniej w drobniutkie kosteczki. Potem należy oczekiwać aż całość całkowicie wystygnie po czym dokładamy pokrojone śledzie, a także paprykę. Kolejnym krokiem będzie dodanie szczypty soli, i pieprzu, a także dolanie 200 mililitrów oleju. Ostatnim krokiem będzie przełożenie całości do słoika i schłodzenie jej w lodówce. To tak naprawdę już wszystko. Zostało już tylko delektować się pysznym obiadem.
Poznaj również nasz przepis na pyszną sałatkę śledziową:
Jak zrobić śledzie z pieczarkami marynowanymi?
Będziemy potrzebować:
- pół kilograma solonych filetów śledziowych,
- 1 znacznych rozmiarów cebulę białą,
- szczyptę świeżo zmielonego pieprzu,
- słoik marynowanych pieczarek,
- odrobinę oleju,
- oraz 4 łyżeczki octu winnego.
Na początku filety zalewamy zimnawą wodą i moczymy je w niej przez około 1-2 godziny. Następnie osuszamy je w dość dokładny sposób za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobniejsze kawałki. Kolejnym krokiem będzie odcedzenie marynowanych pieczarek i późniejsze pokrojenie ich na malutkie plasterki. Całość układamy w litrowym słoiku do którego dodajemy odrobinę pieprzu i cebulki, co ma na celu podkreślenie walorów smakowych dania. Kolejno układamy następne warstwy postępując przy tym w dokładnie ten sam sposób. Następnie zalewamy za pomocą octu winnego i oleju. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na maksymalnie 2 dni, aby się mógł swobodnie schłodzić. No i włala, pyszne śledziki z dodatkiem pieczarek już są gotowe.
Przepis na śledzie z suszonymi grzybkami
Do wykonania tej potrawy będzie potrzebować:
- ponad 400 gramów śledzi a’la matias,
- 50 gramów suszonych grzybów,
- 250 mililitrów oleju rzepakowego,
- 2 pokaźne cebule,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- szklankę soku z cytryny,
- od 6 do 7 liści laurowych
- 2 małe łyżeczki ziół prowansalskich.
Grzyby dokładnie opłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy do momentu uzyskania przez nie pełnej miękkości. Następnie je odsadzamy i studzimy. Cebulę kroimy w małe piórka, podsmażamy na przygotowanym wcześniej oleju rzepakowym, po czym podlewamy za pomocą pozostawionego wywaru z grzybów i dusimy do momentu aż cebula stanie się szklista. W tym czasie grzyby kroimy dokładnie w równiutkie paski, a następnie dodajemy je do cebuli i chwilę podsmażamy. Na koniec całość studzimy po raz kolejny. Kolejnym krokiem będzie opłukanie ryb pod bieżącą wodą, późniejsze osuszenie i pokrojenie na 3 centymetrowe kawałki, które starannie układamy w litrowym słoiku, skraplając przy tym za pomocą wyciśniętego soku z cytryny i kładziemy na nie warstwę grzybów, którą posypujemy lekko ziołami prowansalskimi i listkiem laurowym. Na koniec dodajemy odrobinę cebulki i ziół wraz z olejem po czym zakręcamy słoik i odstawiamy w chłodnawe miejsce na 2, może 3 dni.
Źyczymy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz