Pierogi łomnicańskie – tradycyjne danie ze stołów Górali Nadpopradzkich

Pierogi łomnicańskie – skąd pochodzą?
Co charakteryzuje te pierogi?
Pierogi łomnicańskie – przepis
Składniki
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie obrać i zetrzeć na grubych oczkach targi – dokładnie tak, jak do placków ziemniaczanych. Z otrzymanego miąższu odcisnąć wodę, np. za pomocą gazy. Płyn odlać, a skrobię dodać do utartych ziemniaków.
- Dodać do ziemniaków jajko, mąkę oraz sól.
- Wyrobić ciasto; nie powinno być bardzo gęste, ale musi się dać łatwo formować.
- Następnie należy przygotować farsz do pierogów łomnicańskich, składający się z sera, jaja i soli.
- Uformować z ciasta przypominające duże jaja kule i włożyć do środka farsz.
- Pierogi wrzucić do wrzącej wody, gotować przez ok. 15 minut. Gdy opadną na dno, można je wyjąć i ostrożnie ułożyć na durszlaku.
- Po tym, jak pierogi odciekną z wody, można wyłożyć je na talerz. Serwować wedle upodobania – np. ze słoniną i boczkiem.
Farsz do pierogów
Według oryginalnego przepisu, zamiast białego sera, do farszu składającego się z jajka i soli można dodać bryndzy owczej. Wtedy poleca się użyć mniej soli, ponieważ ten ser ma dość wyrazisty smak.
Poznaj również przepis na pyszne pierogi z podrobami.
Z czym jeść pierogi łomnicańskie?
Pierogi łomnicańskie tradycyjnie zapija się szklanką zimnego mleka. Można je jeść na co dzień, ale sprawdzą się również podczas wyjątkowych okazji, takich jak święta Bożego Narodzenia. Z pewnością zasmakują wszystkim obecnym przy stole. A z czym jeść pierogi łomnicańskie? Świetnie smakują polane tłuszczem, z usmażonym boczkiem i słoniną. W wersji bezmięsnej, można je podawać tylko z dodatkiem śmietany czy kremowego serka. Talerz z pierogami warto też ozdobić zieleniną, np. sałatą lodową, a obok zaserwować różnego rodzaju surówki i warzywa.
Dodaj komentarz