Mielone z dorsza – proste i aromatyczne kotleciki, które zachwycają smakiem

Mielone z dorsza

Kotleciki z mięsa mielonego niezwykle często goszczą na talerzach Polaków. Są one bowiem nie tylko smaczne, ale również szybkie do wykonania. Monotonia na talerzu nie jest jednak dobra, od czasu do czasu warto więc spróbować czegoś nowego. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotlecików są mielone z dorsza. Jak je przyrządzić i z czym najlepiej podawać?

Mielone z dorsza – z jakiej jeszcze ryby można zrobić mielone?

Ryby to cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3 oraz innych witamin i minerałów. Powinny więc regularnie pojawiać się w naszym menu. Wiele osób ma jednak problem z przekonaniem się do ich smaku i aromatu. W takiej sytuacji warto spróbować ich mielonej wersji. Co można zrobić z mielonej ryby? Pyszne i proste kotlety. Dodatek przypraw i ulubionych składników sprawia, że ryby nabierają zupełnie nowego smaku, który zdecydowanie łatwiej polubić. Obok mielonych z dorsza warto pokusić się również o spróbowanie kotlecików z innych ryb. Lepiej jednak wybierać te o jasnym mięsie oraz ościach łatwych do usunięcia. Mogą to być chociażby miruna, mintaj czy halibut.

Jak zrobić mielone rybne?

Jak sama nazwa wskazuje, do przyrządzenia kotletów mielonych potrzebna jest ryba w rozdrobnionej postaci. O ile w każdym sklepie znajdziemy mięso w takim wydaniu, o tyle nad rybą sami musimy popracować. Nie jest to jednak trudna czynność i tylko nieznacznie wydłuża ona czas przyrządzania potrawy. Do przygotowania kotletów warto wybrać większe polędwiczki bądź filety, z których zdecydowanie łatwiej usuwa się ości. Po ich usunięciu należy zmielić rybę w maszynce do mielenia lub posiekać na bardzo drobne części. Do przygotowania kotlecików z powodzeniem można użyć również filetów mrożonych. Po rozmrożeniu postępuje się z nimi tak samo, jak ze świeżymi.

Jak zrobić kotlety mielone z dorsza?

Poza rybą soczyste kotlety z dorsza wymagają użycia kilku składników, które znacząco wpływają na ich smak. Co dodać do kotletów rybnych? Podobnie jak w przypadku mięsnej wersji sprawdzi się namoczona w mleku bułka, a także jajko. Sekret tkwi jednak w użyciu aromatycznych przypraw oraz świeżej natki pietruszki i koperku.

Mielone z dorsza – przepis

Składniki potrzebne do przyrządzenia kotletów mielonych z dorsza:
  • pół kilo filetów z dorsza,
  • 1 duże jajko,
  • 1 namoczona w mleku kajzerka,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki,
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików,
  • olej do smażenia kotlecików,
  • przyprawy: łyżeczka soli, łyżeczka czarnego pieprzu, pół łyżeczki czosnku, pół łyżeczki majeranku.
Wykonanie krok po kroku:
  1. Filety umyć, usunąć ości oraz zmielić w maszynce lub posiekać na drobne kawałki.
  2. W miseczce umieścić rybę, namoczoną i dokładnie odciśniętą z mleka kajzerkę, jajko, koperek, pietruszkę oraz przyprawy.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  4. Z przygotowanej masy formować kotleciki.
  5. Każdy kotlecik obtoczyć dokładnie w bułce tartej.
  6. Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju około 6 minut z każdej strony (aż będą złociste).

Mielone z dorsza – z czym jeść?

Mielone z dorsza doskonale smakują podane z ziemniakami oraz ulubioną sałatką. Nie jest to jednak jedyna możliwość ich podania. Z powodzeniem mogą zostać wykorzystane jako składnik burgerów. Pokrojone w plasterki doskonale smakują również na kanapkach. Bez względu na sposób podania, mielonych w takiej wersji zdecydowanie warto spróbować.

Poznaj również nasz przepis na kotlety mielone – karminadle – kotlety po śląsku.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *