Ciastka całuski – proste i smaczne

Całuski to szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasteczka, które z pewnością zasmakują całej rodzinie. Nie wymagają one wielu składników, dlatego z łatwością przyrządzisz je ze składników, które masz w domu. Posiadają one bardzo delikatny smak oraz lekko jogurtowy aromat, dlatego mogą być idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty.

Całuski przepis na ciastka

Ciastka całuski można upiec w kilku wersjach. W zależności od upodobań  jako nadzienia można użyć różnych owoców. Warto wiedzieć, że tradycyjne całuski przyrządza się z nadzieniem ze świeżych jabłek, ale z dodatkiem gruszki lub jagód również smakują wyśmienicie.

Jak przygotować ciasta całuski?

Składniki :

  • ćwierć szklanki zimnego jogurtu naturalnego typu greckiego
  • pół kostki zimnego masła
  • dwie łyżki cukru zwykłego lub trzcinowego
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • schłodzone jajko
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie należy rozpocząć od zagniecenia kruchego ciasta w tym celu łączymy suche składniki czyli mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy.
  2. Teraz dodajemy pokrojone w cienkie plasterki, zimne masło oraz żółtko od jajka (wcześniej oddzielamy białko), a także jogurt naturalny.
  3. Ugniatamy ciasto na blacie (jeżeli nie mamy stolnicy), aż masa połączy się w zwartą kulę.
  4. Teraz lekko spłaszczamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
  5. Po tym czasie wyjmujemy masę oraz wałkujemy na możliwie najcieńszy placek, pamiętając, żeby ciasto się nie pokruszyło.
  6. Następnie wykrawamy w nim kółka przy pomocy szklanki lub małego talerzyka.
  7. Czas na nadzienie (jeżeli nie chcemy można przygotować bez owoców). Wkładamy je do wewnątrz wyciętych ciasteczek i lekko zamykamy.
  8. Przygotowujemy formę, którą wykładamy papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy pomiędzy ciasteczkami.
  9. W międzyczasie włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  10. Wstawiamy całuski do wewnątrz. Po około 30 minutach ciasteczka powinny być gotowe.

Całuski zachowują świeżość długo, dlatego w postaci bez nadzienia można przechowywać je do kilku tygodni.

Całuski z jabłkiem

Przepis na ciastka z jabłkami jest analogiczny do klasycznej ,,gołej” wersji całusków. Przygotowanie nadzienia z jabłek należy rozpocząć od obrania owoców oraz pokrojenia ich w ćwiartki, a następnie przekrojenia jeszcze raz na pół. Po wybraniu gniazd nasiennych i pokrojeniu, można już wkładać kawałki owoców do całusków, zaraz po etapie wycinania kółek z ciasta.

Co jeszcze warto wiedzieć o całuskach?

Jeżeli chcemy przyrządzić ciastka z innym owocem, na przykład z jagodami warto wyciąć większe kółka, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypływało. Całuski można także nadziewać kremem w różnych smakach, według własnego pomysłu. Do całusków z jabłkiem idealnie pasuje cynamon oraz kardamon, które nadają im korzennego aromatu. Należy pamiętać, że jeśli chcemy aby domowe ciastka z nadzieniem dłużej zachowały świeżość warto przechowywać je w lodówce. Całuski można również mrozić, wystarczy tylko upiec większą ich ilość.

Dlaczego warto piec całuski?

Całuski to nie tylko pyszne ciasteczka na różne okazje, ale również kolejny powód aby zachęcić dzieci do zajadania owoców. Ciasteczka z nadzieniem owocowym składają się bowiem w połowie z jabłka, a do ich pieczenia można zastosować również ksylikol lun erytrikol, dzięki czemu mogą być one również zdrową  przekąską. Ciekawostką jest, że ciastka całuski pszczelowolskie są wyrobem tradycyjnym, który został wpisany w 2012 roku na listę Produktów Tradycyjnych.

Posiadają one swoją własną, unikalną recepturę nie zmienioną od lat. Tradycyjnie są one przygotowywane na miodzie, nie na cukrze, co dodaje im charakterystycznego, subtelnego aromatu. Różnią się one nieco od domowych całusków, mają bowiem kształt kulki, a ich wyrób to żmudna i długa praca. Pochodzą one z Pszczelej Woli, gdzie uczniowie Technikum o profilu pszczelarskim wciąż kultywują tradycję wypiekając w ramach praktyk pyszne całuski, które zachwycają smakiem

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *