Jak zrobić domowy makaron?

Jak zrobić domowy makaron?

Myślisz o tym jak zrobić domowy makaron? Dobrej jakości makaron to baza wielu dań, zarówno słonych jak i słodkich. Na podstawie poniższego przepisu możesz wykonać przepyszny makaron domowy, doskonały solo jak i jako główny element zup, spaghetti oraz zapiekanek. Domowy makaron wyróżnia się smakiem na tle sklepowych gotowców i z pewnością pozytywnie wpłynie na smak serwowanych dań. Jeżeli zadajesz sobie pytanie, jak zrobić domowy makaron? Podstawowy przepis, przedstawiony poniżej zachwyci łatwością i prostotą przygotowania.

Jak zrobić dobry swojski makaron?

Do przygotowania domowego makaronu potrzebujesz kilku podstawowych produktów spożywczych. Wszystkie artykuły z pewnością zawsze masz w swojej kuchni. Aby prawidłowo wykonać makaron niezbędne są również akcesoria kuchenne jak stolnica bądź silikonowa mata.

Składniki na porcję dla 4 osób:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • dwa całe jajka,
  • trzy żółtka,
  • szczypta soli,
  • 1/3 szklanki letniej wody.

Wyrabianie ciasta:

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misie i ugniatamy, aż do utrzymania gładkiej kuli. Następnie wkładamy ciasto na minimum dwie godziny do lodówki, aby się dobrze schłodziło.

Doskonale gdy posiadasz maszynkę do makaronu, gdyż znacznie skróci to czas rozwałkowywania ciasta na idealnie cienki placek. Jeśli jednak nie masz w wyposażeniu swojej kuchni takiego urządzenia przygotuj stolnicę i wałek do ciasta oraz odrobinę mąki do podsypywania.

Jak zrobić domowy makaron? – bez maszynki

Schłodzone wcześniej ciasto podziel na kilka części, aby łatwiej się ono rozwałkowywało. Jedną część umieść na stolnicy, rozwałkuj na cienki i równy placek, a następnie złóż na kształt koperty. Czynność z rozwałkowywaniem powtórz minimum trzy razy. Gdy otrzymany placek jest cienki i elastyczny, oraz nie klei się do stolnicy możesz pokroić go na paski o dowolnej szerokości. Tak przygotowany makaron wrzucamy na wrzącą wodę z dodatkiem łyżeczki soli i łyżki oleju. Czas gotowania to zwykle kilkanaście minut.

przepis na domowy makaron

Jak zrobić makaron bez jajek?

Ciasto na makaron przygotujesz również bez jajek. Lekki makaron wykonany na bazie wody i mąki to doskonały dodatek do różnego rodzaju zup.

Swojski makaron do rosołu przepis

Jeżeli chcesz zrobić kluski makaronowe bez jajek wystarczą zaledwie trzy składniki. Potrzebujesz jedynie:

  • dwie szklanki mąki,
  • szklankę wody,
  • szczyptę soli.

Mąkę i sól wsypujemy do miski i zagniatamy, stopniowo dodając wodę. Gdy ciasto stanie się gładkie, ale niezbyt zwarte możemy rwać niewielkie kawałki i wrzucać je na osolony wrzątek. Kluski są gotowe po kilku minutach. Stanową one świetny dodatek do rosołu, pomidorowej a nawet zupy mlecznej. Pamiętaj jednak, aby kula ciasta nie była zbyt zwarta, gdyż w kluski mogą wyjść twarde i niesmaczne.

Z jakiej mąki robi się makaron?

Wybierając mąkę do makaronu, najlepszym wyborem będzie TYP 00, ponieważ jest ona idealnie przemielona. Dzięki wysokiemu stopniowi zmielenia wypieki i ciasta wychodzą lekkie i aksamitne. Jeżeli jednak posiadasz jedynie mąkę pszenną 550, makaron wyjdzie równie udany.

Domowy makaron to doskonała propozycja posiłku dla małego dziecka. Stanowi on świetny element podczas rozszerzania diety, gdyż wyprodukowany jest zaledwie z kilku składników, pozbawiony wzmacniaczy smaku, cukru, barwników i innych konserwantów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *