Najlepsze przepisy na sałatki na Wigilię

Jakie sałatki na wigilię będą najlepszym rozwiązaniem? Jak wiadomo, jest to podstawowa potrawa podczas świąt praktycznie w każdym domu. Domownicy mają obecnie bardzo duży wybór pod tym względem. Nikogo nie powinien zatem dziwić fakt, że mają ogromny problem z podjęciem właściwej decyzji. Jakie są najlepsze przepisy na sałatki na wigilię?

Wigilia przepisy na sałatki

Jakie sałatki na wigilie będą najlepszą opcją? Można zdecydować się na sałatki rybne np. tuńczykiem czy śledziem, a także z makiem. Godny uwagi jest fakt, że z roku na rok coraz większym zainteresowaniem cieszą się sałatki z makaronem. Salatki swiateczne wigilia powinny zagościć na każdym stole. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że ich przygotowanie jest znacznie prostszym zadaniem, niż mogłoby się wydawać.

Sałatka wigilijna przepis

Warstwowa sałatka śledziowa z pieczonym burakiem

Składniki:

Do warstwowej sałatki śledziowej z pieczonym burakiem potrzebne będą następujące składniki:

  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego,
  • 5 sztuk korniszonów,
  • 1 szt czerwonej cebuli,
  • 450 g śledzi,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 puszka groszku,
  • 1 duży burak,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Jest to bardzo prosta w zrobieniu sałatka wigilijna.

  1. W pierwszej kolejności należy bardzo dokładnie umyć buraka i zawinąć go w folię aluminiową.
  2. Następnie należy piec warzywo przez godzinę w piekarniku, który będzie nagrzany do temperatury 180 stopni. Kolejnym krokiem będzie zostawienie do przestygnięcia.
  3. Płaty śledziowe trzeba moczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Oczywiście woda powinna być przynajmniej raz zmieniona. Później należy osuszyć je ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę.
  4. Buraka również trzeba obrać i pokroić w kostkę. W tym momencie można zabrać się za krojenie cebuli i ogórka.
  5. Z kolei groszek powinien być odsączony od zalewy.
  6. Następnym etapem będzie zmieszanie majonezu z jogurtem naturalnym i dodanie szczypty soli i dużej ilości zmielonego pieprzu.
  7. Jednym z ostatnich etapów będzie ułożenie w misce warstwy w następującej kolejności: buraki, groszek, sos majonezowo-jogurtowy, śledzie, cebulę, ogórki, buraki, groszek, śledzie.
  8. Wierzch powinien zostać polany resztą sosu i posypany pieprzem.
  9.  Wigilijna sałatka może zostać przed podaniem wstawiona do lodówki na godzinę.

Kolorowa sałatka z tuńczykiem

Składniki:

Osoby, które są zainteresowane zrobieniem wspomnianej sałatki na wigilię z tuńczykiem powinny zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Są to:

3 łyżki posiekanej natki pietruszki,

1 puszka kukurydzy,

1 szklanka ugotowanego ryżu

kilka kropel soku z cytryny,

1 puszka tuńczyka w oleju,

pół słoika papryki konserwowej.

1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy ugotować ryż na sypko. Następnie wystarczy pokroić w kostkę czerwoną paprykę. Kolejnym krokiem będzie opłukanie i drobne pokrojenie natki pietruszki. Z kolei kukurydzę wystarczy odsączyć z zalewy. W momencie, gdy ryż będzie wystudzony, trzeba dodać do niego natkę pietruszki, pokrojoną paprykę czy kukurydzę. Wspomniane składniki należy wymieszać i doprawić do smaku oliwą, solą i pieprzem. Następnym etapem będzie wyłożenie do salaterki. Na wierzchu wystarczy rozłożyć kawałki tuńczyka z puszki oraz skropić sokiem z cytryny. Tego typu sałatki na wigilię są niezwykle proste w przygotowaniu.

Sałatki na wigilię z makaronem

Składniki:

Można zaobserwować, że sałatki wigilijne z makaronem cieszą się z roku na rok coraz większą popularnością. Do przyrządzenia omawianej sałatki będą potrzebne następujące składniki: 

  • 1 papryka czerwona,
  • 1 duży ogórek,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • majonez,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 papryka zielona,
  • 1/2 paczki makaronu muszelki,
  • 1 duży pęczek natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawy.
Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy ugotować makaron w osolonej wodzie, a później odcedzić i ostudzić. Oczywiście warzywa powinny zostać umyte. Warto również pokroić paprykę w kostkę, drobno posiekać natkę i odsączyć z zalewy fasolę i kukurydzę. Kolejnym etapem będzie wymieszanie ze sobą poszczególnych składników i dodanie majonezu i przypraw. Następnie można odstawić na kilka godzin do lodówki.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *