Łosoś na wigilię – najlepsze przepisy

łosoś na wigilię przepisy

Jak wiadomo, podczas świąt nie może zabraknąć ryby. Możne tym razem zamiast karpia – łosoś na wigilię. Godny uwagi jest fakt, że w żaden sposób nie będzie to oznaczało zerwania z tradycją. W jakich potrawach łosoś najlepiej zda egzamin?

Tatar z łososia

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że tatara nie trzeba przyrządzać tylko z buraka czy mięsa wołowego. Można zaobserwować, że z roku na rok coraz większa liczba osób robi tatar właśnie z łososia. Należy mieć świadomość, że jego delikatne mięso doskonale będzie komponowało się z chrupiącymi dodatkami, do których można zaliczyć: szarlotkę, korniszony czy jabłko. Nie wszyscy jednak wiedzą, czym dokładnie powinno się sugerować przed podjęciem decyzji o wyborze łososia na tatara. Rekomendowane jest postawienie na połączenie jego dwóch rodzajów, czyli łososia wędzonego i świeżego. Dzięki temu zarówno struktura, jak i smak będą znacznie apetyczniejsze. Podany w ten sposób łosoś na Wigilię na pewno będzie smakował gościom.

Składniki:

  • 200g łosoś wędzony
  • 200g filet z łososia
  • 1 większa cebula szalotka
  • 2 ogórki korniszone
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 małe jabłko

Sposób przygotowania:

Łososia surowego i wędzonego pokrój w drobną kostkę, dopraw do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Następnie pokrój drobno ogórka korniszonego, cebulę szalotkę oraz jabłko. Na koniec uformuj kulki z łososia i ułóż na talerzu, dodatki podawaj osobno obok.

Dowiedz się również jak zrobić łososia w galarecie!

tatar z łososia

Łosoś na wigilię smażony w maku

Jest to doskonały przepis na łososia na Wigilie. Osobom, które jeszcze nie miały przyjemności połączyć omawianej ryby z makiem, polecamy to zrobić! Warto wiedzieć, że słodkie i delikatne mięso łososia doskonale będzie współgrało z orzechową nutą maku. Ponadto przygotowanie tego dania nie powinno zająć dłużej niż pół godziny.

Wystarczy w pierwszej kolejności: uprażyć mak, a następnie zamarynować w nim łososia. W momencie, gdy ryba zostanie już usmażona na maśle, polecamy ją podawać z sałatką z rzodkiewki. Jest to rozwiązanie dla wszystkich osób, które preferują proste potrawy z łososia na wigilię.

Pierożki z wędzonym łososiem

Jak wiadomo, nie wszystkie osoby przepadają za kapustą z grzybami w pierogach. Postaw wtedy na pierożki z wędzonym łososiem! Przygotowanie farszu zajmie maksymalnie kilka minut. Składniki na około 40 sztuk:

  • 300 g łososia wędzonego
  • serek łaciaty (cały)
  • koperek (posiekany)
  • sól
  • pieprz
  • tarty parmezan

Ciasto zrobić jak do tradycyjnych pierogów. Posiekać bardzo drobno łososia, wrzucić do miski i dodać serek śmietankowy razem z parmezanem. Wymieszać, dosypać koperek, doprawić solą i pieprzem.

Na koniec możesz polać pierogi palonym masłem i posypać wędzoną solą, bądź zdecydować się aby polać je sosem czosnkowym. Będziesz mieć całkowitą pewność, że goście będą bardzo  długo wspominać ten kulinarny eksperyment.

Na jakie dania z łososia na wigilię warto się jeszcze zdecydować?

Wiele osób zamiast dorsza decyduje się na łososia przygotowując rybę po grecku. Oczywiście Grecy nie mają z wspomnianą potrawą dużo wspólnego. Główny składnik gra tutaj dużą rolę ponieważ musi być bardzo świeży aby był smaczny i aromatyczny.  Omawiany łosoś będzie w stanie nadać potrawie więcej smaku w porównaniu do dorsza. Nie można zapomnieć, że przepis jest niezwykle prosty i szybki. Składniki:

  • 5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 700 g filetu z łososia
  • 3 cebule
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 5 listków laurowych
  • 2 łyżki oleju
  • ziele angielskie (6 kulek)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Włoszczyznę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w cienkie paski. Na patelni podsmażyć cebulę a później resztę warzyw. Zalać wodą (1 i pół standardowej szklanki). Dodać koncentrat i przyprawić do smaku. Łososia podsmażyć z dwóch stron, później zostawić pod przykrywką żeby zmiękł. Na koniec wszystko ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do lodówki. Najpierw łososia a później na nim zalewę z warzywami. Rybę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

Czy Łosoś na wigilię w piekarniku będzie najlepszym rozwiązaniem?

Jak zrobić łososia na wigilie? Doskonałym przykładem może być łosoś w szarym sosie. Jest to w najprostszym możliwym ujęciu pomysł na łososia w tradycyjnym i niebanalnym wydaniu. Należy mieć świadomość, że ryba była przez wieki przygotowywana właśnie w ten sposób. Ponadto jeszcze w okresie międzywojnia przed Bożym Narodzeniem o przepisie na łososia w szarym sosie można było przeczytać praktycznie w każdej gazecie. Można również zdecydować się na tradycyjną wersję z cytryną, masełkiem czosnkowym, przyprawami, oraz dodatkiem ziemniaczków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *