Łosoś na wigilię – najlepsze przepisy

Jak wiadomo, podczas świąt nie może zabraknąć ryby. Możne tym razem zamiast karpia – łosoś na wigilię. Godny uwagi jest fakt, że w żaden sposób nie będzie to oznaczało zerwania z tradycją. W jakich potrawach łosoś najlepiej zda egzamin?
Tatar z łososia
Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że tatara nie trzeba przyrządzać tylko z buraka czy mięsa wołowego. Można zaobserwować, że z roku na rok coraz większa liczba osób robi tatar właśnie z łososia. Należy mieć świadomość, że jego delikatne mięso doskonale będzie komponowało się z chrupiącymi dodatkami, do których można zaliczyć: szarlotkę, korniszony czy jabłko. Nie wszyscy jednak wiedzą, czym dokładnie powinno się sugerować przed podjęciem decyzji o wyborze łososia na tatara. Rekomendowane jest postawienie na połączenie jego dwóch rodzajów, czyli łososia wędzonego i świeżego. Dzięki temu zarówno struktura, jak i smak będą znacznie apetyczniejsze. Podany w ten sposób łosoś na Wigilię na pewno będzie smakował gościom.
Składniki:
- 200g łosoś wędzony
- 200g filet z łososia
- 1 większa cebula szalotka
- 2 ogórki korniszone
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 1 małe jabłko
Sposób przygotowania:
Łososia surowego i wędzonego pokrój w drobną kostkę, dopraw do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Następnie pokrój drobno ogórka korniszonego, cebulę szalotkę oraz jabłko. Na koniec uformuj kulki z łososia i ułóż na talerzu, dodatki podawaj osobno obok.
Dowiedz się również jak zrobić łososia w galarecie!
Łosoś na wigilię smażony w maku
Jest to doskonały przepis na łososia na Wigilie. Osobom, które jeszcze nie miały przyjemności połączyć omawianej ryby z makiem, polecamy to zrobić! Warto wiedzieć, że słodkie i delikatne mięso łososia doskonale będzie współgrało z orzechową nutą maku. Ponadto przygotowanie tego dania nie powinno zająć dłużej niż pół godziny.
Wystarczy w pierwszej kolejności: uprażyć mak, a następnie zamarynować w nim łososia. W momencie, gdy ryba zostanie już usmażona na maśle, polecamy ją podawać z sałatką z rzodkiewki. Jest to rozwiązanie dla wszystkich osób, które preferują proste potrawy z łososia na wigilię.
Pierożki z wędzonym łososiem
Jak wiadomo, nie wszystkie osoby przepadają za kapustą z grzybami w pierogach. Postaw wtedy na pierożki z wędzonym łososiem! Przygotowanie farszu zajmie maksymalnie kilka minut. Składniki na około 40 sztuk:
- 300 g łososia wędzonego
- serek łaciaty (cały)
- koperek (posiekany)
- sól
- pieprz
- tarty parmezan
Ciasto zrobić jak do tradycyjnych pierogów. Posiekać bardzo drobno łososia, wrzucić do miski i dodać serek śmietankowy razem z parmezanem. Wymieszać, dosypać koperek, doprawić solą i pieprzem.
Na koniec możesz polać pierogi palonym masłem i posypać wędzoną solą, bądź zdecydować się aby polać je sosem czosnkowym. Będziesz mieć całkowitą pewność, że goście będą bardzo długo wspominać ten kulinarny eksperyment.
Na jakie dania z łososia na wigilię warto się jeszcze zdecydować?
Wiele osób zamiast dorsza decyduje się na łososia przygotowując rybę po grecku. Oczywiście Grecy nie mają z wspomnianą potrawą dużo wspólnego. Główny składnik gra tutaj dużą rolę ponieważ musi być bardzo świeży aby był smaczny i aromatyczny. Omawiany łosoś będzie w stanie nadać potrawie więcej smaku w porównaniu do dorsza. Nie można zapomnieć, że przepis jest niezwykle prosty i szybki. Składniki:
- 5 marchewek
- 3 pietruszki
- 700 g filetu z łososia
- 3 cebule
- 1 koncentrat pomidorowy
- 5 listków laurowych
- 2 łyżki oleju
- ziele angielskie (6 kulek)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Włoszczyznę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w cienkie paski. Na patelni podsmażyć cebulę a później resztę warzyw. Zalać wodą (1 i pół standardowej szklanki). Dodać koncentrat i przyprawić do smaku. Łososia podsmażyć z dwóch stron, później zostawić pod przykrywką żeby zmiękł. Na koniec wszystko ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do lodówki. Najpierw łososia a później na nim zalewę z warzywami. Rybę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Czy Łosoś na wigilię w piekarniku będzie najlepszym rozwiązaniem?
Jak zrobić łososia na wigilie? Doskonałym przykładem może być łosoś w szarym sosie. Jest to w najprostszym możliwym ujęciu pomysł na łososia w tradycyjnym i niebanalnym wydaniu. Należy mieć świadomość, że ryba była przez wieki przygotowywana właśnie w ten sposób. Ponadto jeszcze w okresie międzywojnia przed Bożym Narodzeniem o przepisie na łososia w szarym sosie można było przeczytać praktycznie w każdej gazecie. Można również zdecydować się na tradycyjną wersję z cytryną, masełkiem czosnkowym, przyprawami, oraz dodatkiem ziemniaczków.
Dodaj komentarz