Jak zrobić pierniki świąteczne?

pierniki świąteczne

Pierniki świąteczne będą najlepiej smakowały, jeżeli zostaną przygotowane z dodatkiem miodu pszczelego. Oczywiście osoby uczulone, mogą bez większego problemu zastąpić go innym składnikiem. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że mieszanka przypraw doda wypiekowi odpowiedniego aromatu. Można postawić na gotową lub podjąć decyzję o samodzielnym zmieleniu goździków, kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej czy imbiru. Osobom, które chciałby, aby wypiek był pulchny, zalecane jest wsypanie sody oczyszczonej. Czy istnieje sprawdzony przepis na pierniczki świąteczne? 

Przepis na pierniczki świąteczne

Składniki:

Przepis na świąteczne pierniki jest bardzo prosty. Należy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Są to:

  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 15 dag miodu,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 jajko
  • opakowanie przyprawy do pierników

Można zaobserwować, że z roku na rok coraz większym zainteresowaniem cieszą się szybkie pierniczki świąteczne. 

Przygotowanie:

Jak zrobić pierniki świąteczne? W pierwszej kolejności trzeba:

zagnieść ciasto z sodą, mąką, miodem, torebką przyprawy do piernika, masłem a także cukrem. Kolejnym etapem będzie rozwałkowanie ciasta. Z kolei za pomocą foremek można wykroić różne kształty. Doskonałymi przykładami będą gwiazdki, serduszka czy choinki. Można w ten prosty sposób zrobić miękkie pierniczki dla dzieci.

Następnie wystarczy wycięte formy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rekomendowane jest ułożenie ich w odstępach ponieważ trzeba pamiętać, że ciastka urosną. Na tym etapie można bez żadnego problemu ozdobić omawiane pierniczki. Jeżeli zajdzie  Przepis na ciasteczka pierniczki swiateczne jest zatem niezwykle prosty.

Co zrobić, by powiesić pierniczki na choince?

Osoby, które są zainteresowane powieszeniem pierniczków na choince, powinny jeszcze przed pieczeniem zrobić w każdym z nich dziurkę. Świetnym rozwiązaniem będzie wykorzystanie do tego celu patyczków do szaszłyków. Następnie po upieczeniu wystarczy przełożyć nitkę przez wspomniane dziurki. Można sprawić ogromną przyjemność dzieciom i dać im tą możliwość.

Kolejny etap

W tym momencie można wstawić blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury wynoszącej 170 stopni Celsjusza i piec około 15 minut. Dopiero wtedy, gdy pierniczki wystygną, można podjąć decyzję o ich polukrowaniu. Rekomendowane jest przechowywanie upieczonych pierniczków w szczelnym opakowaniu. Doskonale egzamin zda blaszane. Trzeba pamiętać, aby nie było ono twarde. Do pudełka powinno się także włożyć kromkę razowego chleba. Należy mieć świadomość, że pierniczki mogą być przechowywane nawet przez rok. Jak zostało już wspomniane wcześniej, można zdecydować się na pierniczki świąteczne bez miodu.

Poznaj również nasz przepis na ciasteczka korzenne.

Jak przechowywać świąteczne pierniczki?

Warto wiedzieć, że pierniki z lukrem lub bez lukru powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku. Doskonale egzamin powinny zdać metalowe puszki lub szklane słoiki. Można również postawić na plastikowe pojemniki przeznaczone na żywność, które będą wyposażone w uszczelkę.

Pierniczki świąteczne leżakujące doskonale będą nadawały się do powieszenia na choince. W najprostszym możliwym ujęciu po upieczeniu będą twarde. Jest to oczywiście rezultatem zastosowania miodu do ich przygotowania. Godny uwagi jest fakt, że można je zmiękczyć na dwa sposoby. Pierwsze rozwiązanie będzie polegało na włożeniu omawianych pierników do pojemnika razem z kawałkiem jabłka. Należy pamiętać, aby bardzo szczelnie je zamknąć i odstawić przynajmniej na kilka dni. Warto co pewien czas wymieniać jabłko. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że ciastka zrobią się miękkie dzięki wilgoci wchłoniętej z owoców.

Drugi sposób polega natomiast na przełożeniu pierników do miski, a następnie przykryciu ich ściereczką. Miskę trzeba położyć w pomieszczeniu o stosunkowo dużej wilgotności. Najlepszą opcją będą kuchnia lub pokój wyposażony w nawilżacz powietrza. Warto wiedzieć, że po jednym lub dwóch dniach zrobione ciastka będą idealnie miękkie.

Życzymy udanych wypieków! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *