Najlepsze dania rybne na Wigilię

dania rybne na Wigilię

Jakie ryby na wigilijny stół będą dobrą opcją? Zdecydowanie najlepszym możliwym rozwiązaniem będzie postawić na sprawdzone dania rybne na wigilie. Obecnie jest tak dużo możliwości, że praktycznie każdy powinien znaleźć idealną potrawę dla siebie. Co na wigilię dla dzieci? Najmłodszym zalecane jest podanie ryby bez ości. Przepisy na wigilię ryby są ogólnodostępne. 

Ryba na wigilię oprócz karpia przepisy:

Śledzie salsa

Składniki:

Jaka ryba na wigilię? Warto postawić na śledzie salsa. Osoby, które są zainteresowane przygotowaniem omawianej potrawy powinny zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Są to:

  • 1 czerwona papryka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 płatów śledziowych w occie,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka papryki łagodnej,
  • 1 marchew,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 cebula,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka cukru,
    3 ziarenka ziela angielskiego,
  •  świeżo mielony pieprz kolorowy.
Przygotowanie:
  1. Rekomendowane jest w pierwszej kolejności pokroić śledzie na kawałki o szerokości około 2 cm.
  2. Kolejnym etapem będzie pokrojenie papryki w paski, a także obranie i pokrojenie marchwi w słupki.
  3. Czosnek powinien być pokrojony w cienkie plasterki, a cebula w piórka.
  4. Następnym krokiem będzie rozgrzanie 1 łyżki oliwy na patelni i smażenie na niej cebuli do momentu, aż się zeszkli.
  5. Później wystarczy dodać czosnek, paprykę i marchew i smażyć przez minutę.
  6. Nie można oczywiście zapomnieć o koncentracie pomidorowym ketchupie i sosie sojowym. Warto wszystko wymieszać i smażyć przez minutę.
  7. Kolejnym etapem będzie wlanie wody, doprawienie kolorowym pieprzem, ostrą i słodką papryką, ziołami prowansalskimi, a także cukrem.
  8. Wszystko należy wymieszać i dusić przez 10 minut.
  9. Następnie należy zdjąć patelnię z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  10. W salaterce wystarczy ułożyć warstwami sos i śledzie w taki sposób, by ostatnią warstwą był sos.

Salaterka powinna zostać przykryta folią spożywczą, a następnie odstawiona do lodówki na około 2 godziny. 

Dorsz na wigilie

Jaka ryba na Święta? Bardzo często najlepsze rozwiązania są tymi najprostszymi. Doskonale egzamin zdadzą tradycyjne dania rybne na wigilie. Świetnym przykładem może być dorsz. 

Składniki:

Do przygotowania trzech porcji będą potrzebne następujące składniki:

  • 300 g filetu z dorsza,
  • 200 mg śmietanki kremowej 30%,
  • 200 g szpinaku mrożonego,
  •  sól, pieprz,
  • mielony czosnek.
Przygotowanie:
  1. W pierwszej kolejności należy rozmrozić szpinak i zagotować go ze śmietanką.
  2. Kolejnym krokiem będzie doprawienie sosu do smaku.
  3. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni Celsjusza.
  4. Następnie do naczynia żaroodpornego trzeba wlać sos i włożyć rybę oprószoną pieprzem i solą.
  5. Potrawa powinna być pieczona w temperaturze 180 stopni od 20 do 30 minut.

Dorsz jest to bardzo prosta w przygotowaniu ryba na święta.

Poznaj również przepis na sandacza na Wigilię!:

sandacz na wigilie

Jaka ryba na wigilię będzie jeszcze dobrym wyborem? – łosoś w cieście francuskim!

Jak wiadomo, potrawy rybne na wigilię znajdują się praktycznie na każdym stole w polskim domu. Warto zdecydować się na łososia w cieście francuskim ze szpinakiem. 

Składniki:

Rekomendowane jest zaopatrzenie się w następujące składniki:

  • 1 łyżka oleju,
  • 1 cebula
  • 1 jajko,
  • 1 sztuka papryczki chili,
  • 450 g szpinaku,
  • 1 sztuka gałki muszkatołowej,
  • 300 g sera ricotta,
  • 100 g suszonych pomidorów,
  • 1 kg filetu z łososia,
  • 500 g ciasta francuskiego,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 ząbki czosnku.
  • śmietana (do sosu czosnkowego)
Przygotowanie:

Farsz do ryby:

  1. W pierwszej kolejności należy na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekany czosnek, cebulę oraz chilli.
  2. Następnie wystarczy dodać rozmrożony szpinak. Całość powinna być smażona chwilę.
  3. Kolejnym etapem będzie doprawienie smaku  gałką muszkatołową i łyżką przyprawy uniwersalnej. Z kolei szpinak powinno się ostudzić i dodać do niego pokrojone w kostkę suszone pomidory i serek ricotta.

Przygotowanie ryby i ciasta:

  1. Oczywiście łosoś musi być oczyszczony z ości. Nie można zapomnieć o usunięciu skóry.
  2. Rybę należy także oprószyć pozostałą ilością przygotowanych przypraw.
  3. Ryba powinna zostać ułożona na rozwałkowanym płacie ciasta francuskiego.
  4. Na wierzch można nałożyć szpinak. Całość wystarczy zrolować w cieście.
  5. Wcześniej należy posmarować brzegi i wierzch wspomnianego ciasta jajkiem.

Rekomendowane jest pieczenie ryby w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Polecamy zrobić do dania aromatyczny sos czosnkowy.

Życzymy smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *