Nadzienie do kaczki z wątróbki – jaki farsz sprawdzi się najlepiej?

nadzienie do kaczki z wątróbki

Zastanawiasz się czy nadzienie do kaczki z wątróbki to dobry pomysł? Pyszna i aromatyczna kaczka to danie, które często gości na polskich stołach. W wielu domach podawana jest jako posiłek obiadowy w święta. Jej smak i unoszący się podczas pieczenia zapach zachwyca każdego, kto lubi mięsne potrawy. Aby jednak kaczka wyszła naprawdę smaczna, należy nie tylko dobrze ją doprawić, ale również zadbać o odpowiedni farsz. Doskonały przykład stanowi nadzienie do kaczki z wątróbki. Jak przygotować kaczkę z wątróbką? Co oprócz mięsa dodać do farszu?

Pomysły na farsz do kaczki

Kaczka to doskonały pomysł na obiad. Jej przygotowanie nie jest wcale trudne, choć wymaga nieco czasu. Aby po upieczeniu miała ona aromatyczną chrupiącą skórkę, należy odpowiednio ją zamarynować i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Wówczas mamy pewność, że również mięso przejdzie smakiem i zapachem przypraw. Kolejne kroki to przygotowanie odpowiedniego farszu.

Czym można nadziać kaczkę?

Jak już zostało wspomniane, dobrym pomysłem jest użycie wątróbki. Oczywiście nie chodzi tu o to, by po prostu nadziać kaczkę mięsnymi kawałkami. Farsz musi bowiem również mieć odpowiedni smak, a także konsystencję.

 Jak zrobić dobry farsz do kaczki?

Kluczowe będą dodatki. Dużą rolę w nadzieniu z wątróbki odgrywa jajko. Jest ono traktowane jak spoiwo, które doskonale łączy wszystkie składniki farszu. Sprawdzi się również świeża pietruszka. Do tak przygotowanego nadzienia, śmiało dodać można również inny rodzaj mięsa. Pyszny jest farsz do kaczki z mięsa mielonego i wątróbki.

Kaczka na słodko – dodatek jabłek

Wątróbka dobrze komponuje się nie tylko z mięsem. Dużą popularnością cieszy się bowiem farsz do kaczki z wątróbki i kaszy jęczmiennej. Wiele osób do nadzienia dodaje także jabłka. Kaczka nadziewana wątróbką z jabłkami ma bardzo delikatny i słodkawy smak i warto jej spróbować, nawet jeśli dość sceptycznie podchodzi się do tego rodzaju połączeń. Przy pieczeniu kaczki jabłka wykorzystywane są również na inne sposoby. Jakie? Często krojone są w plastry lub spore kawałki i układane na kaczce lub wokoło niej. Podczas pieczenia uwalniają swój aromat i podkreślają smak mięsa.

kaczka na święta

Nadzienie do kaczki z wątróbki i mięsa – jak zrobić?

Tradycyjne nadzienie do kaczki z wątróbki oraz mięsa mielonego jest niezwykle aromatyczne oraz sycące. Możemy mieć więc pewność, że po jednej porcji tak przygotowanej kaczki długo nie będziemy głodni.

Kaczka z nadzieniem z wątróbki oraz mięsa mielonego – przepis

Przyprawy do kaczki – potrzebne składniki:
  • około 2-kilogramowa kaczka,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • płaska łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 duże łyżki masła 82%.
Farsz do kaczki z wątróbki i mięsa mielonego – potrzebne składniki:
  • 400 gram wątróbki drobiowej,
  • 300 gram mięsa mielonego,
  • 2 średnie jajka,
  • 100 gramów masła 82%,
  • 1 średnia cebula,
  • posiekana natka pietruszki,
  • łyżka bułki tartej,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany.
Wykonanie dania krok po kroku:
  1. Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć olejem (również w środku).
  2. Kaczkę dokładnie posolić i popieprzyć oraz natrzeć tymiankiem, majerankiem i czosnkiem.
  3. Tak doprawioną kaczkę odstawić do lodówki na całą noc.
  4. Rano kaczkę wyjąć z lodówki i odstawić do ogrzania.
  5. Prosty farsz do kaczki rozpocząć od ubicia białek z dodatkiem odrobiny soli.
  6. Wątróbkę dokładnie umyć, osuszyć, posiekać na drobne kawałki i dać do miski.
  7. Do wątróbki dodać mięso mielone, zblendowaną lub startą na tarce cebulę, pietruszkę, żółtka jaj, miękkie masło oraz bułkę tartą i wymieszać.
  8. Do wymieszanych składników dodać ubite białka, wymieszać i doprawić do smaku.
  9. Kaczkę dokładnie wypełnić farszem i zszyć (można spiąć wykałaczkami).
  10. Kaczkę piersiami do góry włożyć do rękawa do pieczenia.
  11. Na wierzchu kaczki położyć masło.
  12. Piec w temperaturze 180 stopni około 2 godzin (aż do miękkości).

Poznaj również przepis na kaczkę z jabłkami.

Z czym jeść kaczkę z nadzieniem z wątróbki?

Mięso z kaczki doskonale komponuje się z kopytkami i innymi kluskami. Wiele osób podaje ją jednak z gotowanymi ziemniakami lub ziemniaczanym puree. Dodatek ulubionej sałatki sprawi, że całe danie zachwyci smakiem każdego.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *