Kaczka z jabłkami – wypróbuj nasz sprawdzony przepis

Polacy kochają mięsne dania obiadowe. Tradycyjny schabowy, czy rolada z kluskami śląskimi to prawdziwe klasyki. Wśród nich zaszczytne miejsce zajmuje także chrupiąca kaczka z jabłkami. Potrawa znana od wieków do dziś zdobi rodzime stoły w całym kraju. Najchętniej podawana jest z pieczonymi ziemniakami i buraczkami czerwonymi, ale powstały również innowacyjne i pomysłowe wersje przepisu. Dobrze przyrządzona kaczka to wyśmienita potrawa na wyjątkowe okazje. Rozsmakuje się w niej cała rodzina.

Kaczka pieczona z jabłkami – historia dania

Choć kaczka w jabłkach jest obecnie daniem przyrządzanym w różnych częściach kraju, to Małopolanie uważają ją za swoje danie regionalne. Czasem nawet określana jest mianem kaczki po krakowsku. Historia potrawy sięga zamierzchłych czasów. Przywędrowała ona z dalekich Chin, a wymyślona została za czasów dynastii Ming.

Kaczka z jabłkami przepis

Istotą dobrze przyrządzonego ptaka jest delikatne mięso odchodzące od kości. Jeśli korzystamy z niezbyt rzetelnego przepisu lub nie przeczytamy go dość uważnie, możemy np. przesuszyć mięso, a to najgorszy błąd, jaki można popełnić. Dlatego sprawdzony przepis na kaczkę z jabłkami jest na wagę złota. Warto w tej materii korzystać z porad doświadczonych kucharzy i gospodyń domowych. Kaczka z jabłkami z piekarnika nie ma prawa się nie udać, jeżeli stosujemy się do wytycznych.

Kaczka nadziewana jabłkami przepis

Mięsa powinny być zamarynowane w przyprawach, zanim przystąpimy do ich obróbki termicznej. Marynata do kaczki z jabłkami musi zawierać przede wszystkim aromatyczne zioła (majeranek, rozmaryn, bazylia), oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz czosnek. Do smaku można podlać kaczkę whisky lub czerwonym winem. Mięso w marynacie należy odstawić do lodówki na kilka godzin, aby zmiękło. Maksymalnie powinniśmy trzymać kaczkę w marynacie około doby. Kaczka z pomarańczami i jabłkami także wymaga wcześniejszego marynowania.

Przepis na kaczkę z jabłkami i majerankiem

Do kaczki nadają się idealnie kwaśne jabłuszka. Niektórzy wykorzystują nieco bogatszy, wspomniany już, przepis na kaczkę z jabłkami i pomarańczami. Nie warto szczędzić majeranku ani innych przypraw. Mięso powinno przejść ich aromatem. Dzięki temu podanie na talerz gorącej potrawy zadziała piorunująco na kubki smakowe, gdyż nic tak nie zachęca do jedzenia, jak smakowity zapach dania. Kaczka pieczona z jabłkami to uniwersalna potrawa, którą można zaserwować, zarówno na niedzielny obiad rodzinny, jak i na formalne spotkanie.

Jak zrobić kaczkę z jabłkami – składniki

Podstawą jest przygotowana uprzednio zamarynowana kaczka. Przepis powinien skutkować przygotowaniem obiadu dla 4- osobowej rodziny. By udała nam się przepyszna kaczka w jabłkach potrzebujemy:

  • całej kaczki około 2-kilogramowej;
  • 1 łyżki suszonego majeranku;
  • 1 łyżki rozmarynu lub estragonu;
  • 1 łyżki masła;
  • 3 jabłek;
  • słoiczka gotowej żurawiny;
  • 2-3 łyżek soku malinowego lub malinowej konfitury;
  • soli i pieprzu do smaku.

Kaczka z jabłkami i pomarańczami wymaga dokładnie takich samych składników, wraz z dwoma pomarańczami podzielonymi na kostki.

Kaczka pieczona z jabłkami przepis

Przepis na kaczkę z jabłkami nie jest wcale aż tak skomplikowany. Kaczkę wyciągniętą z marynaty, należy nasmarować roztopionym masłem. Do środka włożyć jabłko z wydrążonym nasionami pokrojone na praktyczne ćwiartki. Koneserzy uważają, że najlepsza jest kaczka pieczona w kawałkach z jabłkami i pomarańczami, ale same jabłka też będą wspaniale komponować się z mięsem kaczym. Ważne jest to, że zanim rozpoczniemy pieczenie kaczki z jabłkami, ptaka, który przebywał w lodówce należy ocieplić do temperatury pokojowej, gdyż musi stopniowo nabierać ciepła.

Jak upiec kaczkę z jabłkami

Kaczka z jabłkami gotowa do pieczenia powinna w naczyniu żaroodpornym powędrować do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni. Kaczka w pomarańczach i jabłkach może być wykonywana analogicznie. To od kreatywności kucharza zależy, jakie owoce staną się dodatkiem do kaczki. W piekarniku powinno się piec kaczkę przez pół godziny bez przykrycia. Następnie nałożyć pokrywkę i piec przez kolejne dwie godziny w niższej temperaturze, która ma wynosić 180 stopni.

W trakcie pieczenia mięso powinno być uzupełnione o kolejne kawałki owoców. Dokładamy je, gdy do końca pieczenia pozostanie 30 minut. W połowie procesu pieczenia należy również przewrócić ptaka na drugą stronę (przewrócić go grzbietem w dół). Kaczka z piekarnika z jabłkami na talerzu powinna być poporcjowana oraz uzupełniona o żurawinę z musem malinowym i inne dodatki, jakie wybraliśmy do tego dania. Pieczona kaczka z jabłkami to syty posiłek, który zadowoli najbardziej wymagające żołądki.

Kaczka z jabłkami w rękawie

Kaczka z jabłkiem może być pieczona również alternatywnymi sposobami. Dobrym pomysłem będą np. udka kacze pieczone z jabłkami w rękawie. Praktyczne rękawy pozwalają szybciej i efektywniej piec mięsa. Zamknięta przestrzeń nagrzewa się błyskawicznie, a mięso jest dobrze wypieczone.

Gdy kaczka z jabłkami prosto do piekarnika trafia w użytecznym rękawie powinniśmy zastosować niższą temperaturę. Najpierw nastawiamy piekarnik na 190 stopni, a po 20 minutach zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez ok. 1,5 godziny, do momentu zarumienienia się mięsa. Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami także może być robiona w rękawie. Kaczka z jabłkami poleca się na wykwintny obiad lub kolację. Chcesz zjeść chrupiące i soczyste mięsko? Wypróbuj ten niesamowity przepis!

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *