Awokado na surowo

awokado na surowo

Poznaj przepisy z użyciem awokado na surowo. Awokado znajduje się na liście superfood, czyli produktów zaliczanych do super żywności, które są bogactwem wielu cennych witamin i minerałów dzięki czemu pozytywnie wpływają na pracę organizmu. Poniżej znajdziesz więcej informacji na temat tego wyjątkowego owocu oraz dowiesz się, jak je przygotować aby wydobyć najlepszy smak.

Awokado na surowo – czy można jeść?

Awokado wielu osobom smakuje najlepiej w postaci surowej, bez obróbki termicznej, pod warunkiem że jest odpowiednio dojrzałe. Stopień dojrzałości oceniamy po jego miękkości. Kupując twarde awokado warto położyć je na kilka dni z innymi owocami, jak na przykład jabłka i banany, gdyż przyspieszą one proces dojrzewania. Miękkie awokado na surowo doskonale zastąpi masło na kanapce oraz będzie składnikiem sałatki. Należy jednak pamiętać aby obrać je ze skóry.

Czy można jeść samo awokado?

Oczywiście możesz jeść samo awokado, jednak jego smak jest lekko maślany i mdły. Zdecydowanie lepiej smakuje w połączeniu z innymi warzywami bądź owocami.

Kiedy najlepiej jeść awokado rano czy wieczorem?

Awokado doskonale sprawdzi się jako składnik kanapek śniadaniowych oraz wieczornej, lekkiej sałatki. Jest ono bogactwem antyoksydantów i zdrowych tłuszczy. Owoc ten jest dość kaloryczny i zapewnia uczucie sytości na długi czas.

Z czym najlepiej smakuje awokado?

Dojrzałe awokado charakteryzuje delikatny, lekko orzechowy smak. Świetnie komponuje się ono między innymi ze szpinakiem, pieczonym kurczakiem, gotowanym jajkiem, dojrzałą gruszką oraz orzechami i pestkami.

Jak obrać awokado?

Dzięki odpowiedniej technice awokado obierzesz w kilka chwil. W pierwszym kroku przekrój owoc wzdłuż i rozdziel połówki. Miękki miąższ możesz wydrążyć przy pomocy łyżki. Pestkę bez trudu wyciągniesz wbijając w nią ostrze noża.

2 przepisy z użyciem surowego awokado

Przepisy z użyciem awokado są niezwykle proste. Poniżej znajdziesz przykładowe inspiracje.

pasta awokado

Pasta do pieczywa z awokado

Składniki:
  • dojrzale awokado,
  • pomidor,
  • cebulka,
  • czosnek, sól i dwie łyżki soku z cytryny.
  1. Pomidora i cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek rozgniatamy.
  2. Awokado rozgniatamy w misce przy pomocy widelca i łączymy z warzywami.
  3. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  4. Pasta świetnie komponuje się z drobiową wędliną oraz gotowanym jajkiem.

Sałatka z awokado

Składniki:
  • opakowanie świeżego szpinaku,
  • pierś z kurczaka,
  • gruszka,
  • pół awokado,
  • orzechy włoskie,
  • ser camembert,
  • musztarda, łyżka miodu i odrobina soku z cytryny.
  1. Pierś delikatnie przyprawiamy i smażymy na odrobinie oleju, studzimy.
  2. W naczyniu układamy kolejno szpinak, kawałki kurczaka, plasterki awokado i gruszki.
  3. Na samej górze układamy ćwiartki sera camembert i połówki orzechów.
  4. Całość podajemy z dodatkiem sosu przygotowanego z łyżki musztardy, łyżki miodu i soku z połowy cytryny.
Przeciwskazania do jedzenia surowego awokado

Surowe awokado nie jest zalecane osobom z problemami żołądkowymi, dzieciom u których występują alergie pokarmowe oraz osobom przyjmującym leki zmniejszające krzepliwość krwi.

Surowe awokado właściwości

Awokado to doskonałe źródło potasu, kwasu foliowego oraz witaminy B6. Bez obaw można je podawać maluchom już na etapie rozszerzania diety.

Z czym nie łączyć awokado

Awokado możesz łączyć z ulubionymi dodatkami, wedle własnego uznania. Nie ma ściśle określonych produktów, które w połączeniu z miąższem awokado mogą szkodzić Twojemu zdrowiu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *