Pieróg kurnik – czym jest i jak się go robi?

pieróg kurnik

Kuchnia wschodnioeuropejska charakteryzuje się sytością i dużymi porcjami. Znana jest z wysokojakościowego kawioru, ale także gulaszy, rozmaitych zup (na przykład barszczu, okroszki czy uchy) i dań mącznych, które wizualnie bliskie są pierogom. Jedną z potraw mącznych jest pieróg kurnik o wyjątkowo wystawnym i imponującym nadzieniu. 

Pieróg kurnik – co to takiego?

Kurnik stanowi wyjątkowo sytą i smakowitą potrawę z Rosji. Jest to duży, pulchny pieróg nadziany wieloma składnikami. Zaliczyć do nich można: rozdrobnione mięso drobiowe ( w szczególności kurczak i indyk), borowiki, jajka ugotowane na twardo, ryż czy opcjonalnie zeszkloną cebulę. Tradycyjna receptura dodatkowo zakłada wzbogacenie nadzienia o ugotowane uprzednio kogucie grzebienie. Ciekawostką jest to, że każdy ze składników kurnika układany jest warstwowo, niczym kremy w cieście. Jako dodatek najczęściej serwuje się esencjonalny, śmietanowy sos, który również jest nieodłącznym elementem kuchni rosyjskiej.

Kurnik pieróg jak wygląda?

Tradycyjnie kurnik jest bardzo dużą kopułą, u szczytu której wycina się otwór, aby w trakcie obróbki cieplnej para wodna mogła znaleźć ujście. Z wierzchu natomiast dekoruje się go wzorami niewyrastającymi z ciasta.

Czym nadziewać pieróg zwany kurnikiem?

Jak zostało wcześniej wspomniane, to danie rosyjskie według najbardziej popularnej wersji nadziewa się uprzednio rozdrobnionym mięsem kurczaka bądź indyka, borowikami, delikatnie zeszkloną białą cebulą, ryżem ugotowanym na sypko oraz jajami kurzymi na twardo. Poza podstawowymi wersjami istnieją także urozmaicenia, o których nie sposób nie wspomnieć. Ryż można bowiem zastąpić kaszą gryczaną lub jaglaną. Do nadzienia ponadto czasem dodawało się bliny z ciasta drożdżowego.

Pieróg kurnik – przepis

Kurnik zaliczany jest do potraw, jakie tradycyjnie serwowało się podczas rosyjskiej ceremonii weselnej. Z czasem jednak porzucono ideę podawania kurnika wyłącznie podczas takiej uroczystości, a ciasto drożdżowe zastąpiono francuskim.

Składniki na ciasto:

  • jajko do posmarowania
  • pół kilograma ciasta francuskiego

Składniki na bliny:

  • dwa gramy cukru
  • sól do smaku
  • pół jajka
  • czterdzieści gram mąki
  • sto gram mleka
  • dwa gramy stopionego masła
  • Składniki na nadzienie:
  • sześćdziesiąt gram ryżu
  • dziesięć gram posiekanej natki pietruszki
  • czterysta pięćdziesiąt gram posiekanego mięsa drobiowego (najlepiej indyka lub kurczaka)
  • pięćdziesiąt gram suszonych lub sto pięćdziesiąt gram świeżych borowików
  • pięćdziesiąt gram masła
  • dwa ugotowane na twardo jajka

Sposób przyrządzenia:

  1. Przygotowanie dania należy rozpocząć od farszu. Ugotować mięso, drobno posiekać i dodać masło.
  2. Ryż ugotować na sypko, również dodać masło oraz jedną czwartą posiekanych jajek, natkę pietruszki, sól i pieprz.
  3. Do powstającego farszu dorzucić podsmażone świeże grzyby. W przypadku suszonych należy je przed dodaniem ugotować.
  4. Pozostałą część jajek pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić masłem, przyprawami korzennymi oraz zieleniną.

Czas na przygotowanie blinów.

  1. Jaja rozetrzeć z solą i cukrem, dodać przesianą mąkę i mleko i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Z takiej masy powinny wyjść cztery bliny.
  2. Ciasto francuskie rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykroić z niego dwa koła o różnych średnicach.
  3. Na mniejsze koło należy położyć blin, a na nim jeden z przygotowanych farszów, a na farsz kolejny blin. Czynność powtórzyć cztery razy.
  4. Brzegi dolnego placka należy posmarować rozkłóconym jajkiem, całość dokładnie pokryć drugim plackiem z ciasta francuskiego, natomiast brzegi obu placków zlepić i uformować kopiec.
  5. Kopczyk warto udekorować wzorami poprzez nacinanie.

Kurnik należy piec do złotego koloru w temperaturze 210-220 stopni Celsjusza. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *