Łosoś w galarecie – 3 propozycje

łosoś w galarecie

Poszukując odpowiedzi na pytanie – łosoś w galarecie jak zrobić? poniższe propozycje przepisów z pewnością będą często gościć na Twoim stole. Ryby zasługują na szczególne miejsce w codziennej diecie. Są doskonałym źródłem białka, mikroelementów oraz kwasów omega, niezbędnych dla prawidłowej pracy mózgu. Łosoś to jedna z najsmaczniejszych ryb, o bardzo delikatnym i kruchym mięsie. Dzięki delikatnemu smakowi możesz przyrządzić go na wiele różnych sposobów.

Łosoś w galarecie przepis

 Łosoś w galarecie z majonezem to jedna z najpopularniejszych propozycji. Do przygotowania potrzebujesz:

  •  kawałek świeżego łososia,
  •  żelatyna,
  •  warzywa takie jak marchew, świeży ogórek, cytryna, natka pietruszki,
  •  majonez.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszym kroku kawałek oczyszczonej ryby należy obgotować w osolonym wywarze warzywnym.
  2. Łosoś to delikatna ryba, której wystarcza kilka minut gotowania. Zastanawiając się, jak długo gotować łososia do galarety warto pamiętać aby nie przedłużać czasu, gdyż mięso będzie pozbawione smaku i koloru.
  3. Po zakończonym gotowaniu rybę można pozostawić na chwilę w wywarze, aby dobrze wchłonęła aromat warzyw i przypraw.
  4. Następnie łososia należy pokroić w drobne kawałki i ułożyć na półmisku.
  5. Z wywaru odmierz 200 ml płynu i rozmieszaj w nim dwie łyżki żelatyny. gotowym płynem zalewamy rybę.
  6. Wierzch smarujemy majonezem i całość dekorujemy świeżym ogórkiem pokrojonym w cienkie plasterki.

Łosoś w galarecie przepis II

Jeżeli zależy Ci na bardziej intensywnym smaku, kawałki surowego łososia możesz przed przygotowaniem zamarynować.

Do przygotowania wyrazistej aromaty potrzebujesz:

  • litr wody,
  • łyżkę octu,
  • łyżka kolendry,
  • szczypta soli, pieprzu, kilka liści laurowych i ziele angielskie.

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy pod przykryciem kilka minut. W ostudzonym płynie umieszczamy kawałki ryby i odstawiany na noc do lodówki. Na drugi dzień łososia odcedzamy, pieczemy na patelni i układamy na półmisku. Gotowe kawałki wystarczy zalać wywarem warzywnym z dodatkiem żelatyny.

Jeżeli interesuje Cię więcej przepisów z wykorzystaniem  łososia poznaj naszą gwiazdę z ciasta francuskiego.

łosoś pieczony w galarecie

Pieczony łosoś w galarecie

Galaretą można zalać również wcześniej upieczone kawałki ryby. Dzięki takiemu rozwiązaniu czas przygotowania będzie znacznie krótszy, a smak bardziej intensywny. Całe danie można udekorować groszkiem z puszki oraz plastrami cytryny.

Wędzony łosoś w galarecie

Kawałki wędzonego łososia także świetnie sprawdzą się w lekkiej galarecie. Pamiętaj jednak, że ryba wędzona jest dość słona dlatego wywar powinien być delikatny. Galaretę można przygotować zarówno na dużym półmisku jak i w małych jednoporcjowych pojemniczkach. Cały proces wygląda tak samo, ułożone kawałki ryby zalewamy gotowym wywarem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego zestygnięcia.

Jeżeli zastanawiasz się jak udekorować łososia w galarecie, wypróbuj poniższe propozycje:

  •  zielone oliwki,
  • świeża papryka,
  • ogórki konserwowe,
  • marynowana cebulka,
  • kukurydza z puszki.
 Jakie jeszcze można zrobić ryby w galarecie?

Do przygotowania w galarecie świetnie sprawdzą się również takie gatunki ryb jak:

  • mintaj,
  • pstrąg,
  • dorsz
  • pstrąg tęczowy

Najlepszym wyborem są filety, które zostały dokładnie oczyszczone i są pozbawione ości oraz łusek. 

Dania z ryb najczęściej goszczą na stołach w okresie świątecznym, jednak szybkie i proste przepisy sprawiają, że możesz przygotować je gdy tylko nadejdzie ochota na delikatne i wyraziste danie. Ryby w galarecie można bez obaw podawać również najmłodszym. Przed przyrządzeniem pamiętaj jednak, aby upewnić się że kawałki ryby pozbawione są ości. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *