Łosoś w galarecie – 3 propozycje

Poszukując odpowiedzi na pytanie – łosoś w galarecie jak zrobić? poniższe propozycje przepisów z pewnością będą często gościć na Twoim stole. Ryby zasługują na szczególne miejsce w codziennej diecie. Są doskonałym źródłem białka, mikroelementów oraz kwasów omega, niezbędnych dla prawidłowej pracy mózgu. Łosoś to jedna z najsmaczniejszych ryb, o bardzo delikatnym i kruchym mięsie. Dzięki delikatnemu smakowi możesz przyrządzić go na wiele różnych sposobów.
Łosoś w galarecie przepis
Łosoś w galarecie z majonezem to jedna z najpopularniejszych propozycji. Do przygotowania potrzebujesz:
- kawałek świeżego łososia,
- żelatyna,
- warzywa takie jak marchew, świeży ogórek, cytryna, natka pietruszki,
- majonez.
Sposób przygotowania:
- W pierwszym kroku kawałek oczyszczonej ryby należy obgotować w osolonym wywarze warzywnym.
- Łosoś to delikatna ryba, której wystarcza kilka minut gotowania. Zastanawiając się, jak długo gotować łososia do galarety warto pamiętać aby nie przedłużać czasu, gdyż mięso będzie pozbawione smaku i koloru.
- Po zakończonym gotowaniu rybę można pozostawić na chwilę w wywarze, aby dobrze wchłonęła aromat warzyw i przypraw.
- Następnie łososia należy pokroić w drobne kawałki i ułożyć na półmisku.
- Z wywaru odmierz 200 ml płynu i rozmieszaj w nim dwie łyżki żelatyny. gotowym płynem zalewamy rybę.
- Wierzch smarujemy majonezem i całość dekorujemy świeżym ogórkiem pokrojonym w cienkie plasterki.
Łosoś w galarecie przepis II
Jeżeli zależy Ci na bardziej intensywnym smaku, kawałki surowego łososia możesz przed przygotowaniem zamarynować.
Do przygotowania wyrazistej aromaty potrzebujesz:
- litr wody,
- łyżkę octu,
- łyżka kolendry,
- szczypta soli, pieprzu, kilka liści laurowych i ziele angielskie.
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy pod przykryciem kilka minut. W ostudzonym płynie umieszczamy kawałki ryby i odstawiany na noc do lodówki. Na drugi dzień łososia odcedzamy, pieczemy na patelni i układamy na półmisku. Gotowe kawałki wystarczy zalać wywarem warzywnym z dodatkiem żelatyny.
Jeżeli interesuje Cię więcej przepisów z wykorzystaniem łososia poznaj naszą gwiazdę z ciasta francuskiego.
Pieczony łosoś w galarecie
Galaretą można zalać również wcześniej upieczone kawałki ryby. Dzięki takiemu rozwiązaniu czas przygotowania będzie znacznie krótszy, a smak bardziej intensywny. Całe danie można udekorować groszkiem z puszki oraz plastrami cytryny.
Wędzony łosoś w galarecie
Kawałki wędzonego łososia także świetnie sprawdzą się w lekkiej galarecie. Pamiętaj jednak, że ryba wędzona jest dość słona dlatego wywar powinien być delikatny. Galaretę można przygotować zarówno na dużym półmisku jak i w małych jednoporcjowych pojemniczkach. Cały proces wygląda tak samo, ułożone kawałki ryby zalewamy gotowym wywarem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego zestygnięcia.
Jeżeli zastanawiasz się jak udekorować łososia w galarecie, wypróbuj poniższe propozycje:
- zielone oliwki,
- świeża papryka,
- ogórki konserwowe,
- marynowana cebulka,
- kukurydza z puszki.
Jakie jeszcze można zrobić ryby w galarecie?
Do przygotowania w galarecie świetnie sprawdzą się również takie gatunki ryb jak:
- mintaj,
- pstrąg,
- dorsz
- pstrąg tęczowy
Najlepszym wyborem są filety, które zostały dokładnie oczyszczone i są pozbawione ości oraz łusek.
Dania z ryb najczęściej goszczą na stołach w okresie świątecznym, jednak szybkie i proste przepisy sprawiają, że możesz przygotować je gdy tylko nadejdzie ochota na delikatne i wyraziste danie. Ryby w galarecie można bez obaw podawać również najmłodszym. Przed przyrządzeniem pamiętaj jednak, aby upewnić się że kawałki ryby pozbawione są ości.
Dodaj komentarz