Dynia smażona – jak przygotować?

dynia smażona

Czym jest dynia smażona? W artykule znajdziesz odpowiedź na to pytanie! Jesień to doskonały czas aby korzystać z bogactwa warzyw sezonowych. Jest to idealna okazja, aby przy pomocy zdrowej diety zadbać o odporność organizmu. Przykładem może być często niedoceniana dynia. Jest to warzywo niskokaloryczne, lekkostrawne o dużej zawartości błonnika. Wykazuje działanie żółciopędne, moczopędne oraz zapobiega zaparciom. Idealne warzywo dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Każdy kojarzy zupę krem z dyni, ale czy można przygotować ją jeszcze w inny sposób? Oto kilka pomysłów na dynię smażoną.

Jak smażyć dynię piżmową?

Pierwszą rzeczą jaką powinniśmy wykonać jest obranie dyni ze skórki. Jeżeli posiadamy młodą dynie piżmową, która ma cienką skórkę to nie musimy tego robić. Z wnętrza obranej dyni usuwamy gniazdo nasienne. Dynie najłatwiej smaży się pokrojoną w nieduże kwadraty bądź pokrojoną w półksiężyce. Do przygotowania smażonej dyni najlepiej jest wykorzystać tłuszcz roślinny np. olej rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy, które nie zmienią smaku potrawy. Możemy również przygotować smażoną dynię z czosnkiem na maśle, należy jednak pamiętać, że masło posiada niską temperaturę dymienia dlatego najlepiej jest wykorzystać masło klarowane, które jest przeznaczone specjalnie do smażenia.

Dynia smażona w panierce – przepis

  1. Dynie kroimy na 1 – 1,5cm półksiężyce. Jeżeli dynia posiada grubą skórkę należy ją najpierw usunąć,
  2. W misce mieszamy jajko. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu. Możemy dodać również inne ulubione przyprawy np. paprykę, oregano lub curry,
  3. Dynię obtaczamy w bułce tartej następnie zanurzamy w jajku i ponownie obtaczamy w bułce tartej,
  4. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy kawałki dyni i smażymy przez około 8 minut. Następnie przewracamy kawałki na drugą stronę i znowu smażymy przez 8 minut. Po usmażeniu dynia powinna być miękka.

Jakie przyprawy do dyni smażonej?

Smażona dynia ma bardzo delikatny, lekko słodkawy smak. Do nadania smaku potrawie możemy wykorzystać gałkę muszkatołową oraz cynamon. Jeżeli lubimy bardziej orientalne smaki możemy wymieszać przyprawę garam masala wraz z kminkiem, curry, pietruszką oraz suszonym czosnkiem. Dynię smażoną możemy również doprawić kolendrą, miętą lub słodką papryką wędzoną. Możemy również przygotować mieszankę opartą o przyprawy korzenne.

W tym celu należy wymieszać:

  • 4 łyżki cynamonu,
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka mielonego imbiru,
  • 1,5 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżeczki startych goździków.

smażona dynia

Dynia smażona –  z czym podawać?

Dynia smażona może być podawana jako gotowe danie bądź stanowić dodatek do obiadu. Do smażonej dyni doskonale sprawdzi się usmażony kawałek mięsa np. stek wołowy. W takim przypadku jako dodatek możemy przygotować sos czosnkowy. Smażona dynia może być również wykorzystana do przygotowania risotto, farszu do pierogów lub jako składnik sosu do makaronu. Smażona dynia może być również wykorzystana do sporządzenia przetworów na zimę. Tak przygotowana może być wykorzystana jako przekąska lub jako dodatek do wypieków.

Polecamy również zapoznać się z naszym przepisem na ciasto dyniowe

Dynia smażona w cukrze – przepis na przetwory z dyni

  1. Dynie brać, usunąć gniazdo nasienne a pozostały miąższ pokroić w plastry o grubości 1cm i długości około 10cm,
  2. w dużym garnku wymieszać 1 szklankę cukru, pół szklanki octu i 3 szklanki wody. Tak przygotowany syrop należy zagotować do całkowitego rozpuszczenia się drobinek cukru,
  3. dynię ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika dodać kilka sztuk goździków oraz kawałek laski cynamonowej,
  4. dynię zalać gorącą marynatą i zakręcić słoiki,
  5. Pasteryzować około 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *