Potrawa od wschodnich sąsiadów- kulebiak lwowski

kulebiak lwowski

Kulebiak to tradycyjny, słowiański wypiek, który swoją popularność zyskał szczególnie w rejonach wschodnich, choć przypuszcza się, że jego tradycyjna nazwa pochodzi od niemieckiego słowa Kohlgeback, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza ciasto nadziewane kapustą. Kulebiak lwowski jest idealną potrawą na stół wigilijny, a to z powodu swojego farszu, który składa się z kapusty. Chociaż w oryginalnym przepisie znaleźć można odmianę z nadzieniem mięsnym. Nie jest to jednak często wykonywany zabieg. Zwłaszcza w kuchni polskiej przyjął się farsz z kapusty. Jest to więc postne, bezmięsne dnie, które z pewnością odnajdzie swoich amatorów.

Jaki farsz do kulebiaka?

Ten drożdżowy wypiek, może śmiało zastąpić tradycyjne paszteciki  czy uszka podawane do barszczu. Najlepiej smakują z farszem z kapusty i grzybów, ale wypróbować można także inne kombinacje- w tym kulebiaki z mięsem, z farszem z ryb czy też z samymi grzybami. Przygotowanie kulebiaka z farszem z kapusty i grzybów jest bardzo proste, a smakiem zachwyci każdego.

Do przygotowania potrzebować będziemy składniki takie jak:

  • 300 gram kiszonej kapusty
  • 30 gram grzybów (najlepiej sprawdzą się suszone borowiki, mogą to być także pieczarki)
  • średniej wielkości cebula
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

przyprawy takie jak:

sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

Sposób przygotowania farszu do kulebiaka:

  1. Kapustę kiszoną siekamy drobno
  2. Grzyby moczymy w 350 ml gorącej wody, a następnie drobno siekamy
  3. Na patelni podsmażamy cebulkę
  4. Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekaną wcześniej kapustę kiszoną oraz grzyby
  5. Całość  przyprawiamy, a następnie dusimy pod przykryciem około 20-25 minut
  6. Do farszu dodajemy bułkę tartą i całość mieszamy
  7. Kiedy farsz jest już gotowy możemy przystąpić do przygotowywania ciasta

Dla fanów mięsa istnieje wersja farszu do kulebiaka w postaci mięsnej. Jest to częsta opcja wybierana na przyjęcia, ponieważ stanowi świetną, a do tego smaczną przekąskę. Do wykonania farszu mięsnego potrzebować będziemy dobrej jakości mielonego mięsa, najlepiej wieprzowego. Amatorzy ryb, mogą zastąpić mięso wieprzowe łososiem lub inną rybą.

Będziemy potrzebować:

  • 400 gram ugotowanego lub upieczonego mięsa mielonego
  • 1 średnią cebulę
  • Namoczoną bułkę lub bułkę tartą
  • sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie wywar z gotowanego mięsa, dla wzmocnienia aromatu mięsa

Sposób przygotowania mięsnego farszu:

  1. Cebulę podsmażamy na maśle
  2. Mięso mielone przyprawiamy, solą, pieprzem lub innymi preferowanymi przyprawami
  3. Do mięsa dodajemy namoczoną bułkę lub bułkę tartą
  4. Następnie przystępujemy do przyrządzania ciasta, które następnie nadziewamy powstałą masą

Opcjonalnie do farszu mięsnego dodać można ugotowane warzywa lub pieczarki- wersje farszu zależą tak naprawdę od naszej inwencji twórczej. 

Z jakiego ciasta robi się kulebiak lwowski?

Kulebiak powstaje z ciasta drożdżowego. Ważne jest, by przed przystąpieniem do wałkowania ciasta, podwoiło ono swoją objętość. Wypiek może być wykonany także z ciasta francuskiego. Ciasto na kulebiaka jest bardzo proste w wykonaniu, a cały sekret tkwi w tym, by miało ono temperaturę pokojową. Dzięki temu będzie puszyste i dobrze wyrośnięte.

Jak długo piec kulebiaka?

Kulebiaka należy piec około 45-50 minut. Po tym czasie należy odstawić go do ostygnięcia.

Z czym podaje się kulebiak?

Idealnym dodatkiem do kulebiaka będzie oczywiście barszcz. Wypiek ten stanowi bowiem odpowiednik polskich pasztecików z grzybami i kapustą. Można też nim zastąpić tradycyjne uszka czy krokiety. Wypiek można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. Na ciepło sprawdzi się jako samodzielna przystawka. Można podawać go w całości lub pokrojonego w grube paski. Niezależnie od sposobu podania, kulebiak będzie stanowił doskonałą potrawę na każdym stole.

Kulebiak lwowski- przepis

Kulebiak lwowski to duży, drożdżowy pieróg. U naszych wschodnich sąsiadów, tradycyjnie wypełniony jest farszem z mięsa, ryżu i warzyw. W wersji wegetariańskiej występuje z samą kapustą połączoną z ryżem.

Składniki:

  • 80 g białego ryżu
  • 2 sztuki cebuli
  • 500 gram kapusty kiszonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 gram masła
  • 175 ml mleka
  • 35 gram drożdży
  • 350 gram mąki pszennej
  • 3 sztuki jajek średniej wielkości

Tworzenie kulebiaka lwowskiego zaczynami od przyrządzenia rozczynu na ciasto drożdżowe. Jak wykonać rozczyn wytłumaczone jest poniżej:

Rozczyn na ciasto drożdżowe:

  1. W mleku rozpuszczamy drożdże (ważne, by przed użyciem były one w temperaturze pokojowej) z łyżeczką cukru.
  2. Dokładnie mieszamy, tak by składniki się rozpuściły
  3. Dodajemy łyżkę mąki
  4. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem

Wyrośnięcie rozczynu powinno zająć około 10 minut. 

W tym czasie możemy przystąpić do przygotowania farszu:
  1. W tym celu siekamy drobno kapustę
  2. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju
  3. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu
  4. Kapustę dodajemy do zeszklonej cebuli
  5. Podduszoną kapustę łączymy z ryżem
  6. Dodajmy przyprawy takie jak sól i pieprz i zostawiamy do przestygnięcia
Następnie przygotowujemy ciasto drożdżowe:
  1. Dwa jajka rozbijamy na gładką masę
  2. Dodajemy rozczyn i stopniowo mąkę
  3. Następnie dodajemy roztopione masło
  4. Całość mieszamy delikatnie łopatką
  5. Ciasto zostawiamy na godzinę pod przykryciem, by wyrosło
  6. Po upływie wyznaczonego czasu możemy przystąpić do jego wyrabiania.

Odpowiedni czas wyrabiania ciasta drożdżowego na kulebiak lwowski to 20 minut. 

Kiedy ciasto jest odpowiednio wyrobione, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta, na który nakładamy wcześniej przygotowany, wystudzony farsz, zwijamy je w rulon i umieszczamy w foremce. Wierzch ciasta najlepiej posmarować roztrzepanym jajkiem. Całość pieczemy w 160 stopniach przez około 45 minut.

Kulebiak lwowski, po ostygnięciu podajemy w towarzystwie czerwonego barszczu.

Poznaj również inny przepis zaczerpnięty od wschodnich sąsiadów – korowaj – drożdżowe ciasto.

Życzymy smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *