Marynata do ryby

marynata do ryby

Marynata do ryby stanowi doskonały i niezawodny nośnik intensywnego smaku. W jej składzie nie brakuje aromatycznych przypraw, miodu i ziół. Najczęstszym przeznaczeniem dla marynaty jest mięso (w szczególności dziczyzna, kurczak, wołowina czy wieprzowina), ale z powodzeniem można marynować także rozmaite gatunki tak słodkowodnych, jak i słonowodnych ryb. 

W czym marynować ryby?

Składniki, jakich należy użyć do marynaty zależne są od rodzaju marynowanej ryby. Zupełnie bowiem inne pasować będą do tych, których środowiskiem życia jest woda słona, a inne do tych, które żyją w rzekach, stawach czy jeziorach. Warto również wiedzieć, jakie korzyści w ogóle płyną ze stosowania marynat. Po pierwsze, mięso ryby zyskuje na jędrności i staje się znacznie bardziej soczyste. Po drugie, dzięki takiemu zabiegowi ryba staje się bardziej spoista.

Co zatem najlepiej się sprawdzi dla ryb słonowodnych?

Tutaj prym wiedzie w szczególności:

  • liść laurowy,
  • świeży jak i suszony czosnek,
  • szafran,
  • świeżo mielony, czarny pieprz.

Oprócz tego warto dodawać skórkę z cytrusów (szczególnie pomarańczy i limonek), korzeń chrzanu, sos sojowy, oliwki czy musztardę.

Jeśli zaś chodzi o najlepsze przyprawy do marynowania ryb żyjących w wodach słodkich to sprawdzi się:
  • biały pieprz,
  • pieprz cytrynowy,
  • natka pietruszki,
  • tymianek oraz macierzanka.

Z idealnie pasujących dodatków wymienić można: marchew, por, kapary oraz pietruszkę.

Jak dobrze przyprawić rybę do smażenia?

Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod obróbki cieplnej ryb. Smażyć można zarówno w rozmaitych panierkach, jak i na samym maśle i ziołach. Aby dobrze przyprawić rybę, którą chce się przygotować właśnie w ten sposób warto użyć takich przypraw jak na przykład: świeży koper, suszony bądź świeży tymianek, pieprz cytrynowy lub biały. Zanim jednak rybę się usmaży warto godzinę przed porządnie natrzeć ją wybranym ziołem, solą i pieprzem oraz skropić sokiem z limonki lub cytryny.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Fefernuski kociewskie

Marynata do ryby na grilla

Mięso ryby, które ma zostać zgrillowane tak naprawdę potrzebuje minimalnej ilości przypraw czy dodatków. Zazwyczaj używa się mleka, jogurtu greckiego, soku z cytrusów, wina, octu i ziół.

Składniki na najprostszą marynatę do ryb z grilla:

  • jedna trzecia szklanki oliwy z oliwek
  • łyżka suszu z pietruszki
  • sześć łyżek soku z cytryny
  • półtorej łyżeczki cukru
  • łyżeczka białego pieprzu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Kawałki wybranej ryby (do tej marynaty szczególnie sprawdzi się ryba o białym mięsie) dokładnie pokryć zawiesiną i odstawić na minimum godzinę, aby smaki mogły wniknąć w głąb.

Jak zamarynować rybę na noc?

Marynowanie przez całą noc to bez żadnych wątpliwości najlepszy możliwy sposób na dystrybucję smaku do wnętrza ryby. Wiadomo bowiem, że im dłużej trwa ten proces, tym rybie mięso lepiej kruszeje, staje się delikatniejsze, a zarazem łatwiejsze w późniejszej obróbce cieplnej.

Jak zamarynować rybę na noc, aby była smakowita? Do tego celu należy użyć:

  • sok z jednej świeżej pomarańczy
  • sok z jednej świeżej limonki
  • łyżkę stołową sosu oyster
  • jedną czwartą łyżeczki soli
  • czarny pieprz
  • pół papryczki chilli
  • łyżka stołowa drobno posiekanej natki pietruszki
  • dwie łyżki stołowe oleju
  • łyżka stołowa drobno posiekanej kolendry

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z cytrusów i zetrzeć z nich skórkę, a następnie oba składniki połączyć z olejem, sosem oyster i przyprawami. Połowę marynaty przełożyć do pojemnika, wyłożyć rybę i przykryć ją resztą mieszanki do marynowania. Pojemnik szczelnie zamknąć i umieścić na noc w lodówce.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *