Jak zrobić prosty domowy ocet estragonowy?

ocet estragonowy

Poznaj przepis na ocet estragonowy! Estragon jest rośliną należącą do rodziny astrowatych. Jej inne nazwy to wężowe ziele, bylica draganek oraz wężowiec. Jest znaną przyprawą, którą często stosuje się w kuchni. Ma również właściwości lecznicze. Z czego jeszcze znany jest estragon? Co można z niego zrobić?

Na co dobry jest estragon?

Estragon bardzo często wykorzystuje się w kuchni jako przyprawę, ale ma też różne inne zastosowania. Estragon jest znany ze swoich właściwości leczniczych. Ma działanie rozkurczowe, żółciopędne, bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Korzystne jest również stosowanie go w przypadku braku apetytu oraz problemów z trawieniem. Działa korzystnie w problemach z układem moczowym oraz usuwa niekorzystne substancje z organizmu. Ma także działanie wykrztuśne oraz uspokajające.

Specyficzny smak estragonu

Estragon charakteryzuje się specyficznym smakiem. Jest on lekko gorzki. Smak ten można porównać do anyżu. Najbardziej aromatyczne, a przy tym najbardziej korzystne do stosowania w kuchni w formie przyprawy są młode liście. Starsze liście robią się coraz bardziej gorzkie. W związku z tym, że estragon ma dominujący smak nie powinno się go długo gotować, a także nie należy przesadzać z ilością tej przyprawy.

Ocet estragonowy przepis

Stworzenie octu estragonowego jest dosyć łatwe i nawet osoba, która ma mały kontakt z gotowaniem na pewno sobie z tym zadaniem poradzi. Prosty domowy ocet estragonowy powstaje z dwóch następujących składników:

  •  ocet spirytusowy 10%
  • świeży estragon

Ocet estragonowy – jak zrobić?

Jak powstaje prosty domowy ocet estragonowy?

  1. Na początek należy gałązki estragonu umyć, odsączyć z wody i oddzielić łodygi oraz liście.
  2. Liście estragonu włożyć do butelek albo słoików i zalać octem.
  3. Tak przygotowany płyn należy zakręcić i odstawić do maceracji.
Ocet z estragonem powinien się macerować około kilku tygodni. Jest to czas, w którym estragon zmienia kolor. Po kilku tygodniach ocet estragonowy należy odcedzić. Po tej czynności dobrze jest przelać go do czystych, szczelnych butelek. Można również przygotować ocet winny z estragonem.

Właściwości

Co to jest ocet estragonowy? Jest to produkt, który powstaje z octu oraz estragonu. Charakteryzuje się wieloma właściwościami. Można go rozcieńczyć i stosować w stanach zapalnych gardła, problemach z dziąsłami, a także grzybicą przewodu pokarmowego.

Zastosowanie

Ocet estragonowy można stosować również w przypadku problemów skórnych takich jak trądzik, łojotok oraz bakteryjne zakażenia skórne. Można również nacierać nim ciało, dzięki czemu złagodzone zostaną problemy z reumatyzmem oraz artretyzmem. Ocet estragonowy można z powodzeniem stosować także na włosy. Sprawdzi się jako płukanka, dzięki której włosy staną się zdrowsze i mocniejsze. Dzięki stosowaniu octu poprawi się również ukrwienie głowy. Stosowanie ostu estragonowego będzie dobre również w przypadku łupieżu.

Poznaj również przepis na ocet malinowy.

Ocet estragonowy – zastosowanie w kuchni

Ocet estragonowy z powodzeniem stosuje się w kuchni. Może on stanowić bazę do różnego typu sosów oraz marynat. W przypadku sosów do octu wystarczy dodać takie składniki jak oliwa, czy sól.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *