Krem z kalafiora – prosty przepis

krem z kalafiora

Jak zrobić zupę krem z kalafiora? Pytanie, które może zadać sobie każda gospodyni domowa, chcąca przygotować sycące danie. Bo taka jest właśnie ta zupa. Nie tylko sycąca, ale również zdrowa. Czas więc na to, aby znaleźć prosty krem z kalafiora przepis. Tym bardziej że dostęp do głównego składnika nie powinien nikomu sprawiać żadnego problemu.

Prosty krem z kalafiora przepis

Oto lista niezbędnych składników:

  • 1 duży kalafior – najlepiej taki, który ma ok. 700-800 g,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  •  2 łyżki natki pietruszki,
  • 300 g ziemniaków,
  • pół selera,
  • 2 łyżki lubczyka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2-3 łyżki oliwy lub masła,
  • kilka kromek chleba pszennego lub tostowego.

Krem z kalafiora i ziemniaków przepis dla każdego

Oto najlepszy krem z kalafiora przepis z którym będzie w stanie poradzić sobie każda osoba. Nawet taka, która twierdzi, że nie ma odpowiednich umiejętności do gotowania.

  1. Różyczki kalafiora należy odciąć i umyć. Głąb samego kalafiora należy wyrzucić, po odcięciu wszystkich różyczek.
  2. Seler oraz pietruszkę (korzeń i natkę) należy wrzucić do garnka. Całą zawartość należy zalać bulionem warzywnym. Na podaną ilość składników należy przygotować jeden litr bulionu warzywnego. W garnku należy umieścić również posiekany lub pokrojony czosnek, pokrojone ziemniaki oraz lubczyk. Uwaga! Natkę pietruszki oraz lubczyk można umieścić w całości, bez konieczności siekania. Zupa zostanie zblendowana w późniejszym etapie.
  3. Do całości należy dodać różyczki kalafiora. Do tego należy dodać pół łyżeczki soli.
  4. Garnek należy gotować na średnim ogniu, przez ok. 35 minut. Warto jednak sprawdzić, czy warzywa zmiękły. Jeżeli nie, to należy jeszcze chwilę przytrzymać zawartość garnka na ogniu, aż do momentu, jak warzywa będą miękkie.
  5. Szybki krem z kalafiorawymaga wlania śmietanki kremówki oraz łyżki masła.
  6. Po tym czasie garnek należy zdjąć z ognia.
  7. Należy wyłowić lubczyk i pietruszkę (natkę) z garnka. Jeżeli zostaną jakieś minimalne zawartości, nie należy się tym przejmować.
  8. Całość należy zblendować.

Zupa jest gotowa do spożycia

Poznaj również ciekawy przepis na zupkę migdałową 🙂

Zupa kalafiorowa z czym podawać?

Przepis na zupę krem z kalafiora to także chleb i dodatkowe łyżki masła/oliwy. Jak można je wykorzystać? Przyrządzając z nich grzanki. Będzie to doskonały dodatek do tej zupy. Chociaż, jeżeli ktoś nie może jeść zwykłego chleba, może zupę spożywać samodzielnie. Oto krem z kalafiora przepis, który jest bardzo gęsty. Będzie można się nim samodzielnie najeść bez żadnych dodatków.

  • Jeżeli zupa po zblendowaniu jest zbyt gęsta, można do zawartości dodać trochę śmietanki. Trzeba jednak zadbać o odpowiednie rozmieszenie. Można to już zrobić przy pomocy łyżki lub chochelki.
  • Skoro już wiadomo, jak zrobić krem z kalafiora, można pomyśleć o tym, aby zrobić obiad na dwa dni. W szczególności, jeżeli ktoś nie ma zbyt dużej ilości czasu. Tym bardziej że przygotowanie tego dania nie będzie zajmowało zbyt dużej ilości czasu. Nie można jednak zapomnieć o tym, żeby podczas podgrzewania, zupę mieszać, aby zawartość garnka się nie przypaliła.
  • Krem z kalafiora fit przepis to również idealna propozycja dla tych osób, które chcą przyrządzić wykwintne danie na spotkanie w gronie bliskich znajomych. Zamiast grzanek, można podać groszek ptysiowy. Ten ostatni jest lubiany w szczególności przez małe dzieci. Zamiast tego, można wybrać również wybrać prażone pestki dyni.
  • Zupa może przemienić się w mięsne danie. Osobno należy jednak podsmażyć kawałek bekonu lub inne, delikatne mięso. Nie można jednak przesadzać z jego ilością, ponieważ nadal ma się do czynienia z zupą.
  • Do całości można dodać cebulę. W pierwszej kolejności należy ją jednak pociąć na cienkie piórka, podsmażając na patelni. Trzeba jednak pilnować, aby nie została ona spalona, ponieważ może to całkowicie zmienić smak kremu z kalafiora. Skoro mowa już o smaku – krem z kalafiora można doprawić według własnych potrzeb. Nie tylko, jeżeli chodzi o sól, ale także inne przyprawy z kuchni.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *