Jak zrobić domowe masło?

domowe masło

Masło to nieodzowny składnik domowej kuchni. Przydaje się do sosów, wypieków oraz jako dodatek do kanapek. Jeżeli nie jesteś pewien, czy produkty dostępne w sklepie są odpowiednio dobrej jakości lub też masz ochotę samodzielnie zrobić domowe masło, to poniżej znajdziesz dokładną instrukcję, która pozwoli ci je zrobić. Ostrzegamy, że masło domowe z pewnością przypadnie ci do gustu i prawdopodobnie będziesz wolał robić je samodzielnie niż kupować w sklepie! Domowe masło przepis – czego będziesz potrzebować?

Masło domowe przepis – czy samodzielne robienie masła jest skomplikowane?

Zastanawiając się nad tym, jak zrobić masło, oczami wyobraźni prawdopodobnie widzisz wiejskie gospodarstwo i drewnianą maselnicę. Na szczęście, w dzisiejszych czasach przygotowanie masła jest proste i nie wymaga dużej ilości składników. Masło przepis – do zrobienia najprostszego domowego masła wystarczy tłusta śmietana, coś do ubijania i opcjonalnie odrobina soli. Do tego maksymalnie dwadzieścia minut wolnego czasu. I bez problemu będziesz w stanie zrobić masło domowej roboty! Domowe masło będzie świetnym dodatkiem do świeżego pieczywa oraz do potraw, którym będziesz chciał nadać wyjątkowego, maślanego smaku.

Z jakiej śmietany zrobić masło?

Zdrowe domowe masło najlepiej zrobić z ekologicznej, wiejskiej śmietany od zaprzyjaźnionego rolnika. Jeśli jednak nie masz dostępu do świeżej śmietany, to domowe masło bez problemu możesz zrobić również ze śmietany kupionej w sklepie. Ważne jednak, żeby była to śmietana jak najbardziej tłusta, czyli 30-36%. Im tłustsza śmietanka, tym więcej masła z niej wyjdzie. Domowe masło z jakiej śmietany – oprócz zawartości tłuszczu, ważna jest również reszta składu. W kupnej śmietanie nie powinno być żadnych dodatków, poza ewentualnie żywymi kulturami bakterii.

Domowe masło przepis – wystarczy śmietana i mikser!

Domowe masło robi się w naprawdę prosty sposób. Wystarczy przygotować tłustą śmietanę (30-36%) w temperaturze pokojowej, mikser, wysokie naczynie, sitko, miskę oraz zimną wodę. Masło domowe przepis krok po kroku:

1. Ubij śmietanę

Pierwszym krokiem do zrobienia domowego masła jest ubicie śmietany, która powinna mieć temperaturę pokojową. Śmietanę wlej do wysokiego naczynia i rozpocznij ubijanie na średnich obrotach. Ubijaj przez mniej więcej 6-8 minut, do czasu, aż śmietana zmieni się w rzadki płyn (maślankę) z żółtymi grudkami tłuszczu (masła).

2. Oddziel masło od maślanki

Po ubiciu śmietany trzeba oddzielić masło od maślanki. Połóż sitko na misce, a następnie umieść na nim zawartość naczynia, w którym ubijałeś śmietanę. Poczekaj aż, maślanka ścieknie, a na sitku zostaną maślane grudki. Domową maślankę można wykorzystać np. do naleśników. Warto jednak pamiętać, że jej konsystencja będzie rzadsza od produktu, który mógłbyś kupić w sklepie.

3. „Wypłucz” masło

Odsączone grudki należy zebrać z sitka i uformować z nich zwartą bryłę. Otrzymaną bryłę należy przełożyć do miski z zimną wodą, a następnie za pomocą dłoni lub łyżki, wypłukać z masła resztek maślanki. Wymieniaj wodę i powtarzaj wypłukiwanie do momentu, w którym woda w misce będzie czysta, mimo prób wypłukania maślanki.

4. Uformuj pożądany kształt masła

Gotowe masło możesz uformować w kulkę, kostkę lub osełkę (walec). Do tego celu spokojnie możesz użyć rąk zamoczonych w zimnej wodzie.

Masło domowe jak przechowywać?

Skoro już wiesz, jak zrobić masło, to możesz zacząć się zastanawiać, w jaki sposób powinieneś je przechowywać. Masło domowe powinno zostać przełożone do maselniczki lub innego pojemnika (można je również przechowywać zawinięte w papier do pieczenia), a następnie schowane do lodówki. Masło domowej roboty może być przechowywane około 10 dni (jeżeli zdecydujesz się je zamrozić, to czas ten wydłuży się do 6-8 miesięcy).

Jak urozmaicić zdrowe domowe masło?

Zastanawiasz się, jak zrobić masło czosnkowe? Wystarczy, że wykonasz opisany powyżej masło przepis, a następnie, przed uformowaniem ostatecznego kształtu, wymieszasz masło z czosnkiem, granulowanym lub świeżym, przeciśniętym przez praskę. Czosnkowe domowe masło możesz doprawić dodatkowo solą oraz wybranymi ziołami.

Domowe masło przepis podstawowy, opisany powyżej, można urozmaicać różnymi przyprawami. Curry, zioła prowansalskie, ostra lub słodka papryka, wędzona sól – możliwości jest mnóstwo!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *