Kołduny litewskie w rosole
Poznaj przepis na kołduny litewskie w rosole! Jednym z ulubionych litewskich dań są litewskie koldūnai, kołduny czyli małe pierogi z różnymi nadzieniami, takimi jak mięso, twarożek lub pokrojone w kostkę grzyby. Chociaż te pierogi przypominają włoskie ravioli, nie podaje się ich z sosem. Podane z okrasą mogą stanowić samodzielne danie obiadowe. Wyjątkowej roli doczekała się odmiana kołdunów z mięsem, gdyż ta podawana jest wyjątkowo z rosołem, bulionem i kleksem śmietany.
Kołduny mogą przybierać różne kształty. Czasem są okrągłe, czasem kwadratowe,ale najczęściej mają kształt półksiężyca, jak pierogi. Serwuje się się je z bulionem, rosołem z dodatkiem kwaśnej śmietany i zieleniny co dla niektórych może wydawać się dziwnym połączeniem, ale smakuje wyśmienicie. Tradycyjnie, prawdziwe kołduny litewskie nadziewane są mieloną, gotowaną wieprzowiną, wołowiną lub mięsem z drobiu najczęściej kurczakiem. Ta litewska wersja popularnych w Europie Wschodniej pierogów stanowi doskonały pomysł na lunch, w czasie którego można je spożywać z różnymi dodatkami, od masła i czarnego pieprzu po majonez, kwaśną śmietanę, chrupiący boczek i cebulkę. Litwini często okraszają kołduny smażoną, chrupiącą skórką wieprzową. Kołduny litewskie są również popularne w Polsce i na Białorusi, gdzie serwowane są w jako dodatek do bulionów drobiowego i wołowego oraz rosołów, ale najczęściej z pominięciem śmietany.
Jak się robi kołduny litewskie do rosołu?
Kołduny litewskie oryginalny przepis na kołduny litewskie mówi, że robi się bardzo podobnie jak pierogi. Należy jednak podkreślić różnice w ich formowaniu. Kołduny są mniejsze niż pierogi i zawsze sklejone w tzw. falbankę. W niektórych regionach Litwy dodatkowo skleja się końce pierożka, podobnie jak przy polskich uszkach do barszczu.
Składniki
- 300-350 g tj. 2 1/3 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki Sól
- 400 g mielonej wieprzowiny o większej zawartości tłuszczu
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 2 łyżki stołowe oleju
- 2/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżki czarnego pieprz
- 1/4 łyżeczki cukru
Kołduny litewskie w rosole – sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta
Wymieszaj jajko z solą i wodą. Następnie powoli dodawaj mąkę i mieszaj, a następnie ugniataj je ręcznie. Stopniowo dodawaj mąkę i dobrze wyrób ciasto około 5-7 minut. Musisz dodać tyle mąki, aby ciasto nie kleiło się do rąk, ale nadal było elastyczne i miękkie. Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i pozostaw na około 15 minut w temperaturze pokojowej.
Jak zrobić farsz na kołduny litewskie w rosole?
Przygotowanie nadzienia
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż do miękkości. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj wszystkie składniki na nadzienie w jednej misce na jednolitą masę.
- Weź mały kawałek ciasta, rozwałkuj cienki arkusz, a następnie za pomocą szklanki wytnij kółka o pożądanej wielkości. Umieść około pół łyżeczki nadzienia na środku każdego koła.
- Złóż koła na pół, zlep krawędzie i skręć je w sznurek lub falbankę. W ten sposób przygotuj wszystkie pierogi.
- W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj kołduny. Ile czasu gotuje się kołduny litewskie? W zależności od wielkości kołduna i wielkości garnka gotujemy je około 5 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
- Podawaj ze smażonym boczkiem i kwaśną śmietaną, jako danie samodzielne, lub jako dodatek do rosołu.
Poznaj również nasz przepis na smaczny rosół z baraniny.
Życzymy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz