Jak przygotować knedle z borówkami amerykańskimi?

knedle z borówkami amerykańskimi

Knedle z borówkami amerykańskimi to popularne danie zwłaszcza w okresie letnim. Można je również z powodzeniem robić o każdej innej porze roku, szczególnie, gdy borówki dostępne są na każdym kroku. Jak przygotować to danie? Z jakich produktów się je przyrządza?

Knedle – co to takiego?

Knedle są potrawą gotowaną w wodzie. Mają formę podłużną albo kulistą. W tradycyjnym przepisie są wyrabiane z ciasta ziemniaczanego, które składa się z gotowanych ziemniaków i mąki. Można je również przyrządzać z ciasta parzonego albo twarogowego. Farsz do knedli można przyrządzić na różne sposoby, zarówno na słono jak i na słodko.

Co dodaje się do farszu?

Na słono najczęściej przyrządza się knedle z mięsem albo grzybami, natomiast na słodko mogą być z serem albo różnego typu owocami, w zależności od tego, jakie akurat są dostępne. Przykładowo mogą to być knedle z borówkami amerykańskimi albo śliwkami. Jakie inne owoce można dać do knedli? Tak naprawdę możliwości są nieograniczone. Mogą to być jabłka, gruszki, truskawki, maliny i każde inne, które akurat są dostępne.

Jak zrobić knedle z borówkami amerykańskimi?

Do przygotowania knedli z borówkami potrzebne są następujące składniki:

  •  ok. 200g borówek amerykańskich
  •  ok. 300g ziemniaków
  •  ok. 1,5 szklanki mąki
  •  woda do ugotowania
  •  sól, jajko
  •  ok. 1/4 szklanki cukru
  •  opcjonalnie jogurt do polania knedli
Knedle z borówkami amerykańskimi przepis
  1. Na początek należy w osolonej wodzie ugotować ziemniaki. Następnie odcedzić i ugnieść. Poczekać, aż wystygną.
  2. Gdy tak się stanie przesiać mąkę, najlepiej na stolnicę. Dodać do niej jajko oraz szczyptę soli. Kolejno wyrobić ciasto i zrobić z niego rulon.
  3. Następnie odcinać kawałki, których grubość na przekracza 2 cm.
  4. Na każdy z odkrojonych kawałków nałożyć borówki amerykańskie.
  5. Można zrobić knedle z samymi borówkami albo dosypać trochę cukru do każdego knedla dla uzyskania słodszej wersji.
  6. Z tak przygotowanych placków uformować kulki. Zagotować wodę. Na wrzącą wodę wrzucać uformowane kulki.

Jak długo gotować knedle z borówkami? Najlepiej około 4-5 minut od czasu ich wypłynięcia.

Z czym podawać knedle?

W zależności od tego, czy knedle przyrządzane są na słodko, czy na słono można polać je sosem albo dodać coś do farszu. W przypadku knedli z borówkami można spróbować zmiksowanego z borówkami jogurtu. Takim sosem polewa się knedle. Inne możliwości w zależności od rodzaju knedli to podsmażona na maśle bułka tarta lub cebula, posiekane orzechy np. włoskie, brazylijskie, czy migdały. Można również posypać orzeszkami pini. Jest także opcja zmiksowania orzechów ze śmietaną lub jogurtem.

Knedle z borówkami kcal

Kaloryczność knedli zależy od zawartości farszu oraz sosu, którym się je polewa. Zazwyczaj jest to powyżej 100 kcal w przeliczeniu na 100 gram.

Poznaj również przepis na puszyste knedle ze śliwkami.

świeże borówki na knedle

Knedle z borówkami bez ziemniaków

Knedle z borówkami można przyrządzić również w inny sposób. Jak powstają knedle z borówkami bez ziemniaków z ciasta parzonego? Do ich przyrządzenia potrzeba:

– 250 ml mleka
– łyżkę masła
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 2 żółtka
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Jak przygotować?

Aby przygotować ciasto parzone należy mleko i masło połączyć w garnku. Po zagotowaniu wsypać mąkę pszenną i mieszać do czasu powstania ciasta. Po wystudzeniu ciasta wbić żółtka i wsypać mąkę ziemniaczaną. Wyrabiać do czasu powstania gładkiego, nieklejącego się ciasta. Jak się klei można dosypać mąki pszennej. Resztę robić dokładnie jak w przepisie powyżej.

Życzymy smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *