Puszyste knedle ze śliwkami

Chcesz wiedzieć jak zrobić puszyste knedle ze śliwkami? Spieszymy z pomocą! Knedle to danie, które w Polsce jada się głównie na słodko. W Europie natomiast podaje się je jako dania główne oraz w zupach. W 2016 ugotowano największy knedel świata. Miało to miejsce w Austrii. Knedel ważył 208,7 kg. Twórcy akcji zbierali pieniądze na cele charytatywne i dzięki swojemu wyczynowi uzyskali 10 tysięcy euro. Jakie knedle są popularne w Polsce? Jaki mają smak? Czy warto je jeść? Na te pytania odpowiada poniższy artykuł.
Knedle – krótka historia
Za kolebkę knedli uważa się Bawarię. Niemieckie słowo „Knödel” to synonim polskiego słowa „kluska”. Pierwsze znalezione przepisy na knedle pochodzą z Bawarii z XVIII wieku. Prawdopodobnie danie było przygotowywane także wcześniej, ale spisano je dopiero w tym czasie. Jest to danie oparte o proste składniki, do tego można się nim nasycić, a także jest łatwe w przygotowaniu.
Knedle – rodzaje
Knedle można przyrządzać na różne sposoby. Istnieją knedle z truskawkami, knedle mięsne, knedle z gulaszem, knedle z jabłkami, morelami, czy z twarogu. Popularnym daniem są knedle ze śliwkami. Jak je przygotować?
Jak przygotować puszyste knedle ze śliwkami?
Przepis na puszyste knedle ze śliwkami wygląda następująco:
- kg ziemniaków
- 2 jajka
- 0,6 kg śliwek
- 0,4 kg mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
Dodatkowo można przygotować bułkę tartą z masłem i kwaśną śmietaną.
Jak robić puszyste knedle ze śliwkami?
Jak zrobić dobre ciasto na knedle?
- Najpierw należy ugotować ziemniaki i przepuścić je przez praskę. Najlepiej zrobić to wtedy, gdy są jeszcze ciepłe. Mogą być ziemniaki świeżo ugotowane albo takie nawet sprzed kilku dni. Świeżo przygotowane są miękkie.
- Zmielone ziemniaki należy połączyć z resztą ziemniaków: jajkiem i mąkami.
- Należy dodać szczyptę soli i dobrze wymieszać.
- Następnie należy umieścić ciasto na stolnicy i rozwałkować na sznurek. Ma mieć on grubość około 4 cm.
- Należy ucinać nożem kopytka o długości około 3 cm.
- Kopytka należy rozpłaszczyć w dłoni. Na środek ułożyć umyte śliwki bez pestek.
- Brzegi trzeba dobrze zlepić.
- Następnie należy uformować kulkę.
- Wrzucić na osoloną gotującą się wodę.
- Po wypłynięciu na wierzch gotować przez 4 minuty.
- Na koniec odcedzić i przełożyć na talerz.
- Dodatkowo można rozpuścić masło, dodać bułkę i ją podsmażać.
Polać kluski bulką tartą i kwaśną śmietaną.
Jaka mąka do knedli ze śliwkami?
Knedle ze śliwkami robi się z dwóch rodzajów mąki. Należy dodać dużą ilość mąki pszennej i kilka łyżek mąki ziemniaczanej. Tak przygotowane ciasto będzie pyszne w smaku. Czy można zrobić knedle z mrożonych śliwek? Knedle można robić ze świeżych owoców, ale lepiej przygotowywać je ze śliwek mrożonych. Wtedy ciasto będzie się lepiej lepiło.
Knedle ze śliwkami i twarogiem
Poza klasycznym przepisem na knedle ze śliwkami można także przyrządzić knedle z tymi owocami w wersji rozszerzonej. Dla przykładu mogą to być knedle ze śliwkami i twarogiem, z orzechami, cynamonem, czy kaszą manną. Jak przygotować knedle ze śliwkami i twarogiem? Potrzebne będą następujące składniki:
- 0,5 kg twarogu
- 2 jajka
- szklanka mąki
- śliwki
- jogurt naturalny
- syrop klonowy
Jak przygotować knedle twarogowe ze śliwkami?
- Na początek należy połączyć ze sobą twaróg, jajka i mąkę.
- Następnie wyrobić z nich ciasto.
- Kolejno należy odrywać kawałki ciasta i rozpłaszczyć je.
- Na środek każdego z nich należy ułożyć umytą i bezpestkową śliwkę.
- Następnie owinąć ciasto wokół śliwki. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę.
- Po wypłynięciu gotować około 4-5 minut.
- Można podawać z jogurtem naturalnym i polewać syropem klonowym.
Knedle można posypać również rozdrobnionymi orzechami albo wiórkami kokosowymi. Można również dodać do nich cynamon.
Czym się różni knedel od pyzy?
Jest kilka dań, które różnią się między sobą, a są mylone z knedlami. Jedną z nich są pyzy. Jest to danie, które składa się z surowych, przetartych ziemniaków oraz mąki. Zazwyczaj nadziewa się je farszem grzybowym albo mięsnym. Można je robić także bez farszu. Zazwyczaj polewa się je masłem albo skwarkami. Knedle są robione z gotowanych ziemniaków z zawartością farszu. Można je robić również z twarogiem albo owocami.
Jakie jeszcze dania są podobne do knedli?
Istnieje kilka dań poza knedlami i pyzami, które mają podobne do nich składniki. Choć są podobne w smaku przygotowuje się je na różne sposoby. Należą do nich:
- kartacze inaczej nazywane cepelinami. Mają podłużny kształt. Przypominają cygara. W ich cieście znajduje się 3/4 surowych ziemniaków oraz 1/4 ugotowanych. Kartacze mają mięsny farsz
- kluski śląskie to kluski z ziemniaków, które przygotowuje się w proporcji 3:1 z ugotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Kluski śląskie nie mają farszu, a na środku nich znajduje się wgłębienie
- pampuchy to kluchy na parze. Są to bułki zrobione z ciasta drożdżowego. Gotuje się je na prze. W niektórych regionach nazywa się je pyzami.
- pierogi leniwe to kluski, które robi się z twarogu, mąki i jaj. Zazwyczaj podaje się je ze śmietaną i cukrem albo z bułką tartą na maśle
- szpecle – są to kluski, które robi się z jajek i mąki. Gotuje się ja na wrzącej, dobrze posolonej wodzie.