Kapusta po morawsku – co to za potrawa i jak ją przyrządzić?

kapusta po morawsku

Kapusta po morawsku to potrawa, którą można przygotować w bardzo prosty sposób. To bardzo szybki i łatwy pomysł na obiad lub dodatek do obiadu. W jaki sposób przygotować tę potrawę? Jakie składniki są potrzebne? Czym charakteryzuje się ta potrawa?

Kapusta morawska – co to za potrawa?

Kapusta morawska to potrawa przygotowywana z poszatkowanej kapusty z dodatkiem smalcu, cebuli, mąki i przypraw. Można ją przygotować na kilka sposobów. Należy przy tym pamiętać, że wygląd i smak potrawy może się różnić w zależności od tego jaka kapusta zostanie użyta w przepisie. Może to być czerwona kapusta po morawsku, młoda kapusta po morawsku oraz kapusta biała po morawsku. Potrawa ta może być również znana pod nazwą kapusta zasmażana po morawsku.

Kapusta po morawsku przepis

Do przygotowania kapusty po morawsku potrzebne są następujące składniki:

  •  główka kapusty
  •  około 150 g smalcu
  •  1,5 cebuli
  •  30 g mąki
  •  łyżeczka kminku
  •  30 g cukru
  •  3 łyżki octu winnego
  •  sól

Jak przygotować kapustę po morawsku?

Kapustę po morawsku przygotowuje się w prosty i szybki sposób. Na początek należy poszatkować kapustę i ją posolić. Po tym czasie trzeba odczekać około 30 minut i przełożyć ją do garnka. Gotować w wodzie kolejne 20-30 minut. Po tym czasie dodać kminek i przykryć. Gotować, aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie należy posiekać cebulę i przyrumienić na patelni. Dodać do niej mąkę. Powstanie z tego zasmażka. Można dodać odrobinę zimnej wody. Gdy kapusta stanie się miękka dodać do niej zasmażkę zrobioną na patelni. Na koniec doprawić cukrem, octem i solą do smaku.

Kapusta zasmażana po morawsku

Kapustę po morawsku można przyrządzić również z młodej kapusty. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

  •  2 główki młodej kapusty
  •  kostka masła (200 g)
  •  2 łyżki mąki pszennej
  •  woda
  •  przyprawy (sól, cukier, pieprz),
  •  sok z cytryny (około 3-4 łyżek), posiekany koperek

Poznaj również przepis na kapustę po bawarsku.

Jak przygotować kapustę zasmażaną po morawsku?

Do przygotowania kapusty zasmażanej na początek można pokroić główkę kapusty na kilka mniejszych części, żeby było łatwiej ją przygotować. Następnie każdy kawałek kapusty trzeba pociąć na cienkie paski. Tak poszatkowaną kapustę należy umieścić w garnku i zalać wodą. Do garnka dodać przyprawy: sól, pieprz oraz cukier. Kapustę zalać wodą i zacząć gotować. Najlepiej gotować ją na małym gazie około 15-20 minut.

Jak połączyć składniki?

Gdy kapusta zmięknie można dodać do niej soku oraz posiekany koperek. Następnie zamieszać zawartość garnka. Po tej czynności gotować dalej bez przykrycia. W międzyczasie dobrze zająć się przygotowaniem zasmażki. W tym celu należy rozpuścić masło na patelni. Do niego dosypać mąkę i rozetrzeć jeden składnik z drugim, aby pozbyć się grudek. Smażyć do czasu, aż zacznie się pienić. Zasmażkę należy przełożyć do garnka z kapustą i dokładnie wymieszać.

Kapusta zasmażana po morawsku – do czego się ją podaje?

Kapustę zasmażaną można jeść samą albo jako dodatek do innych dań. Można przygotować z niej również pyszne dania w postaci pierogów, kapusty z grzybami, czy bigosu. Można ją podawać również do obiadu z ziemniakami albo przygotować z niej łazanki. Można ją jeść również ze świeżym pieczywem. Przygotowując kapustę poza standardowymi składnikami warto dodać do niej również boczek, pomidory, czy natkę pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *