Kapusta po bawarsku – wyborna do golonki i piwa

kapusta po bawarsku

Kuchnia bawarska kojarzona jest z dość tłustymi i ciężkimi daniami mięsnymi. Na stołach w tym regionie Niemiec królują głównie pieczenie, biała kiełbasa i pasztety. Każdy region Bawarii ma jednak swoje specjalności takie jak kapusta po bawarsku, więc podróżując w te rejony można poznać wyśmienitą kuchnię, która będzie się od siebie różniła np. przyprawami. Dość charakterystyczną kuchnią, jest kuchnia regionu Allgäu, gdzie można spróbować wyśmienitych serów, w tym długodojrzewających oraz innych produktów mlecznych. Jednak głównym tematem artykułu będzie Bayrisch Kraut, czyli zasmażana kapusta kiszona, często doprawiana kminkiem.

Czemu kuchnia Bawarska jest tłusta?

Ten rejon Niemiec charakteryzuje się pięknym, ale i trudnym ukształtowaniem terenu. Większość Bawarii stanowią lasy oraz góry. Tamtejsi mieszkańcy przez lata specjalizowali się w hodowli bydła mlecznego, które było niekiedy przeznaczone na ubój. Hodowano również świnie oraz owce. Dość chłodna aura panująca przez większość roku sprawiła, że rolnicy zaczęli szukać dość pożywnej, a przede wszystkim tłustej kuchni. Stąd właśnie tak wiele pieczeni oraz kiełbas wykonywanych w Bawarii. Jednym z dodatków do dań stała się kapusta – w tym kapusta po bawarsku. Kapusta zawsze była dość tania i łatwa do uprawy. Można było ją przechowywać przez całą zimę, kiedy rolnicy musieli przetrwać do kolejnej wiosny, by zasiać swoje pola i móc wyprowadzić owce na pastwiska.

bawaria przepisy

Kapusta po bawarsku – przygotowanie

Najlepsza kapusta po bawarsku składa się z kapusty kiszonej oraz marchewki i pietruszki. Jest w przeciwieństwie do naszego polskiego bigosu zasmażana, a nie gotowana. Podaje się ją najczęściej z pieczoną golonką lub białą kiełbasą.

Do przygotowania słynnej Bayrisch Kraut będziemy potrzebować:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól do smaku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyża masła
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

  1. Kiszoną kapustę należy wcześniej opłukać, by nie była zbyt kwaśna i gorzka.
  2. Następnie kroimy ją na nieco mniejsze części i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Trzeba pamiętać, by woda nie była zbyt słona, ponieważ sama kapusta ma w sobie sporo słonego posmaku.
  3. W tym czasie warto pokroić cebulę w bardzo drobną kostkę, a następnie zetrzeć marchewkę na grubych oczkach.
  4. Zarówno cebulę jak i marchew trzeba podsmażyć na maśle i przełożyć do nich ugotowaną kapustę z niewielką ilością wody.
  5. Jeśli kapusta zbyt mocno odparuje, należy dodać do niej nieco wody i smażyć, aż do uzyskania miękkości.
  6. Kiedy kapusta będzie się dusić i stanie się miękka, należy rozmieszać mąkę z niewielką ilością wody i dodać do kapusty. Dzięki czemu będzie ona nieco gęściejsza.
  7. Po zredukowaniu dodanej wody kapusta powinna mieć swój gęsty sos, nie może być za rzadka.
  8. Pod koniec duszenia, doprawiamy ją do smaku: pieprzem, solą, kminkiem mielonym i odrobiną ostrej papryki.
  9. Na koniec kapustę posypujemy posiekaną pietruszką.

Kapusta zasmażana po bawarsku powinna być podawana na ciepło, w towarzystwie pieczonego mięsa.

 

Kapusta bawarska – przepis

Kapusta po bawarsku do golonki ma również swoje wariacje, a to jedna z nich. Zdarza się, że niektórzy kucharze twierdzą, że to czerwona kapusta po bawarsku jest oryginalnym przepisem. Bardziej jednak przypomina ona danie kuchni śląskiej, dlatego nie można do końca stwierdzić, że jest to typowo bawarska potrawa.

Kapusta zasmażana po bawarsku z dodatkiem kapusty pekińskiej może być za to bardzo zaskakująca.

Będziemy do niej potrzebować:

  • 1 małej główki białej kapusty (niecały 1 kg)
  • 1 małej główki kapusty pekińskiej
  • 150-200 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki cukru
  • 4-5 łyżek octu winnego
  • 300 ml bulionu
  • majeranku do smaku
  • soli i pieprzu.

Kapusta po bawarsku z kapustą pekińską sposób przygotowania:

  1. Obie kapusty należy poszatkować na cienkie paski, by łatwiej się je gotowało.
  2. Najlepiej jest je mocno posolić i postawić na około 20 minut, ponieważ wtedy zmiękną i puszczą nieco soku.
  3. W tym czasie warto pokroić na cienko boczek, najlepiej wędzony.
  4. Do rozgrzanego garnka, bez tłuszczu, wrzucamy boczek, a po jego roztopieniu cukier.
  5. Karmelizujemy przez chwilę boczek, a później dodajemy do garnka posiekaną kapustę.
  6. Smażymy ją przez około 10 minut, oczywiście uważając, by nie przywarła do dna.
  7. Na koniec dodajemy bulion, może być warzywny lub drobiowy.
  8. Całość przyprawiamy także solą i pieprzem oraz dodajemy ocet.
  9. Dusimy kapustę pod przykryciem aż do miękkości.
  10. Pod koniec gotowania warto zredukować nadmiar sosu. Kapusta zawsze się skurczy podczas gotowania

Jeżeli jesteś zainteresowany przygotowaniem dania z kapusty w inny sposób zapraszamy do zapoznania się z naszą ciapkapustą.

Życzymy smacznego 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *