Jakie mięso do bigosu wybrać aby wydobyć wyjątkowy smak i aromat?

jakie mięso do bigosu

Zastanawiasz się jakie mięso do bigosu wybrać? Bigos to potrawa, która gości w wielu domach na co dzień i od święta. Bardzo często tradycyjny bigos przygotowywany jest na świąteczny stół, a gotowy można zamrozić bądź przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach. Tradycyjny bigos to nic innego jak posiekana, gotowana kapusta z dodatkiem mięsa, kiełbasy, mieszanki przypraw i przecieru pomidorowego. Aby wyszedł naprawdę smaczny i aromatyczny, dużą uwagę należy zwrócić na ilość i rodzaj dodawanego mięsa. 

Czy do bigosu można dodać różne mięsa?

Im więcej różnych mięs dodamy do bigosu, tym jego smak będzie bardziej wyrazisty i intensywny. Jeśli nie wiesz jakie mięso do bigosu wybrać, możesz połączyć ze sobą kilka rodzajów, jak na przykład boczek wędzony, wysokiej jakości kiełbasa oraz kawałki mięsa wcześniej ugotowanego bądź upieczonego.

Jakie mięso do bigosu sprawdzi się najlepiej?

Do bigosu możesz wykorzystać dowolne mięso, między innymi:

  • karkówkę,
  • schab,
  • łopatkę wieprzową,
  • mięso z piersi kurczaka,
  • wołowinę,
  • boczek oraz kiełbasę.

Mięso do bigosu – smażone czy gotowane?

Jeżeli zależy Ci na niższej kaloryczności bigosu, wybieraj chude gatunki mięsa i ugotuj je w wywarze warzywnym bądź przygotuj na parze przed dodaniem do kapusty. Z kolei gdy chcesz przyrządzić swojski bigos, najlepiej sprawdzą się pieczone kawałki wieprzowiny połączone ze smażoną kiełbasą pokrojoną w talarki i cebulką, również zeszkloną na oleju. Mięsa nie należy wcześniej marynować aby nie było one zbyt intensywne.

Jakie mięso do bigosu z kiszonej kapusty?

Gdy bigos przygotowujesz wyłącznie z kiszonej kapusty możesz wybrać tłustsze gatunki mięsa, jak karkówka czy schab. Ich wyjątkowy smak świetnie komponuje się z aromatem kiszonej kapusty. Bigos możesz przygotować w proporcji 1:1, wykorzystując zarówno świeżą jak i kiszoną kapustę. Pamiętaj jednak, aby porcję kiszonej kapusty wcześniej wygotować w garnku z odrobiną wody. Taki zabieg pozwoli pozbyć się nadmiaru soli i przyspieszy proces przygotowywania.

Ile mięsa do bigosu?

Jeżeli przygotowujesz bigos z jednego kilograma kapusty, wystarczy dodanie pół kilograma dowolnego mięsa. Jeżeli zależy Ci na bardziej sycącym daniu, możesz dodać więcej mięsa bądź wędzonego boczku.

Sprawdź również nasz przepis na pyszny bigos z kociołka 🙂

Jak przygotować mięso do bigosu?

Przygotowując mięso do bigosu w pierwszym kroku wybraną porcję należy starannie umyć i osuszyć. Następnie mięso kroimy na niewielkie kawałki i obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przed końcem pieczenia kawałki mięsa posypujemy odrobiną soli i pieprzu.

Gdy chcesz dodać do bigosu mięso wcześniej gotowane przygotuj warzywa do wywaru. W garnku umieszczamy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, pół łyżeczki soli i kilka liści laurowych. Do wywaru wkładamy cały kawałek mięsa i gotujemy do momentu, aż będzie miękki. Po ugotowaniu wyciągamy na sitko, studzimy i kroimy w dużą kostkę. Tak przygotowane mięso wrzucamy do garnka z bigosem.

Kiedy dodajemy mięso do bigosu?

Mięso po wcześniejszej obróbce termicznej dodajemy do bigosu gdy woda częściowo odparuje, a kawałki kapusty zmiękną. Następnie przyprawiamy bigos koncentratem pomidorowym, odrobiną ketchupu, solą i pieprzem. Aby bigos był bardziej aromatyczny do garnka możemy wrzucić kilka suszonych śliwek oraz szczyptę wędzonej słodkiej papryki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *