Jak smażyć łososia w panierce – sprawdzone sposoby na pyszną i aromatyczną rybę

Jak smażyć łososia w panierce

Wszelkiego rodzaju ryby coraz częściej zastępują mięso na talerzach w wielu domach. Wśród nich na pierwszy plan wysuwa się łosoś. Ta delikatna ryba jest nie tylko pyszna, ale również bardzo dobrze wpływa na organizm. Choć w sporej liczbie przepisów znajdziemy pieczoną wersję filetów, to doskonale smakuje również łosoś smażony w panierce. Jak doprawić tę pyszną rybę? Jak smażyć łososia w panierce by nie rozleciał się na patelni?

Łosoś w panierce – wybór ryby kluczem do sukcesu

Łosoś z patelni w panierce to niezwykle pyszne i aromatyczne danie, które doskonale smakuje zarówno z ziemniakami i pyszną sałatką ze świeżych warzyw, jak i ryżem. Aby jednak na talerzu mógł pojawić się piękny kawałek ryby otoczony złocistą chrupiącą skórką, należy zadbać o kilka szczegółów. Mięso z ryby w przeciwieństwie do tego z kurczaka czy chociażby schabu jest niezwykle delikatne, często więc rozwala się podczas smażenia. Aby tego uniknąć, warto decydować się na większe kawałki łososia (najlepiej jego środkową część).

Przed obtoczeniem w panierce należy dokładnie umyć oraz osuszyć filety. Nadmierna ilość wody to bowiem jedna z głównych przyczyn rozpadania się ryby. Po osuszeniu należy delikatnie zdjąć z ryby skórę. Wiele osób zadaje sobie pytanie, jak smażyć łososia bez skóry? Nie jest to jednak nic trudnego. Jej ściągnięcie jest niezwykle łatwe, a dobrze przygotowana panierka stanowić będzie zabezpieczenie przed rozpadnięciem się ryby.

Jak smażyć łososia na patelni w panierce?

Myśląc o smażonej rybie większość ludzi ma przed oczami kawałki zanurzane w głębokim oleju. Tak przygotowana potrawa zdecydowanie nie wpływa jednak dobrze na nasze zdrowie, a mocny aromat oleju wręcz zniechęca do spróbowania. Więc jak smażyć łososia na patelni, by skórka była złocista, ale nie przesiąknięta tłuszczem? Przede wszystkim należy używać patelni z dobrą, nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu zdecydowanie ograniczyć można ilość potrzebnego do smażenia tłuszczu. Łososia kładziemy na patelnię dopiero wówczas, kiedy olej będzie dobrze rozgrzany. W ten sposób ryba pięknie się podsmaży i nie przesiąknie tłuszczem.

Łosoś smażony w panierce – przepisy

Decydując się na przygotowanie łososia w panierce, wielu z nas korzysta z najbardziej podstawowego przepisu, a więc ryby w bułce tartej z dodatkiem podstawowych przypraw. Tak przygotowany łosoś jest pyszny i chrupiący, więc zdecydowanie warto przyrządzić go na obiad. Doskonałą opcją będą jednak również inne, nieco bardziej wymyślne panierki. Dobra panierka do łososia nie musi być bowiem oczywista. Może za to odkrywać przed nami nieznane dotąd kompozycje smakowe.

Poznaj również nasz przepis na pyszny makaron z łososiem i mascarpone.

Przepis na pysznego łososia w bułce tartej

Składniki potrzebne do przyrządzenia łososia w bułce tartej:
  • 4 filety z łososia,
  • 1 duże jajko,
  • drobna bułka tarta,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.
Wykonanie krok po kroku:
  • Filety dokładnie umyć i osuszyć, a następnie zdjąć skórkę.
  • Doprawić rybę solą.
  • Jajko rozbełtać ze szczyptą soli i pieprzu.
  • Filety zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i delikatnie położyć na nim filety.
  • Smażyć rybę około 3 minuty z każdej strony.

Jak smażyć łososia w panierce przepis

Jak smażyć łososia w mące? – przepis na chrupiącą rybę w mące:

Składniki potrzebne do przyrządzenia łososia w mące:
  • 4 filety z łososia,
  • 1 duże jajko,
  • mąka pszenna,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa do ryb.
Wykonanie rok po kroku:
  • Filety umyć, osuszyć, zdjąć skórkę i posolić oraz doprawić przyprawą do ryb.
  • Jajko rozbełtać z solą i pieprzem.
  • Każdy filet zanurzyć w jajku, a następnie w sporej ilości mąki.
  • Smażyć około 3 minut z obu stron na rozgrzanym oleju.

Jak smażyć łososia w panierce – przepis na pyszną rybę w miodzie

Składniki potrzebne do przyrządzenia łososia w miodowej panierce:
  • 4 filety z łososia,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
  • bułka tarta,
  • 2 łyżki sezamu,
  • sól,
  • pieprz.
Wykonanie rok po kroku:
  • Filety dokładnie umyć, osuszyć, zdjąć skórkę.
  • Osuszone filety doprawić solą i pieprzem.
  • W miseczce wymieszać miód, sos sojowy, musztardę, olej lub oliwę, sezam oraz bułkę tartą.
  • Doprawione filety obtoczyć dokładnie w marynacie.
  • Smażyć około 3 minut z każdej ze stron, aż marynata stanie się złocista.

Łosoś w panierce – doskonały obiad na każdą okazję

Odpowiedź na pytanie, jak smażyć łososia w panierce łączy w sobie rady dotyczące wyboru ryby czy sprzętu kuchennego. To jakich przypraw użyjemy, zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji smakowych. Zadbanie o dobrej jakości filety i patelnię sprawi, że połączenie ulubionych przypraw z bułką tartą czy mąką zawsze będzie pyszne i aromatyczne.

Życzymy smacznego! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *