Śledź solony przepis

Śledzie to ryby morskie, które wymagają odpowiedniego przyrządzenia, dają jednak możliwość przyrządzenia wielu bardzo różnorodnych potraw. Dzięki zawartości witamin z grupy B oraz witaminy D a także mikroelementów dostarczają one organizmowi cennych substancji odżywczych, dlatego warto spożywać je jak najczęściej. Jakie są najlepsze przepisy na śledzie? Co zrobić z surowych śledzi? Jak je przyrządzić?

Śledź solony przepis – potrawy ze śledzi matiasów

Przygotowujemy solankę z trzech łyżek soli i litra wody. Wkładamy do niej oczyszczone tuszki ze śledzia i pozostawiamy na dwa dni w lodówce.

Śledzie solone, przepis na pyszne danie

Składniki:

  • jeden płat śledziowy
  • dwa ziarna ziela angielskiego bądź jałowca
  • pięć ziarenek gorczycy
  •  średnia cebula (biała lub czerwona)
  • sześć ziarenek kolendry
  • trzy jagody jałowca
  • Trzy do czterech łyżek oleju słonecznikowego, lnianego lub z pestek winogron
  • opcjonalnie pół łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:

Najpierw namaczamy solonego śledzia w wodzie przez jedną dobę. Następnie osuszamy płat i kroimy go delikatnie na cztery do pięciu równych części. w kolejnym kroku mielimy jałowiec, ziele angielskie, kolendrę oraz gorczycę. Przesypujemy przyprawy do małej miseczki i dodajemy do nich olej. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Układamy pokrojone śledzie w miseczce lub wysokim słoju, a następnie zalewamy go marynatą z przypraw i oleju (powinno być jej na tyle dużo, aby zakryła w całości płaty śledziowe). Posypujemy wszystko cebulą. Odstawiamy do lodówki na trzy do czterech godzin. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aż będą letnie. Następnie można już podawać potrawę ze śledzi. Śledź solony przepis gotowy.

Marynata do śledzi solonych, jak ją zrobić?

Marynata to podstawowy dodatek do śledzi, który warunkuje wyjątkowy aromat potraw rybnych.

Składniki marynaty:
  • kilogram solonych płatów śledziowych
  • jedna cebula
  • dwie łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek winogron
  • szklanka octu spirytusowego lub jabłkowego
  • półtora litra przegotowanej i wystudzonej wody
  • sześć liści laurowych
  • siedem ziarenek ziela angielskiego
  • pięć ziaren jagódek jałowca
  • sześć ziaren pieprzu czarnego
  • piec ziaren kolendry
  • marchewka
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli ( najlepiej kłodawskiej)
  • opcjonalnie garść rodzynek (w wersji na słodko)
Przygotowanie:

Do przygotowania potrawy ze śledzi potrzebne są gotowe płaty śledziowe, które trzeba namoczyć na kilka godzin przed przyrządzeniem dania (najlepiej namaczać je przez jedną dobę). W kolejnym kroku mieszamy płynne składniki czyli olej, ocet oraz wodę. Warzywa kroimy w cienkie krążki i wrzucamy do średniej wielkości garnka. Teraz dodajemy cukier, sól oraz zmielony pieprz, kolendrę oraz ziele angielskie. Na koniec wrzucamy liść laurowy. Wszystko gotujemy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia, gotując przez trzy minuty. Następnie odstawiamy potrawę do wystygnięcia. Filety ze śledzia myjemy, kroimy na drobne kawałki oraz wrzucamy do słoika i zalewamy marynatą. Potrawę ze śledzi marynujemy przez kilka dni w lodówce lub chłodnym miejscu. Przepis na śledzie jest prosty i świetnie nadaje się na różne okazje. Śledź solony przepis na kolejnego śledzia gotowy, smacznego!

Śledź solony, przepis na prosty tatar

Tatar ze śledzi solonych

Składniki:

  • 200 g filetów śledziowych (z solanki lub świeżych)
  • dwie łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
  • 60 g grzybków marynowanych
  • dwa jajka na twardo
  • pół małej cebuli
  • dwa ogórki kiszone
  • dwie duże szczypty pieprzu
  • pół łyżeczki musztardy francuskiej
  • garść szczypiorku
Przygotowanie:

Filety śledziowe myjemy kilka razy, osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miseczki. Jeżeli używamy ryb w oleju wtedy dodatkowe solenie śledzi nie jest konieczne. Do naczynia dodajemy musztardę, szczypiorek i olej oraz przyprawy – łączymy składniki. Teraz pora na pokrojenie dokładnie warzyw oraz jajek i grzybków. Składników nie mieszamy ze sobą. Do utworzenia z nich tataru używamy pierścienia. Kładziemy śledzia na talerzu i wrzucamy na  dno filet że śledzia, następnie kolejno warzywa oraz jaja. Dociskamy, aby uformował się tatar że śledzia solonego.

Śledź solony i przepis na niego mogą się różnić, bez względu na to na jaki przepis na śledzia solonego się zdecydujesz, potrawy ze śledzi świetnie nadają się zarówno na co dzień jak i od święta. Warto korzystać z nich jak najczęściej, szczególnie że względu na wysoką zawartość składników odżywczych jakie zawierają.

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.