Ciastka korzenne – przepis idealny na święta

ciastka korzenne

Ciastka korzenne to nieodłączny element długich, zimowych wieczorów. Kojarzą się jednoznacznie z okresem świątecznym, a ich wspaniały zapach pozwala przywołać najbardziej magiczne wspomnienia. Z tego powodu warto wiedzieć, jak samodzielnie przygotować ciasteczka korzenne – upieczone we własnym piekarniku, będą nawet lepsze niż te ze sklepu. Jak zrobić ciastka korzenne?

Ciastka korzenne na święta – długa historia przepysznych wypieków

Te tradycyjne dla okresu zimowego ciasteczka mają długą historię. Są pieczone już od XVII wieku, a najwcześniej powstawały w Holandii, która dysponowała drogocennymi przyprawami za sprawą licznych kolonii. W tamtych czasach, tylko najbogatsi mogli pozwolić sobie na ten słodycz.

Ciastka korzenne na święta zwykle miały kształt człowieka. Dodatkowo były dekorowane lukrem i posypywane orzechami. Według tradycji, należało ofiarować je wybrance serca. Wraz z czasem rozpowszechniły się na całym świecie, a w Polsce ciężko wyobrazić sobie święta bez ich charakterystycznego, kojącego zapachu. Jak zrobić pierniki korzenne?

Jeżeli jednak chcesz odejść od tradycji i zrobić coś nowego poznaj przepis na inne nasze pyszne ciastka – całuski!

Ciastka korzenne – szybki przepis

Przepis na ciasteczka świąteczne korzenne jest banalnie prosty. Słodkości te – poza tym, że pyszne – mają bardzo długi termin ważności. Im dłużej leżą, tym lepiej smakują. Łakocie najlepiej jeść z ciepłą herbatą – zwykłą czarną lub z dodatkiem goździków i pomarańczy. Można też maczać je w mleku, co wydobędzie z nich niepowtarzalny smak. Ciasteczka korzenne – jak zrobić?

Ciastka korzenne jak ze sklepu – składniki

Do upieczenia ciasteczek korzennych (ok. 40 sztuk), potrzebujemy następujących składników:

  • masło – 150 g
  • cukier puder – 100 g
  • miód – 2 łyżeczki
  • mąka – 250 g
  • jajko – jedna sztuka
  • proszek do pieczenia – pół łyżeczki
  • przyprawa piernikowa/korzenna – 1 i 1/2 łyżki
  • cynamon – 1/2 łyżeczki
  • miód – 2 łyżeczki
Jak zrobić ciastka korzenne? Sprawdzony przepis

Wystarczy trzymać się paru prostych kroków, aby upiec idealne ciastka świąteczne korzenne. Przepis jest banalnie prosty, a sam proces przyrządzania ciasteczek – niezwykle przyjemny. Kto z nas nie kocha korzennego aromatu, jaki unosi się w domu podczas pieczenia?

  1. Masło wyjąć z lodówki, pokroić w kostkę. Zostawić na ok. 15 min., aby delikatnie rozmiękło.
  2. Masło i cukier puder ubijać przy pomocy miksera przez siedem minut.
  3. Dodać jajko (w temperaturze pokojowej) do ubijanego masła i cukru pudru. Ubijać przez kolejne 3 min.
  4. Dodać przyprawy i miód. Zmiksować wszystko razem.
  5. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Znów miksować – aż do połączenia się składników.
  6. Z ciasta uformować kulkę. Jeśli bardzo się lepi, można obtoczyć je mąką.
  7. Zawinąć ciasto w folię. Włożyć do lodówki na godzinę.
ciastka korzenne przepis

Christmas, cuisine. Gingerbread cookie cooking

Ciastka korzenne przepis – kolejne kroki

Ciastka należy piec w trzech turach. Po godzinie w lodówce, trzeba podzielić uformowaną kulkę na trzy części (dwie odłożyć z powrotem do lodówki). Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  1. 1/3 ciasta podsypać mąką i rozwałkować.
  2. Ciasteczka wycinać wybranymi przez siebie foremkami – świetnie sprawdzą się te o tematyce świątecznej.
  3. Ułożyć ciastka korzenne na blasze do pieczenia.
  4. Piec przez ok. 10 minut – aż przybiorą złoty kolor.
Czy ciastka korzenne na miodzie są zdrowe?

Okazuje się, że ciastka korzenne wcale nie są tak niezdrowe, jak mogłoby się wydawać. Przyprawy korzenne, których używa się do ich przyrządzenia, posiadają wiele prozdrowotnych właściwości.

  • Imbir i cynamon słyną ze swoich właściwości antybakteryjnych.
  • Gałka muszkatołowa przeciwdziała zakrzepicy oraz poprawia pracę układu trawiennego.
  • Anyż pomaga w walce z niestrawnością i ma działanie bakteriobójcze.

Warto też pamiętać, że ciasteczka korzenne na oleju kokosowym będą bardziej dietetyczne od tych na maśle. W celu zmniejszenia kaloryczności można też zastąpić mąkę pszenną mąką orkiszową. 

Ciasteczka korzenne – niezastąpione w okresie świątecznym

Upieczone ciastka korzenne na miodzie najlepiej przełożyć do ozdobnego naczynia, żeby pięknie dekorowały dom w okresie świątecznym. Tradycja holenderska poniekąd przetrwała i do dziś wiele osób ofiarowuje ciastka korzenne pod choinkę. To świetny dodatek do prezentu, który uczyni podarunek bardziej personalnym. Ciasteczka korzenne można przełożyć do słoika, a potem pięknie go udekorować. Dzięki temu, że są twarde i mają długi termin ważności, świetnie sprawdzą się też jako dekoracja choinki.

Życzymy smakowitych i udanych świąt! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *