Jak zrobić dobry Aperol?

jak zrobic dobry aperol?

Zastanawiasz się jak zrobić dobry Aperol? Aperol to nazwa pomarańczowego likieru o lekko gorzkim smaku. Aperolem nazywa się także popularny na całym świecie drink, którego bazą jest musujące wino wytrawne Prosecco. Drink serwowany jest z dużą ilością lodu w dużych kieliszkach, najczęściej typu baloon. Tradycyjny orzeźwiający Aperol to obowiązkowa pozycja w karcie drinków w większości restauracji. Z powodzeniem możemy go jednak przygotować we własnym domu, ponieważ jego składniki są ogólnodostępne i kupimy je w każdym markecie. Jak zrobić dobry Aperol?

Z czym mieszać Aperol?

Aperol doskonale łączy się z innymi alkoholami, szczególnie wytrawnym białym winem musującym, czyli Prosecco. Połączenie wina i Aperolu to podstawa do dwóch znanych drinków, wspomnianego już Aperol Spritz, ale także Hugo Spritz. Oprócz tego likier świetnie współgra z owocami cytrusowymi i sokami z nich wyciśniętymi. Podstawą każdego drinka z wykorzystaniem Aperolu powinien być jednak przede wszystkim lód. Aperol spożywany jest szczególnie w porze letniej, bo jest niezwykle orzeźwiający.

Jak się robi Aperol z Prosecco?

Klasyczny Aperol z Prosecco, czyli Aperol Spritz, to niezwykle prosty w przygotowaniu orzeźwiający drink. Oprócz wina i likieru niezbędna jest woda gazowana oraz duża ilość kostek lodu. By zadbać o prezencję koktajlu, warto zrobić go w specjalnych kieliszkach typu baloon. Do dekoracji zaleca się wykorzystanie plastra czerwonej pomarańczy. Wszystkie składniki warto wcześniej schłodzić, co jest gwarancją jeszcze smaczniejszego drinka.

Jak zrobić dobry Aperol ze Spritem?

Wariacją na temat Aperolu z Prosecco jest użycie napoju Sprite zamiast gazowanej wody. Jest to świetna alternatywa dla osób, które wolą nieco słodsze drinki. By drink cechował się należytym smakiem, warto trzymać się zalecanych proporcji i wodę zastąpić dokładnie w takiej samej ilości Sprite. Osoby, które preferują lżejsze drinki, w których mniej wyczuwalny jest alkohol, mogą śmiało dodać więcej Sprite.

przepis na dobry aperol

Jak zrobić dobry Aperol? – proporcje

Aby zrobić najlepszy drink Aperol najważniejsze jest trzymanie się określonych proporcji, które gwarantują osiągnięcie należytego smaku. Jakie proporcje sprawdzą się najlepiej?

  • 75 ml wina Prosecco,
  • 50 ml likieru Aperol,
  • 25 ml wody gazowanej,
  • Duża ilość kostek lodu,
  • Plaster czerwonej pomarańczy.

Niektórzy przygotowują także Aperol Spritz z proporcji 50:50:50, czyli 50 ml wina, 50 ml wody oraz 50 ml likieru pomarańczowego. Proporcje zależą przede wszystkim od indywidualnego smaku i tego, jaki drink smakuje nam najbardziej. Warto przetestować kilka wariantów połączenia składników i wybrać ten, który odpowiada nam najbardziej.

Czym zastąpić Prosecco w Aperolu?

Wino Procecco to obowiązkowy składnik w drinku z użyciem Aperolu. Nie warto zastępować go innymi rodzajami wina, ponieważ smak naszego Aperolu Spritz będzie odbiegać od oryginału. Oczywiście jest wiele drinków z wykorzystaniem innych win, na przykład wina różowego, jednak są to zupełnie inne koktajle, w których obowiązują inne składniki i proporcje. W ostateczności, kiedy pod ręką nie mamy oryginalnego gazowanego Prosecco, możemy zamienić go białym półsłodkim/półwytrawnym lub zwykłym wytrawnym białym winem, jednak to ma na ogół bardziej cierpki smak.

Poznaj również przepis na pyszną mimozę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *