Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA PRZEPIS

Gołąbki to potrawa, która często gości na polskich stołach. Tradycyjna wersja tego dania to mięso z ryżem zawinięte w liście kapusty. Istnieje również inna forma podania tej potrawy. Jak zrobić gołąbki bez zawijania? 

Gołąbki – co to za potrawa?

Skąd pochodzi nazwa gołąbki? Jak się okazuje są różne teorie. Według Narodowego Centrum Kultury kiedyś gołębiom przypisywano takie cechy jak czystość i siła, a potrawa stworzona z liści kapusty i kaszy z mięsem miała powodować właśnie wzrost siły tego, który się nią pożywiał. Inna teoria mówi o tym, że nazwa pochodzi z Francji. W kraju tym częstą potrawą było danie z faszerowanych gołębi. Mięso było zawijane w liście kapusty i w ten sposób nie wysychało w trakcie pieczenia.

Potrawa zwana gołąbkami powstała prawdopodobnie w XIX wieku. Kapusta była wtedy popularna w każdej możliwej postaci z powodu dostępności. Dzięki niej była możliwość nakarmienia uboższych. W tamtym okresie chłopi zawijali kaszę w liście kapusty i tak powstała potrawa.

Gołąbki – propozycje podania

Gołąbki można robić na wiele sposobów. Od czasu ich powstania stworzono wiele odmian tej potrawy. Obecnie istnieją gołąbki siekane, gołąbki dolmades, gołąbki z ziemniakami, gołąbki z młodej kapusty albo kapusty kiszonej. Do gołąbków można dodawać ryż lub kaszę. Ostatnio popularne są również gołąbki wegetariańskie, bez dodatku mięsa. Kolejną opcją tej potrawy są błyskawiczne gołąbki bez zawijania.

Jak się robi gołąbki bez zawijania przepis

Do przygotowania gołąbków bez zawijania potrzeba kilku składników. Oto one:

  •  350 g kapusty białej lub włoskiej
  •  350 g mięsa mielonego (może być z szynki, karkówki albo łopatki)
  •  cebula
  •  jajko
  •  pół szklanki ryżu

Gołąbki dobrze podawać z sosem pomidorowym, który można przyrządzić z następujących składników:

  •  400 ml passaty lub przecieru pomidorowego
  •  pół szklanki bulionu albo wody
  •  odrobina cukru i soli do smaku
  •  zioła prowansalskie
  •  2 łyżki śmietany kremówki

Gołąbki bez zawijania przepis

Od czego zacząć przygotowanie dania?

  1. Na początek kapustę białą lub włoską należy pociąć na małe kawałeczki, a następnie zblanszować i ostudzić.
  2. Następnie zetrzeć na tarce cebulę.
  3. Kapustę i cebulę zmieszać.
  4. Dodać mięso, jajko i surowy ryż.
  5. Doprawić do smaku.

Jak zrobić gołąbki żeby się nie rozpadały?

Tak powstałą masę uformować w kotlety i podsmażyć na patelni z obu stron. Po krótkim podsmażeniu włożyć do brytfanki.

Jak upiec Gołąbki bez zawijania w piekarniku?

Aby przygotować sos pomidorowy należy passatę albo przecier wymieszać z bulionem i ziołami prowansalskimi. Dodać śmietanki, cukru, soli i pieprzu do smaku, a następnie całość zagotować. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotowane wcześniej w brytfannie kotlety zalać sosem do całkowitego przykrycia. Włożyć do piekarnika bez przykrycia. Potrawa ma się piec około godziny.

Gołąbki zwane oszukanymi

Gołąbki bez zawijania często nazywa się również gołąbkami oszukanymi. Jest jedno pytanie, które zawsze przychodzi na myśl przy tworzeniu tej potrawy. Jaka kapustę do oszukanych gołąbków? Gołąbki bez zawijania można robić na różne sposoby. W powyższym przepisie podana została kapusta włoska lub biała. Potrawę tę można również tworzyć z kapusty młodej, kiedy jest na nią sezon, a nawet kapusty pekińskiej.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *