Jak zrobić dobre racuchy – 3 przepisy na racuchy dla każdego

jak zrobić dobre racuchy

Dowiedz się jak zrobić dobre racuchy! Racuchy to jedna z najpyszniejszych możliwości wykorzystania jabłek. Zwłaszcza jesienią, czyli w sezonie, gdy jabłka są najbardziej dostępne i mają bardzo pełny smak. Racuchy mają tę zaletę, że doskonale sprawdzają się dla smakoszy w każdym wieku. Mogą też być jedzone i na śniadania i na kolacje. Dla osób lubiących obiady na słodko, będą też doskonałym dodatkiem do właśnie tego posiłku. Nie wiesz, jak się robi racuchy? Czytaj dalej!

Wiedza, jak przygotować racuchy z jabłkami jest dość przydatna. To szybkie i smaczne danie można przygotować nawet na kilka sposobów.

Zobacz jakich!

Przepis na racuchy tradycyjne, czyli racuchy drożdżowe

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • 25 gramów drożdży
  • dwa żółtka
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia
  • dodatki: owoce, cukier puder, orzechy, migdały, bakalie

Przygotowanie

  1. Podgrzej mleko i w jego małej ilości rozpuść drożdże. Dodaj trochę cukru i łyżkę mąki.
  2. Wymieszaj bardzo dokładnie zaczyn i odstaw go w ciepłe miejsce.
  3. Pół godziny później dodaj do zaczynu resztę składników. Wszystkie dokładnie wymieszaj i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
  4. Po kolejnych trzydziestu minutach, rozgrzej wybrany tłuszcz na patelni. Wielkość placków dopasuj do swoich preferencji. Zazwyczaj na dużej patelni mieszczę się dwa/trzy racuchy.
  5. Smaż z obu stron.
  6. Do gotowych placków dodaj wszystkie wybrane wcześniej dodatki. Najlepiej komponować się będą jabłka.

Jak zrobić dobre racuchy – na szybko?

Poniżej znajdziesz przepis na puszyste racuchy na sodzie i z jabłkami. Dzięki zastosowaniu sody będziemy wiedzieć, jak zrobić racuszki z jabłkami w bardzo szybki sposób.

Składniki

  • 2 lub 3 jabłka
  • szklanka mleka
  • 2 małe jaja
  • szklanka mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka cukru
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wymieszaj tak, jak przy przygotowywaniu naleśników.
  2. Ciasto powinno być odrobinę mniej lejące niż ciasto naleśnikowe, ale bardziej lejące niż ciasto na gofry.
  3. Jabłka możesz zetrzeć lub pokroić w malutką kosteczkę. Również dodaj je do ciasta.
  4. Smaż tak, jak racuchy drożdżowe!

Racuchy twarogowe

Składniki

  • 2 duże jajka
  • kostka twaróg
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • łyżka cukru lub cukru pudru
  • 4 łyżki mąki

Przygotowanie

  1. Twaróg rozgnieć, dodaj żółtka i cukry oraz mąkę.
  2. Ubij pianę z pozostałych białek i ostrożnie dodaj je do masy.
  3. Smaż na małej ilości tłuszczu lub na nieprzywieralnej patelni.
  4. Podaj z ulubionymi dodatkami. Może być to miód, świeże owoce lub owocowe musy.

Dodatki do racuchów

Skoro już wiadomo, jak zrobić smaczne racuchy, zastanówmy się, jak można je udoskonalić. Takie smażone placuszki są bowiem znakomitym tłem dla różnych smakowych kombinacji. Na racuchach, jako dodatki, sprawdzą się:

  • banany
  • gruszki
  • brzoskwinie
  • dżemy i marmolady
  • orzechy włoskie
  • syrop klonowy
  • masło orzechowe
  • gorzka czekolada.

Jak widać pod tym względem można eksperymentować do woli.

Racuchy z ziemniaków

W polskiej kuchni zdecydowanie dominującym warzywem jest ziemniak. I nic dziwnego. Jest łatwo dostępny, smaczny i sprawdza się w wielu wydaniach. Nie może więc dziwić, ze również powstały też ziemniaczane racuchy. Jak powstają? Ugotowane ziemniaki przeciera się i do powstałej masy dodaje resztę składników, w ten sposób osiąga się masę, którą można z obu stron przysmażyć na klarowanym maśle. Tak przygotowane racuchy można podać z kwaśną śmietaną, zsiadłym mlekiem oraz z dodatkiem zwykłego cukru. Chociaż zależy to od osobistych preferencji smakowych, to zazwyczaj nie jada się ich z dodatkami owocowymi.

Dowiedz się również jak zrobić pyszne placki owsiane z jabłkami!

Racuchy na słono

Chociaż na zasadzie pierwszych skojarzeń przepis na smaczne racuchy, powinien zawierać jabłka, to jak widać nie zawsze tak jest. Co więcej, nawet nie zawsze racuchy podawane są na słodko. Nie jest to najbardziej popularna tradycja kuchni polskiej, ale w niektórych regionach podaje się racuchy w wersji wytrawnej. Co może znaleźć się na talerzu obok takiego racucha? Na przykład:

  • zioła
  • pieczarki
  • żółty ser
  • cebula
  • warzywa.

Dzięki temu nawet tak prosta potrawa, jak racuchy może być kulinarną przygodą. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *