Makaron z łososiem i mascarpone

makaron z łososiem i mascarpone

Potrawy z makaronem są bardzo popularne w nowoczesnych kulinariach. Połączenie ryb oraz nabiału to wyśmienite połączenie, które potrafi urozmaicić danie. Jak przygotować najlepszy makaron z łososiem i mascarpone?

Sprawdzony przepis na makaron z łososiem i mascarpone

Makaron z mascarpone i łososiem to przepyszna potrawa, którą warto przygotować aby poćwiczyć samodoskonalenie kuchenne w domu. Wykwintny smak w zestawieniu z delikatnym aromatem idealne pasuje danie główne na obiad bądź romantyczną kolację. Jak przyrządzić najlepszy makaron? W jaki sposób to zrobić?

Dowiedz się również dlaczego warto wybierać zdrowe dania z makaronem!

Składniki:
  • makaron penne pszenny 200 g
  • łosoś wędzony, pokrojony w paski – około 150 g
  • 200 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • około 100 g świeżego szpinaku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • trzy – czterech ząbków czosnku
  • trzy łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • szarlotka pokrojona w kostkę
  • łyżeczka soku wyciśniętego z połowy cytryny
  • pół łyżeczki mielonych ziół: bazylii, mielonego kminku, chili, czarnego mielonego pieprzu, oregano oraz soli – zioła należy wymieszać
  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej drobno pokrojonej
  • orzeszki piniowe  około pięć łyżek
  • mała garść szczypiorku do dekoracji
Sposób przygotowania:
  1. Najpierw należy wstawić wodę oraz lekko ją osolić, dodać łyżkę oleju. Po zagotowaniu wrzucić makaron i gotować przez około dwadzieścia minut. Po tym czasie odsączyć.
  2. W międzyczasie na dużej patelni należy rozgrzać łyżkę oliwy na średnim ogniu, a następnie wrzucić na nią orzeszki piniowe i prażyć aż do uzyskania złotego koloru około dwóch minut.
  3. Olej orzechowy pozostawić na patelni dodać czosnek oraz pokrojoną szarotkę. Wszystko zeszklić i smażyć przez około trzy minuty.
  4. Następnie dodać przyprawy i smażyć przez około minutę.
  5. Szpinak pokroić i również smażyć przez minutę.
  6. Po chwili dodać także suszone pomidory, dusić je jeszcze przez około pięć minut.
  7. Sok z cytryny wycisnąć, dodać do potrawy pokrojonego łososia oraz mascarpone.
  8. Danie skropić cytryną. Łososia mieszać do połączenia składników. Na koniec wrzucić także makaron i wymieszać.

Potrawę podawać z posiekanym drobno szczypiorkiem, orzechami i chili. Gotowe!

Szybki makaron z łososiem i mascarpone

Makaron z serkiem mascarpone i łososiem można przygotować na kilka sposobów. Jest to potrawa łatwa, szybka i smaczna, dlatego cieszy się dużą popularnością wśród cateringów, restauracji oraz barów. Mało osób wie jednak, że z łatwością można przygotować ją także samemu. Tagliatelle z łososiem i mascarpone to również świetna potrwa jaką można ugotować w domu. Przy pomocy kilku łatwo dostępnych składników można zrobić bowiem pyszne i smakowite danie, które nasyci wszystkich domowników. Aby przygotować bardziej wytrawną wersję dania można wykonać
makaron z wędzonym łososiem i mascarpone. Jest to wersja bardzo smaczna i pożywna, która dodatkowo wyróżnia się niesamowitą głębią aromatu.

Jak przygotować makaron z łososiem i mascarpone tak aby się udał?

Aby przygotować najlepszy makaron z mascarpone i łososiem warto postawić na dobrze dobrane składniki. Niezwykle ważna jest ich świeżość oraz odpowiednia obróbka. Dodatkowo warto zwrócić również uwagę na ilość składników, które dodajemy do potrawy. Podczas przyrządzania warto korzystać tylko że sprawdzonych przepisów na sprawdzony przepis na makaron z łososiem i mascarpone tak aby jak najdokładniej przyrządzić danie.

Jak podawać makaron z mascarpone i łososiem?

Najlepszą propozycją podania makaronu z łososiem i mascarpone jest serwowanie dania na ciepło. Płaski talerz oraz widelec to podstawowa sztućców do spożycia potrawy. Warto pamiętać także o odpowiedniej dekoracji. W tym celu warto poszatkować szczypiorek, a następnie posypać nim specjał. Jest to jeden z najlepszych sposobów na stworzenie ładnej, dobrze pasującej ozdoby, która podkreśli smak potrawy. Dobrze jest serwować danie na ciepłych talerzach, ponieważ to właśnie w ten sposób danie na dłużej zachowa swój smak oraz aromat.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *