Jak zrobić ciasto orzechowiec?

Ciasto orzechowiec

Ciasto orzechowiec jest w najprostszym możliwym ujęciu połączeniem miodowych, kruchych blatów ciasta, warstwy orzechowej i masy budyniowej. Oczywiście można wykorzystać także orzechy laskowe, włoskie czy pekan. Jak upiec orzechowiec?

Dlaczego warto zdecydować się na ciasto orzechowiec bez pieczenia?

Należy mieć świadomość, że ciasto orzechowiec jest niezwykle smacznym ciastem, które można bez problemu zrobić nie tylko na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Może być bowiem przygotowywane praktycznie przez cały rok na różnego rodzaju uroczystości rodzinne. Doskonałymi przykładami mogą być urodziny, imieniny czy Andrzejki. Jest znacznie prostsze w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać. Jak zrobić ciasto orzechowe?

Ciasto orzechowiec przepis

Składniki:

Jak upiec orzechowca? Osoby, które są zainteresowane przygotowaniem omawianego ciasta muszą zaopatrzyć się odpowiednie składniki. Do upieczenia ciasta będą potrzebne: 

  • 2 łyżki miodu,
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru.

Do zrobienia kremu budyniowego trzeba przygotować:

  • 3 żółtka,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 1 budyń waniliowy (proszek),
  • 750 ml mleka,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 120 g cukru białego.

Z kolei do zrobienia masy orzechowej należy zaopatrzyć się w:

  • 2-3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczkę cukru waniliowego,
  • 80 g cukru,
  • 200 g orzechów włoskich,
  • 80 g masła.

Jak zrobić ciasto orzechowiec?

Wykonanie

Ciasto orzechowiec duża blacha

Przepis na ciasto orzechowiec jest znacznie prostszy do wykonania, niż mogłoby się wydawać. W pierwszej kolejności należy przesianą mąkę zmieszać z pozostałymi składnikami na kruche ciasto. Kolejnym krokiem będzie zagniecenie gładkiego ciasta i podzielenie go na równe części. Osoby, które posiadają dwie foremki tego samego rozmiaru, mogą bez większego problemu piec dwa ciasta w tym samym momencie. Na spód foremki, która została wyłożona papierem do pieczenia należy położyć pierwszą część ciasta, nakłuć widelcem, a następnie piec przez kolejne 17 minut w odpowiedniej temperaturze wynoszącej 180 stopni Celsjusza. To samo należy uczynić z drugim blatem ciasta.

Kolejny etap

Zdecydowana większość osób chciałaby zrobić ciasto orzechowiec z budyniem.

  1. Należy zatem przygotować krem budyniowy. Wystarczy gotować na małym ogniu 2 szklanki mleka, z kolei pozostałą część mleka zmiksować z cukrem, żółtkami, mąką, cukrem waniliowym i sypkim budyniem.
  2. Następnie trzeba masę budyniową wlać do gotującego się mleka. Należy gotować na małym ogniu i ciągle mieszać. Oczywiście w pierwszej kolejności będą się pojawiały większe grudki. Im dłużej dana osoba będzie je miksowała, to zacznie powstawać gęsty i gładki budyń.
  3. Kolejnym krokiem będzie odstawienie do całkowitego wystudzenia.
  4. Miękkie masło należy zmiksować na jasny puch, a następnie dodać po łyżce zimnego budyniu. Celem jest uzyskanie jednolitego kremu. T
  5. radycyjne ciasto orzechowiec musi mieć w swoim składzie orzechy. Trzeba zatem posiekać orzechy stosunkowo drobno.
  6. W małym rondelku warto rozpuścić masło razem z miodem i cukrem i doprowadzić do wrzenia.
  7. W tym momencie można wsypać orzechy i całość gotować przez około 2 minuty.

Co zrobić z trzecią częścią ciasta?

Jak wiadomo, orzechowiec ciasto ma również trzecią część. Należy na wspomnianą trzecią część ciasta wyłożoną na spodzie foremki wystarczy wyłożyć masę orzechową. Nie można pod żadnym pozorem zapomnieć o wyrównaniu wierzchu za pomocą łyżki. Pieczenie musi trwać 17 minut w temperaturze wynoszącej 180 stopni Celsjusza.

Złożenie w całość

Kolejnym etapem będzie złożenie ciasta orzechowiec w całość. Na pierwszy zimny blat ciasta musi być nałożona połowa kremu budyniowego. Następnie na drugi blat ciasta powinno się nałożyć krem budyniowy, z kolei na wierzch blat orzechowy. Rekomendowane jest włożenie ciasta do lodówki na całą noc. Oczywiście ciasto powinno zostać pokrojone dopiero kolejnego dnia. Musi bowiem zmięknąć, ponadto dzięki temu zabiegowi będzie zdecydowanie lepiej się kroić. W ten prosty sposób powstał placek orzechowiec.

Zapoznaj się również z naszym przepisem na pyszny miodownik z kaszą manną.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *