Galaretka drobiowa – sprawdzony przepis

Galaretka drobiowa

Jak zrobić galaretkę drobiową? Należy mieć świadomość, że galaretka drobiowa z dodatkiem kolorowych warzyw jest bardzo ciekawym rozwiązaniem na pyszną i świetnie prezentującą się przystawkę. Ponadto jest to przepis, który zda egzamin na każde święta. 

Galaretka drobiowa przepis

Składniki:

Tradycyjna galaretka drobiowa będzie możliwa do zrobienia tylko w przypadku zaopatrzenia się w odpowiednie składniki. Są to:

  • 1 szt cebuli,
  • 2 szt jajek,
  • 2 l wody,
  • 5 szt pałek z kurczaka,
  • szczypta soli,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 5 łyżek stołowych żelatyny,
  • 1 szt fileta z kurczaka,
  • 4 szt ziela angielskiego,
  • 2 szt liści laurowych,
  • 1 szt włoszczyzny,
  • 2 gałązki natki pietruszki,
  • 5 szt pieprzu kolorowego,
  • 1 łyżka stołowa czosnku granulowanego.

Przygotowanie:

Jak zrobić galaretkę? W pierwszej kolejności należy zalać mięso 2 litrami wody i gotować do miękkości na małym ogniu. Kolejnym krokiem będzie dodanie cebuli, włoszczyzny, pieprzu, listków laurowych, ziela angielskiego czy soli. Dobrym rozwiązaniem będzie dodanie pod koniec gotowania dwóch gałązek pietruszki. Następnie zarówno mięso jak i włoszczyznę trzeba wyjąć, z kolei wywar przecedzić i odlać jedną szklankę.

Kolejnym etapem będzie rozpuszczenie żelatyny w wywarze. Oczywiście powinien być od doprawiony do smaku czarnym pieprzem i czosnkiem. Istotne znaczenie będzie miało dodanie rozpuszczonej żelatyny. Trzeba bardzo dokładnie ją rozpuścić podgrzewając na małym ogniu. Z kolei mięso wyjęte z wywaru na galaretkę drobiową powinno być rozdrobnione. To samo można uczynić z marchewką.

Rekomendowane jest zaopatrzenie się wcześniej w foremki na galaretki drobiowe. Na koniec należy bowiem nałożyć do nich pokrojone mięso z kurczaka, a także warzywa i ugotowane jajka na twardo. Składniki na galaretkę drobiową powinno się zalać chłodnym wywarem. Należy pamiętać, aby schłodzić do stężenia. Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie także dodanie na dno foremek sparzonej we wrzątku natki pietruszki.

Ciekawostki

W trakcie przygotowywania omawianej potrawy niezwykle przydatny może być większy garnek posiadający grube dno. Zdecydowanie łatwiejsze będzie wtedy przelewanie powstałego wywaru. Warto zaznaczyć, że wyjęcie gotowej galaretki będzie znacznie prostsze przy wykorzystaniu odpowiednich pucharków i folii spożywczej. Szybka Galaretka drobiowa może być polana porcją octu.

Ponadto galaretka drobiowa na wigilie bardzo często określana jest jako studzienina drobiowa czy zimne nóżki. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że wspomniane nazwy wzięły się w najprostszym możliwym ujęciu od sposobu przyrządzania omawianej przystawki. Można zaobserwować, że z roku na rok coraz częściej podawana jest z octem i sokiem z cytryny. W najprostszym możliwym ujęciu podkreślą one doskonały smak galarety z kurczaka.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Godny uwagi jest fakt, że najlepsza Galaretka drobiowa może być wykonana również z mrożonego kurczaka. Zalecane jest wtedy całkowite rozmrożenie mięsa przed jego wykorzystaniem w tym przepisie. Kolejnym krokiem będzie dokładne umycie kurczaka i podzielenie go na porcje. Następnie wystarczy zalać w garnku wodą do przykrycia. Galaretka z kurczaka może być od tego momentu przygotowywana zgodnie z przepisem.

Galaretka drobiowa kcal

Należy również zaznaczyć, że jest to dietetyczna przekąska. Porcja 100 gramowa galaretki drobiowej dostarczy organizmowi około 45 kcal. Ludzie bardzo często zastanawiają się, w jaki sposób najlepiej doprawić galaretkę z kurczaka. Warto wiedzieć, że potrawa świetnie będzie smakowała, jeżeli zostanie podana ze świeżym pieczywem, odrobiną octu, kolendrą, natką pietruszki czy lubczykiem.

Galaretka z kurczaka ile żelatyny

Zdecydowanie najlepszym możliwym rozwiązaniem będzie przygotowanie żelatyny zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu produktu. Żelatyna będzie spełniała swoje zadanie tylko wtedy, gdy zostanie rozpuszczona w odpowiednich proporcjach. W zdecydowanej większości przypadków należy rozpuścić od 6 do 8 łyżeczek w zaledwie 1 litrze wywaru lub gorącej wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *