Miodownik z kaszą manną – przepyszne ciasto z puszystą i delikatną masą

miodownik z kaszą manną

Grudzień to miesiąc, który nieodłącznie kojarzy się z oczekiwaniem na Święta Bożego Narodzenia. Nie brakuje również zabiegania związanego z poszukiwaniem prezentów, czy planowaniem potraw, które pojawią się na wigilijnym stole. Wśród nich specjalne miejsce zajmują ciasta. W wieczór, gdy na niebie pojawia się pierwsza gwiazdka, w wielu domach skosztować można pysznego wypieku na bazie miodu. Jak zrobić ciasto na pyszny miodownik ? Poznaj naszą propozycję.

Przepyszne ciasto Miodownik z kaszą manną – co to za ciasto?

Ciasto miodownik z kaszą manną to wypiek, który zajmuje główne miejsce na liście potraw wigilijnych u wielu osób. Z biegiem lat doczekało się ono sporo modyfikacji, jednak wciąż najbardziej popularna jest jego grysikowa wersja. Co to jest grysik do ciasta? Nic innego jak właśnie kasza manna, która jest tak delikatna, że wykonana z niej masa wprost rozpływa się w ustach. Drugim składnikiem, odpowiadającym nie tylko za nazwę, ale również charakterystyczny smak ciasta jest miód. Przepis na ciasto miodownik z kaszą manną nie zawiera sztywno określonego rodzaju miodu, który trzeba użyć. Warto więc kierować się smakiem i upodobaniami. I tak na przykład miód gryczany sprawi, że ciasto będzie nieco ciemniejsze, a miodowy smak bardziej wyczuwalny. Miód wielokwiatowy spowoduje z kolei, że ciasto będzie niezwykle delikatne.

Miodownik ciasto – kasza manna na słodko

Ciasto miodownik z kaszą manną zdecydowanie nie należy do wypieków szybkich i możliwych do zrobienia w ostatniej chwili. Dawniej kruche blaty przygotowywano nawet trzy tygodnie przed planowanym skosztowaniem placka. Obecne przepisy pozwalają na smarowanie ich tuż po wystudzeniu, jednak całe ciasto powinno odstać w lodówce przynajmniej 24 godziny. Wówczas mokry krem sprawi, że upieczone miodowe blaty stają się miękkie, podatne na krojenie i przepyszne. Jak zrobić miodownik z kaszą manną, by jego smak zachwycił domowników i świątecznych gości?

Poznaj również przepis na sernik ze śliwkami kalifornijskimi.

Tradycyjny miodownik z kaszą manną – składniki potrzebne do upieczenia blatów:

  • pół kilo mąki pszennej,
  • 3 łyżki płynnego miodu (rodzaj w zależności od upodobań),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 średniej wielkości jajka,
  • 130 gram drobnego cukru,
  • 200 gram masła 82%.

Wykonanie krok po kroku:

  1. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i sodą oczyszczoną.
  2. Zimne masło posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do miski.
  3. Zawartość miski wymieszać, aż składniki się połączą.
  4. Po połączeniu dodać jajka oraz miód i dokładnie zagnieść ciasto na jednolitą i elastyczną masę.
  5. Przygotowane ciasto podzielić na 4 części. Każdą część owinąć folią i odłożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
  6. Na papierze do pieczenia zaznaczyć wymiary kwadratowej bądź prostokątnej blaszki (około 23 do 25 centymetrów).
  7. Ciasto rozwałkować dokładnie do zaznaczonych wymiarów.
  8. Rozwałkowany blat piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni maksymalnie 15 minut. W międzyczasie sprawdzać, czy za bardzo się nie podpiekło.
  9. Po upieczeniu odłożyć blat do wystygnięcia i podobnie postąpić z trzema pozostałymi kawałkami ciasta.

Jak zrobić krem z kaszy mannej – potrzebne składniki:

  • 8 łyżek kaszy manny,
  • 200 gram masła 82% w temperaturze pokojowej,
  • 150 gram drobnego cukru,
  • 750 mililitrów mleka krowiego,
  • łyżka cukru wanilinowego.

Jak zrobić masę do miodownika – wykonanie krok po kroku:

  1. Do garnka wsypać kaszę, dodać cukier i cukier wanilinowy oraz mleko i gotować około 5 minut cały czas mieszając, aby kaszą się nie przypaliła.
  2. Gotową gęstą masę odstawić do ostygnięcia.
  3. Masło ubijać około 7,8 minut na gładki puch.
  4. Do ubitego masła łyżka po łyżce dodawać ostudzoną kaszę, cały czas ubijając.
  5. Całość miksować, aż składniki idealnie się połączą, a masa będzie gładka i puszysta.

Czym posypać miodownik z kaszą manną ? Polewa do miodownika – składniki:

  • 200 gram czekolady mlecznej,
  • 8 łyżek mleka lub słodkiej śmietanki,
  • 40 gram masła.
Wykonanie polewy:
  1. Czekoladę podzielić na kostki i umieścić w miseczce, zalać mlekiem.
  2. Do miski dodać pokrojone na kawałki masło.
  3. Rozpuścić zawartość miski w kąpieli wodnej cały czas mieszając.
  4. Można również posypać cukrem pudrem

miodownik z polewą

Najlepszy miodownik z kaszą manną – przekładanie i dekoracja

Po przygotowaniu blatów oraz kremu zostaje nam jedynie złożenie oraz przystrojenie ciasta.

Przygotowany krem dzielimy na 3 równe części i smarujemy nim 3 kolejne blaty. Ostatni blat polewamy czekoladową polewą, na którą dodać można również ulubione orzechy czy ozdoby. Tak przygotowane ciasto, gotowe jest do spożycia już po 24 godzinach spędzonych w lodówce. Ten pyszny i aromatyczny wypiek doskonale smakuje także urozmaicony owocową nutą. Stąd też dużą popularnością cieszy się miodownik z kaszą manną i powidłami. Jego wykonanie nie różni się zbytnio od tradycyjnej wersji. Wystarczy bowiem najpierw nasmarować każdy blat ulubionymi powidłami, a następnie grysikowym kremem. Niezależnie od tego, na który przepis się zdecydujemy, smak i aromat miodownika z pewnością nas zachwyci.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *